Slapen in een Albergue

Vorige week las ik een artikel over slapen op de Camino. Zoals Jullie al hebben kunnen lezen, slaap ik onderweg in een herberg want dan blijft het betaalbaar. Ik zie mij ook niet elke dag in een hotel liggen, en ik als solowandelaarster ook nog eens een toeslag voor een 1-persoons kamer moet betalen.

Wil je reizen zoals de vroegere pelgrims al deden, zal je moeten slapen in een Herberg… Refugio zoals ze in Frankrijk genoemd worden. In Spanje heten ze Albergue. Voor een paar euro heb je een bed, douche en soms ook eten. Vaak zijn het stapel bedden en lig je met meerderen op een kamer of slaapzaal. Slaap je dan in een Albergue wel heerlijk?

Spaalzaal3-1280x852

Ik heb al eens eerder op slaapzalen gelegen, dus ik kan er mij wel wat bij voorstellen
Goed slapen is heel belangrijk, dat merk je vooral als je niet geslapen hebt en je geradbraakt op staat. Overdag ben je soms op stap met de alleraardigste mensen, maar s’nachts wil je ze heel graag… de “neus dichtknijpen ” De Camino nachten kenmerken zich dikwijls door gesnurk, zweetlucht, gekraak, de nachtplassers, geritsel van plastic zakken etc. Daarnaast krijg je ook te maken met Pelgrims, die heel vroeg in het donker al op staan, om maar op tijd weg te kunnen.

Wat kun je er tegen doen? Ik heb gelezen dat als je een s’avonds een Pelgrims menu besteld, dat je er een fles rode wijn bij krijgt. Dat klinkt goed en ben je al aardig beneveld als je naar bed gaat. Maar het beste is toch om Oordopjes te gebruiken, en die zijn in allerlei variaties te verkrijgen. Op mijn werk maak ik gebruik van aangemeten Otoplastieken, lekker handig. Maar persoonlijk hou ik meer van de Ear Classics die echt perfect afsluiten. Even tussen je vingers draaien en goed inbrengen, waarna ze uitzetten in je oor. En dan hoor je echt helemaal niets meer. Wij hebben ze altijd bij ons, vroeger op de camping en motortreffen, en nu altijd in onze reisbagage. Daarnaast maak ik ook gebruik van een slaapmasker, zodat ik geen last heb van allerlei zaklantaarns en lichtjes op de telefoon.

 

Toch hoort slapen in een Albergue er bij… Want de echte pelgrim wil toch alles beleven? Samen onderweg met hetzelfde doel… Hallo wie ben je en waar kom je vandaan… en hoelang ben je al onderweg… geweldig toch. De ene keer zal het een prettige ervaring zijn, en in een andere Albergue zal het wat minder zijn, maar dat heb je ook in een gewoon hotel. Door dat ik veel lees op de diverse Facebookgroepen, kom je allerlei tips tegen. Zo zijn er natuurlijk tips om bepaalde Albergues te mijden vanwege slechte ervaringen. Maar ook waar je extra verwend wordt…. Een tip kan ik niet naast mij neer leggen, en dat is een overnachting net voor Castrojeritz. Niet omdat het zo goed is… nee dat niet, maar wel apart.

wp-image-313473248

dav

Deze Albergue is gevestigd in de Ruïnes van Monasterio de San Anton. Back to the Basic is het hier. De kerk heeft geen dak meer, als het mooi weer is kun je buiten slapen, als het slecht weer is onder een afdak of binnen. Geen warm water, als er al water is. Wat een avontuur zal dat zijn, om een klein beetje het gevoel te krijgen, hoe het in vroegere moet zijn geweest. Toen was een Pelgrim al heel erg dankbaar met een dak boven zijn hoofd.

Camino-de-Santiago-from-Sarria

Als het zo uit komt zal ik hier zeker overnachten, maar het komt zoals het komt. Naast het feit dat ik over het algemeen in een Albergue zal overnachten verwacht ik, dat ik een drietal keren in een hostel of hotel zal slapen. Dit op het moment dat ik een pauze inlas van 2 nachten, in een grote stad als Burgos en Leon. Het is namelijk niet mogelijk om 2 nachten achter elkaar in een Albergue te overnachten. Iedereen moet hier vaak al om 08:00 uur het pand verlaten, en je kunt pas om 14:00 uur weer inschrijven. Niet echt handig dus als je wat langer wil blijven, al zijn er Pelgrims die het wel op deze manier doen vanwege de kosten.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. ineke schreef:

  Dag Rianne, Mooi dat je ons op deze manier meeneemt in je al reeds opgedane ervaringen en je verwachtingen voor de nieuwe reis. Ik lees je blogs met veel belangstelling. Groetjes Ineke

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ineke dat je geniet van mijn Blogs. Ik heb weer hernieuwde inspiratie en energie gekregen, en geniet van het schrijven over hetgeen wat er op mijn pad komt. Groetjes, Rianne

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s