Hospitaleren op de Camino…

on
Op weg naar Santiago de Compostella overnachten vele pelgrims onderweg in Herbergen, Albergues genaamd. Vaak worden deze bemant door de vele vrijwilligers uit de hele wereld, en worden Hospitaleros genoemd.

4293705

Hospitaleros…. Hospitaleren …

Wat is Hospitaleren, en dan met name in Roncevalles, want daar gaat het hier over…
Als Hospitalero ben je gastheer of gastvrouw. Je begroet de pelgrims hartelijk en verwijst hen naar de inschrijfbalie. Als ze ingeschreven zijn, maak je hen wegwijs in de herberg en vertelt ze de regels van het huis.

97988879_4400154133335383_2759976865224458240_n

Je beantwoordt hun vragen over eetgelegenheden, pelgrims mis, volgende etappes enz. en helpt hen bij problemen. Je bemant de receptie en verzorgt de inschrijving van pelgrims als de receptioniste van het klooster afwezig is. ’s Morgens wek je de pelgrims en zwaai je hen uit bij vertrek.

98342300_4420102231340573_6149198698812276736_o

Hospitaleros wordt je niet zo maar. Het zijn vaak pelgrims die een of meerdere malen al een Camino naar Santiago de Compostella volbracht hebben. Vanuit het Nederlandse Sint Jacob Genootschap, vertrekken er jaarlijks velen vrijwilligers richting de Camino, om daar te gaan Hospitaleren

.
Dat kan onderweg zijn in een Albergue, maar bijvoorbeeld ook in “De Huiskamer van de Lage Landen” in Santiago de Compostella, waar Nederlanders en Belgen gastvrij worden ontvangen, na het volbrengen van hun Camino.

download

97577541_4387254361292027_669319349697249280_o

Vanuit Nederland zijn er heel veel vrijwilligers actief in het Spaanse Roncevalles, net over de Franse grens op de Camino Francés.

Werken als Hospitalero is geenszins vakantie. Wel is er ruimte voor boeiende ontmoetingen met pelgrims uit een groot deel van de wereld.

Hospitaleren is teamwerk!

In principe Hospitaleer je twee weken. Hospitaleren is immers hard werken! Je werkt in een groep van vier tot acht personen, afhankelijk van de drukte in die periode van het jaar. In de groep worden de werkzaamheden in onderling overleg verdeeld. Het is belangrijk hierbij rekening te houden met ieders vaardigheden en wensen. Het werk dient evenredig verdeeld te worden. Getracht wordt de groepen zo samen te stellen dat minimaal één Hospitalero enigszins Spaans spreekt om de contacten met het klooster te onderhouden.

Het klooster/ de Colegiata wil dat iemand van het team, als leider Hospitalero wordt aangesteld. Deze ‘Jefe de emergencia’ heeft de leiding in geval van nood en verdeelt de werkzaamheden bij calamiteiten.

De komende weken plaats ik hier op mijn Blog de ervaringen van Hospitalero Janine Verhaaf, in “Heimwee naar Roncesvalles.”

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Neeltje schreef:

    Vrijwilligers, je vindt ze overal.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s