Slapen op de Camino

on

Omdat onderstaand verhaal mooi past bij mijn vorige Blog over “Slapen in een Albergue”, een leuke belevenis van twee Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella.

De camino geeft energie, maar kost ook energie. Na een dag lopen, is een goede nachtrust erg fijn.

images

 

Spanje, augustus 2000.

Vannacht slapen we op onze kampeermatjes in een zaaltje van het klooster. We zijn te laat voor een bed. Het zaaltje is al vrij vol. We schuiven een aantal matjes opzij, zodat die van ons er precies tussen passen. Als we rond half 10 willen gaan slapen, zien we pas goed wat vol betekent. In de ruimte van ongeveer 5 x 5 meter liggen meer dan 20 matjes, rugzakken en mensen.

Om 10 uur gaat het licht uit. Het is vrijwel direct rustig. Gelukkig! De slaap zal, ondanks de benauwde, wat stinkende ruimte, zo wel komen.

Nog geen tien minuten later start de eerste: hij klinkt als een gans (gna,gna…,gna,gna..). Direct gevolgd door een drilboor (grrgrrgrr).

Even later horen we de slang (ssss,…,ssss….ssss…). Eerst zit er nog geen ritme in. Maar als de flubber mee gaat doen (prrr, prrrr, blblbl, prrrr) lijkt er een ritme te ontstaan: gna,gna,sssss,gna,gna,prrr,ssss,ssss,blblbl.

Uit een hoek stijgt gelach op. Naast mij ligt iemand zich te irriteren: stilte graag.

Dat werkt dus niet. Het orkest zwelt verder aan. Een snorrende kat en een grommende leeuw melden zich (grrr, grrr, bra,bra).

Een vrouw geeft haar man een duw. ‘Als hij op zijn zij ligt, is hij rustiger’, fluitstert ze. Klopt, dat werkt. Maar als de vrouw snel daarna in slaap valt, mengt ook zij zich luidkeels in de strijd (bra, bra, grr. grr. ………, plop).

Naarmate de tijd vordert, ontstaan steeds bijzondere composities. Ook mijn man draagt hier goed aan bij.

Bra, sss, plop, …., krrr, kra, ssss, …. prrr, prrr, blbl, enz.

En ik? Ik zal deze nacht nooit vergeten. Muzikaler dan dit zal daarna geen nacht meer worden. En… de volgende keer neem ik oordopjes mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s