Digitalisereren

Ik ben op het moment al mijn fotoalbums aan het digitaliseren, en zie daar mijn hele leven voorbij komen. Ik pak gewoon willekeurig een fotoalbum en begin te scannen. Misschien zou het beter zijn om vanaf het begin te beginnen, maar dat is al een hele uitzoekerij, vandaar het willekeurige….

 Het is een gigantisch karwei en waarschijnlijk gaat dit wel een jaartje duren. Maar wat is er mooier om zo te kunnen zien hoe het leven je gevormd heeft, met alle Ups en downs die er bij horen. Wat mij opvalt is de kwaliteit van sommige foto’s. Oude zwart/wit foto’s en nog van perfecte kwaliteit en uitermate scherp. Maar ik heb ook veel jongere die helemaal verkleurd zijn, en waarbij je haast niet meer kan zien wat er op stond. Het zal zeker aan de kwaliteit van het papier of aan het fixeerbad hebben gelegen.foto

Dit roept herinneringen op, en doet mij denken aan de tijd dat ik zelf een donkere kamer had. Ik heb begin jaren tachtig heel veel gefotografeerd, en vond het toen heel interessant om het rolletje zelf te ontwikkelen. Het was altijd een spannend gebeuren, en je was blij als een klein kind als de foto goed gelukt was. Hopelijk kom ik die foto’s ook nog ergens tegen in die berg fotoalbums.

Straks moet alles op volgorde komen staan, en maak ik er een leuke DVD van. Niet alles wordt gescand, en de foto’s gooi ik zeker niet weg. Dat kan nu in een grote doos op zolder, en waarschijnlijk komen er nog meer foto collages in ons huis te hangen. Want dat is het mooiste wat er is bij ons in huis. Overal hangen er collages in huis. Van diverse gebeurtenissen uit ons leven, en elke dag kijk je hier of daar wel en denk je, Oh ja, wat leuk was dat. Tientallen albums blijven jaren in de kast, je ziet ze niet. Maar met die foto collages blijft je alles bij……iedere dag weer

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Marit schreef:

  Hoi Rianne, leuk maar inspannend werk dat digitaliseren. Wat voor apperatuur gebruik je ervoor. Zelf ben ik er verschillende periodes nogal druk mee geweest: o.a. dia-presentaties (beeld+geluid) om dat analoge materiaal goed op de dvd te krijgen. Tjonge…! Maar voldoening is groot als het lukt. Gebruik hier Minolta Dual Scan II. Maar het ding is erruggg traag. Het aangeschafte programma VueScan maakte het scan-leven weer wat gemakkelijker. Als het kan gebruik ik de negatief-en of diafilm RAW. “n Railtje van 50 st. kost nog steeds behoorlijk wat tijd en nabewerken kan altijd nog dan…
  Zal net als jij blij zijn, als alles degelijk op schijf staat.
  Groetjes
  Marit

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s