Amerongse Bergwandeling Oktober 2020

Na mijn tiendaagse wandeling op het Peerkepad waren mijn hakken behoorlijk afgesleten. Dat krijg je als je behoorlijke platvoeten hebt, en ook nog eens naast je schoenen loopt. Ik heb deze schoenen begin dit jaar gekocht en zo’n 800 km er op gelopen. Als je geen probleemvoeten hebt kun je er misschien wel 1500 km of meer mee lopen, maar dus niet in mijn geval.

Omdat ik ze graag verzoold wil hebben met de orginele Meindl onderkant, breng ik ze naar Schoenmaker Paul den Ouden. Ik had ze kunnen opsturen maar ik besloot om ze zelf naar Veenendaal te brengen. Ik heb het gecombineerd met een wandeling die ik gevonden had op Komoot… De Amerongse Bergwandeling met een lengte van 11,1 km, en dat is lang genoeg want ik ga met mijn reserveschoenen op stap.

Ik parkeer mijn auto rond 08:00 uur op het Sportcomplex De Burgwal in Amerongen , en wandel terug naar de rotonde. Ik steek de Rijkswegstraat over, en daar begint het Onderlangs wandelpad en volg dat naar rechts. Ik kom al vrij snel bij het Uitkijkplatform wat uit kijkt op de Amerongse Bovenpolder.

Van hieruit heb ik een prachtig uitzicht op de Amerongse Bovenpolder, en zo op de vroege ochtend geniet ik van de stilte in de polder. Vanaf het platform gaat het via een trappen pad naar beneden, en kom ik uit op de LAW van het Trekvogelpad, en sla rechtsaf. Het flauwe zonnetje zorgt voor een mooie kleurschakering  van het herfstblad. Via dit pad wat flauw omhoog loopt zie ik in de verte  Kasteel Amerongen liggen. wat er prachtig bij ligt.  Een prachtig kasteel wat ik zeker eens moet gaan bezoeken, want nu ben ik veel te vroeg hier.

Ik sla rechtsaf en volg het pad over de Drostestraat, en ga nog een keer rechts en wandel richting de Andries kerk. De route gaat over in Nederstraat en passeer de kerk waarna ik via een trap omhoog geleid wordt. Waar sturen ze mij toch naar toe denk ik bij mij zelf. Maar achter de kerk is een smalle doorgang naar een klein parkje, waarna aan het eind weer een trapje naar beneden is, en ik mij weer in de Nederstraat bevind.

Ik vervolg mijn weg volgens de aanwijzingen van mijn Komoot app, die ik de naam Wanda heb gegeven. Ik loop richting de Elsterstraatweg (Rijksweg N225), steek die over en volg die een 200 meter naar rechts, en kom dan bij het pad wat linksaf het Amerongse Bos in gaat. Dit heet de Bergjessteeg en gaat het met brede lanen dieper het bos in.

Aan de rechterzijde ligt het infocentrum De Tabakschuur van het Utrechts Landschap. Hier vind je wandelingen in alle soorten en maten. Mijn pad gaat deels over een Klompenpad, het Trekvogelpad en paden die niet echt aangeduid worden als een pad. Het is echt een bos waarin zomaar een hert, ree, of misschien wel een wild zwijn mijn pad zou kunnen kruisen… Maar nee hoor, ik heb niets gezien of gehoord. Mij hebben ze waarschijnlijk al lang gehoord omdat ik met wandelstokken loop, en maken zij dat ze weg komen.

Lange tijd gaat het op en af, geen echte bergen natuurlijk maar wel van die kleine kuitenbijtertjes, of het lange pad over de Overbergselaan, wat gestaag omhoog gaat naar de Éenzame Eik die midden op een zevensprong staat’.

Nu hoeft hij zich niet eenzaam te voelen, want ik ben van plan om deze Eik even gezelschap te houden. Even mijn zitmatje uitspreiden en neem ik hier mijn pauze, genietend van de stilte van deze plek. Daarna gaat het verder via de Elsterlaan ( foto rechtsboven in collage ) weer naar beneden. Het doet mij denken aan een etappe op mijn Camino Francés vorig jaar.

Links het pad in het Amerongse Bos… Rechts 10 september 2019 Camino Francés

Ik was zeker al anderhalf uur aan het wandelen maar had nog geen paddenstoel mogen aanschouwen, terwijl ik bij anderen hier op het Blog… al heel veel moois voorbij heb zien komen gemaakt tijdens hun wandelingen in het bos. Het zal wel met de ondergrond te maken hebben, want op een gegeven moment loop ik op een kilometers lang smal pad, zo smal dat mijn schoenen en broek door en door nat worden van het hoge gras. Als beloning zie ik hier de verwachte paddenstoelen in allerlei soorten en maten.

Langzaamaan gaat het weer richting de Elsterstraatweg, steek die over en via de Molenweg gaat het over in De Oude Weg. En dan kom ik weer via een hekje uit op het Onderlangs pad, en is mijn cirkel haast weer rond.

Het was heerlijk wandelen deze ochtend, al koste het mij op deze reserveschoenen met mijn vorige inlegzooltjes, veel meer energie als anders. Mijn Meindl’s zijn nu bij schoenmaker Paul den Ouden, en ik hoop ze eind van de week weer terug te hebben. Niets beters als een paar schoenen waar je echt op vooruit kan.

Deze Wandelroute vind je op Komoot: Amerongse Bergwandeling