Rondje Ravenstein…

Ik kan maar moeilijk uit mijn bed komen deze ochtend. Ik wil gaan wandelen en weet nog steeds niet waar… Gisteren had ik al geen idee waar mijn wandeling naar toe zou gaan, en ook nu ben ik nog steeds besluiteloos. Dus nog maar eens gekeken naar een wandeling in de buurt. En zo blader ik door mijn collecties op Komoot, misschien zit er wel iets tussen wat mij vandaag kan bekoren. In Rianne 2020 vind ik een rondje Ravenstein tussen mijn gemaakte wandelingen.

Dat is maar 7 minuten treinen, dus pak ik mijn wandel spullen en ga nog even naar het toilet, want dat moet ik iedere morgen als ik net op ben. Nu dus niet… nog maar even rond drentelen want in beweging zijn doet goed. Ik ga nog maar even een rondje fietsen op de hometrainer, misschien helpt dat… Ook niet, dan zit er niets anders op dan maar naar het station te lopen en maar hopen dat ik niet naar het toilet moet tijdens het wandelen.

Mijn trein vertrekt om 08:50 uur en natuurlijk als ik op het perron zit te wachten, moet ik naar de wc… In de verte zie ik bij Station Oss West, de koplampen al oplichten van de trein. Ja jammer dan, ik kan het echt niet ophouden en besluit toch maar naar het toilet op het station te gaan. Als ik ik op het toilet zit hoor ik de trein binnen lopen en ook weer vertrekken.

Het toilet ziet er niet erg schoon uit en er is ook geen papier. Gelukkig heeft een wandelaar altijd papier bij zich. Ik druk nog even op de rode button dat ik niet tevreden ben over de schoonheid van dit toilet, en ik loop nog even bij de kiosk binnen om mijn onvrede te melden. Het wordt met een ongeïnteresseerde blik aangenomen… de schoonmaker is nog niet geweest… Nee dat had ik al gemerkt!

Als un echte Brabantse wil ik even dit mopje plaatsen…

Nu is er in een stoptrein wel een toilet, maar of ik dat in 7 minuten had kunnen redden betwijfel ik en dan had ik weer in Wijchen of Nijmegen gestaan. Gelukkig mag ik om 09:20 uur een tweede poging wagen om naar Ravenstein te treinen.

Om 09:27 uur stap ik uit, en wandel een leuk pad op aan de achterkant van het station. Aan het eind sla ik rechtsaf en kom uit bij Klooster Soeterbeeck, wat eigendom is van de Radboud Universiteit en gebruikt wordt als conferentie ruimte. Vorige keren ben ik nooit verder gekomen dan het parkeerterrein, maar nu wandel ik over de oprijlaan langs het klooster, en verlaat aan de achterkant het terrein.

Ik steek de dorpenweg over en sla rechts af, en volg deze weg tot ik links een splitsing krijg, die ik ga volgen tot aan de Maasdijk. Ik heb hier al vaker gewandeld en ken de weg wel uit mijn hoofd, daarom loop ik niet op navigatie maar neem deze nieuwe route op.

Op een lantaarn zie ik een bord hangen met Een versje, en lees dat er in Ravenstein een Poëzie Route is. Het eerste bord…

Boven aan de dijk ga ik rechtsaf, steek het spoor over en dan ben ik binnen de Stadsgrenzen van Ravenstein. Ik sla rechtsaf en volg de stadsgracht tot ik bij de molen uit kom.

Deze oude Vestingstad Ravenstein is een pareltje om doorheen te wandelen, en telkens geniet ik hier weer van. Misschien omdat het nog vroeg op de ochtend is vind ik het opmerkelijk rustig, en dat is ook wel weer fijn want dan loopt er niemand voor de camera. Maar natuurlijk liep er in het mooiste straatje bij de molen wel iemand het gras te maaien, of staan er auto’s geparkeerd die je niet op de foto wil hebben. Niettemin blijft het leuk wandelen hier…

Ik loop langs de etablissementen van het Raadhuis en Stadsherberg De Keurvorst. Het Raadhuis is al geopend en koffie met een appelpunt klinkt heel aantrekkelijk, maar ik loop door. Ik ben immers op dieet en ben weer onderweg met een vruchten smoothie als ontbijt. Door de weeks voortaan streng en in het weekend de teugels wat laten vieren, is mijn doelstelling. Ik heb een stok achter de deur… maar dat vertel ik nog wel een keer. Maar het is niets waar Jullie je zorgen over moeten maken.

Ik wandel over de Marktstraat naar de Maaspoort. De Maaspoort vormde aanvankelijk de enige toegang tot de stad. Het is niet zeker dat de huidige Maaspoort zich bevindt op de plaats van de eerste stadspoort.

De Maaspoort is van origine middeleeuws en is versterkt in 1521-1522. En geeft vanaf de Maasdijk via de Marktstraat toegang tot het stadje.

Maar ik wandel juist naar de andere kant, volg een stukje Maasdijk en loop dan via de Walstraat het stadje weer in. Hier kom ik langs de oude Bierbrouwerij ,,De Gerstaar”, het Mostaardstraatje, en de Garnizoenskerk.

Ik wandel door de Stadstuin en langs gracht en ook hier is het heerlijk rustig wandelen. Dat is toch wel het voordeel van lekker vroeg op pad. Op de kop van een water staat een bankje en ik maak hier een pauze, de energie reep gekregen bij de doorkomst van de Vierdaagse in Beers, laat zich heerlijk smaken. en ik maak een begin met dit Ravenstein Blog.

De Poëzie route volg ik niet… maar kom toch regelmatig van deze borden tegen met verzen en gedichten. Telkens sta ik er bij stil en lees aandachtig de tekst. De illustraties zijn gemaakt door lokale kunstenaars en kinderen van groep 5/6 van basisschool ’t Ravelijn. De gedichten zijn in de klas besproken en Ingrid Friesen – illustrator uit Oss – heeft de kinderen geholpen bij het illustreren.

Vanaf het station voert de nieuwe route langs en door het schilderachtige Ravenstein, de Maasdijk en via de Zwarteweg en Soeterbeeck weer terug naar het station. Heb je zin in een kleinere wandeling? Dat kan ook, want de route is opgeknipt in delen.

In totaal zijn er 25 borden… ik kwam er 8 tegen.

Ik wilde eigenlijk nog een bezoek brengen aan de winkel in de Nijverheid Molen, maar die gaat pas om 14:00 uur open. De winkel verkoopt streekproducten, en de molen herbergt ook de Wilskracht Stadsbrouwerij.

Maar dat bewaar ik maar tot een volgende keer want de lucht begint te betrekken. Het wordt tijd om er een eind aan te breien en terug te lopen naar het station. En ik moet voortmaken want het begint al te druppen. Dat laatste stukje heb ik waarschijnlijk zo snel gelopen, dat Komoot aan geeft dat ik deze Stadswandeling met een gemiddelde van 6,0 km/u heb gelopen.

En dat is erg snel gezien ik regelmatig stil heb gestaan om een foto te maken, of een bord te lezen van de Poëzie route. Maar ik twijfel nooit aan mijn Komoot navigatie, dus het zal wel juist zijn.

Natuurlijk rijd de trein net voor mijn neus weg, maar ik treur er niet over want over 30 minuten komt er weer een trein… en zo ben ik om iets over half twaalf al weer tuis en heb ik totaal 7 km gewandeld.

17 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Die zeven km heb je weer binnen. Leuk mopje en natuurlijk, de ochtend stond heeft goud in de mond.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      In de ochtend ben ik ook op mijn best😊

      Geliked door 1 persoon

      1. grutjemaria schreef:

        Geweldig, maar hier regent het pijpenstelen fijne zondag groetjes

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        Maar deze wandeling liep ik vrijdag al hoor😊 Toen ging het regenen toen ik naar de trein liep, en lagen er grote plassen in Oss.

        Geliked door 1 persoon

      3. grutjemaria schreef:

        Het is ook wisselende waar de regen valt , maar wat was de blog geweldig met prachtig foto’s dit is puur genieten , de blog kwam deze morgen bij mij Binnen

        Geliked door 1 persoon

  2. Neeltje schreef:

    Met een grote grijns je blog gelezen. Je schrijft nogal beeldend. 😂😂
    Ravenstein is voor mij ook iets van “als ik het echt niet meer weet”. Ik loop er graag en tref altijd weer wat nieuws. Maar wel graag met mooi weer … dan ziet het er zo gezellig uit.
    Leuk dat je wat van de poëzie-route tegenkwam .. onderbreekt toch ook weer even.
    Fijne zondag.

    Geliked door 1 persoon

  3. Rianne schreef:

    😊😊 Ik wist het deze keer ook niet, dat kwam omdat ik niet uit bed zocht te komen en ik in de middag afspraken had staan. Maar in Ravenstein ben ik zo.
    Dank je wel, Jij ook.

    Like

  4. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Het is toch wat met die ochtendperikelen en dat mopje maakt het helemaal af🤣.
    Een ding is zeker, de wandeling was een feest der herkenning, dank je. Het was genieten. E n dan die spreuken, stuk voor stuk 🤩👍. Maar de schepping heeft mijn voorkeur😂.
    Fijn weekend

    Geliked door 1 persoon

  5. Rianne schreef:

    Ja leuk hé die schepping, vond ik ook geweldig. Jij/Jullie ook een fijne zondag want het weekend is haast voorbij

    Like

  6. jan v dijk schreef:

    mooi blog en ja Ravenstein vroeger met mijn vader veel geweest gingen veevoeder ophalen bij de firma v Stekelburg had een nishut aan de maas en de zaak was vlakbij op de hoek van een mooi oud pand weet jij er meer van graag wil ik meer weten over mengvoerhandel Stekelburg die voer verkocht voor Calve Delphia nu onderdeel van forfarmers.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel Jan. Van de Firma Stekelenburg heb ik nog nooit gehoord. Heb er wel even naar gezocht maar kan er nog niets over vinden.

      Like

  7. sonja schreef:

    Hahaha, het eerste stukje vond ik ronduit gezegd ‘poeppraat’. 😁.Al met al heb je toch een fijne wandeling gelopen, en met lege darmen en een lege blaas voelt dat een stuk relaxter 👍

    Geliked door 2 people

    1. Rianne schreef:

      Dat bedoel ik maar😊

      Like

  8. s'Jacqueline schreef:

    Wat weer een prachtig verhaal en mooie gedichten. Zeker ook toepasselijk 😉
    Als ik de foto’s bekijk is het een bijna monumentale route!
    Dank en lieve groet

    Like

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel s’Jacqueline. Ja zeker toepasselijk, dat heb je goed gezien.💖

      Like

  9. henico schreef:

    Leuke route

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dat is zeker en lekker dichtbij!

      Like

Plaats een reactie