Wat vooraf ging 2014

Vorige week heb ik weer ingeschreven voor de 98e Nijmeegse Vierdaagse. Hopelijk zijn de goden mij dit jaar goed gezind, en kan ik deze 4Daagse opdragen  aan mijn schoonmoeder. Zij overleed vorig jaar op 13 juli op de zaterdag voorafgaand aan de Vierdaagse. Op haar sterfbed zei ze

“We’ll meet again, Don’t know where,
Don’t know when,  But I know we’ll meet again some sunny day”.

Deze tekst was van een lied van Vera Lynn, die door een schoonzus van mij werd gezongen bij de crematie van mijn schoonmoeder. Een verkorte versie van deze tekst draag ik straks op mijn vierdaagse outfit. Deze vierdaagse zal heel bijzonder voor mij zijn……

—————————————————————————————————-

Door                                                                                     Zondag 23 maart

Inmiddels ben ik al aan het trainen al is de regelmaat nog ver te zoeken. Dat komt nog wel als de dagen gaan lengen houd ik mij zelf voor. Ik ben nu eenmaal niet vooruit te branden als de temperatuur beneden de 15 graden is. Maar goed, af en toe voel ik mij verplicht om de weergoden te trotseren, en toch maar vroeg op pad te gaan. Vanmorgen was het maar 9 graden, en was het zo heerlijk in mijn bedje. Maar ik heb een missie dit jaar en dat geeft mij de kracht om er voor te gaan. Tegenwoordig gebruik ik de “my track app” om mijn route op te nemen.  Een app die de statistieken bij houd zoals de totale tijd dat je op stap bent, en de tijd dat jij je verplaatst. Het hoogte verschil, de hoogste en de gemiddelde wandelsnelheid. En je ziet de route die je gelopen hebt. En hij bevalt mij prima. Ook vandaag was het heel bijzonder om alles naderhand weer terug te zien, want mijn wandeltocht verliep anders dan anders.

Vandaag wilde ik maar 2 uurtjes op pad gaan om dus 10 a 12 te gaan wandelen, maar ik had niet op Door gerekend.

Door is de vrouw die ik al kilometers in mijn vizier had, en voor mij een richtpunt was. Dat loopt nu eenmaal lekker en wandelende dacht ik “waar zij ook naar toe loopt, ik volg haar”. Dat dit af week van mijn geplande route vond ik niet erg. Toen ik haar ingehaald had, zag ik aan haar rugzak dat zij ook aan het trainen was voor de vierdaagse. Je raakt aan de praat en zij vertelde dat zij dit jaar voor de 27e keer mee deed, en ik ben al 81 jaar. Een echt dametje nog die volop in het leven stond. Nageltjes gelakt en lippen gestift en zo gaat Door op stap, net als ik….. En een mensje met veel levenservaring, dat had ik al snel in de gaten.

Ik vond haar zo’n bijzonder mens, dat ik besloot even wat gas terug te nemen om een paar kilometer met haar op te lopen. Zij loopt net als ik altijd alleen, niemand die dat begrijpt als je dat verteld zei ze. Maar wij begrepen elkaar Door, dat was heel duidelijk. Allebei een einzel-ganger…… wat niet wil zeggen dat wij eenzaam zijn. Maar met onze wandelingen zijn wij het liefst alleen. Op onze tocht kwamen wij langs een Maria kapelletje. Hier neem ik altijd een korte pauze om een banaantje te eten zei Door, en ook hier bleef ik haar nog even gezelschap houden. Maar kort daarna was het toch tijd om afscheid te nemen, terwijl ik daar nog uren met haar had willen zitten praten. Maar mijn app registreert alles, en wil ik die 12 kilometer nog wandelen, dan zal ik toch eventjes aan de bak moeten. Bedankt Door voor dit heerlijke intermezzo…… en misschien tot een volgende keer.

—————————————————————————————————-

4Daagse Training                                                           Zaterdag 29 maart 

Eindelijk heb ik mijn ritme gevonden en wandel ik elk weekend toch wel een lange wandeltocht. Nog steeds in mijn eentje, want het enige echte wandelmaatje heb ik nog steeds niet gevonden. En ik ben er bang voor dat dit ook niet zal gebeuren, maar daar zit ik eerlijk gezegd niet zo mee. Nu hoef ik naar niemand te kijken, kan pauzeren wanneer ik wil en het allerbelangrijkste, ik kan mijn eigen wandeltempo aan houden. En dat is pittig….. Stevig marstempo zullen wij maar zeggen.

 

Liep ik voorgaande jaren mijn rondjes hier in het Maasland, nu gebruik ik mijn OV-chipkaart en ga tochten maken wat verder weg. Zo heb ik afgelopen zaterdag de trein genomen naar Geldermalsen, om daar langs de oever van de Linge te gaan wandelen. Voor de bloesem was het nog wat vroeg, maar hier en daar was er toch wel wat van te zien. Het was een prachtige wandel dag, een heerlijk zonnetje en het was al echt een temperatuurtje waarbij mijn jasje in de rugzak kon blijven. Ik had al veel gehoord over het Landgoed Mariënwaerdt , en zowaar deze keer kwam ik over dit Landgoed, wat ik van te voren helemaal niet gepland had. Heerlijkheid Mariënwaerdt, een landgoed van ruim 900 Ha gelegen in de Betuwe tussen de dorpen Beesd en Tricht, Deil en Enspijk in de gemeente Geldermalsen.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Want hoe plan ik nu een route? Ik gebruik daar voor de site GPS coördinaten, en maak vanaf een startpunt een route. In dit geval was mijn startpunt het station van Geldermalsen en volg ik rivier de Linge richting Beesd, om dan ten westen van Beesd de Linge weer over te steken, en dan mijn route langs de rivier weer oostwaarts te vervolgen richting Geldermalsen. Een kleine 18 kilometer volgens de GPS. Als ik dan zo’n route klaar heb zit het ook in mijn hoofd, en print ik verder niets uit. En voor 90% klopt het dan ook. Een beetje avonturieren, daar houd ik wel van.   

Een bootje met mijn 2e naam Janske er op.
Een bootje met mijn 2e naam Janske er op.

 

Voor komende zaterdag heb ik een wandeltocht van 28 kilometer op het programma staan. Ik heb er zin in, en als Jij zin hebt om mee te gaan dan hoor ik graag van je. Ik loop dit keer aan de overzijde van de Maas richting Wijchen.

—————————————————————————————————-

Vierdaagse Tijd                                                                   Zaterdag 8 juni                                                                                                  

Gisteren heb ik de omstandigheden van de vierdaagse zo goed mogelijk na gebootst….. pfff, ik stond Slaapdronken op, miste de onderste tree van de trap, liet nog iets uit een keuken kastje vallen maar kon toch om 05.15 uur op pad pffff.. 4Daagse tijd.

Het werd een hete dag zo rond de 30 graden, benauwd was het. Veel drinken moet je dan onderweg zoals water-koffie-chocolademelk-verse melk. Goed eten onderweg zoals een boterham met kaas- 2 plakken Peper koek-2 energie repen- appel en appelgebak met slagroom. Als het dan niet lukt weet ik het ook niet meer. Ik was om 14.00 uur weer thuis en had 41 km gewandeld in mijn eentje… Heerlijk toch!!!!!

—————————————————————————————————-

De laatste loodjes vooraf.                                             Zaterdag 5 juli                

Ik ben helemaal afgetraind, en ga na dit weekend alleen maar rusten tot aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Aan het aantal kilometers zal het zeker niet liggen dit jaar, want ik was nog nooit zo goed voorbereid. Maar dat is geen garantie dat je zo maar de finish haalt na vier dagen wandelen.  Mijn linker voet blijft een probleem voet, nadat ik jaren terug daar 4 gebroken tenen heb gehad. Dat is allemaal aardig genezen hoor, maar twee er van staan niet goed waardoor het hamertenen zijn geworden. Dit is al gedeeltelijk gecorrigeerd door steunzolen, maar het blijft maar wat aan modderen.  Ik moet mij toch altijd door de kilometers heen worstelen, omdat na verloop van tijd de eerste pijntjes zich openbaren. 

Ik heb dit jaar getwijfeld of ik niet eens een heuptas moet proberen, maar ik ben er nog niet over uit. Ik denk dat ik op de Wedren maar bij de Hi-Tec stand eens ga kijken. Ik ben zo gewend aan die rugtas, en ik ben zo gewend om van alles mee te slepen, dat ik bang ben dat ik nooit aan een heuptas kan wennen.heuptas_wandelen_hi-tec_004587-021

Ik neem meer mee dan de gemiddelde wandelaar denk ik zo. Ik train nu eenmaal altijd vroeg, en dan is er nog niets open om even wat te gaan eten. Ik neem zowiezo 2 flesjes van 0.5 liter water mee; thermosflesje koffie; 2x chocolade drinks. Dan 2 krentenbollen met kaas; 2 muesli repen; 1 banaan. Dat is het eten wat ik mee neem. Wat nog meer: portemonnee; zonnebril; fotocamera; regenponcho; droge sokken; wc papier. Waarschijnlijk ben ik nog wel iets vergeten, maar dit is mijn standaard uitrusting. Denkt U dat ik dit mee krijg in een heuptas…… Nee dus!!! Maar bij de Vierdaagse hoef ik al dat eten en koffie niet mee te slepen. 

Ontbijten op zo’n vroeg tijdstip blijft moeilijk, maar tegenwoordig neem ik een drinkontbijt met daarnaast een krentenbol. En dat gaat best zo, en dan onderweg tijdens de 4Daagse is er voldoende te eten. Ik heb er echt zin in…. nog negen daagjes en kan ik eindelijk van start.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s