Camino de Santiago… Een Hype..

Wat heb ik een spijt dat ik deze tocht niet tien jaar eerder ben gaan wandelen. Is het de laatste jaren een hype aan het worden… en wil iedereen nu naar Santiago?

Misschien verbeeld ik het mij… ik kom tenslotte nog maar net kijken als beginnende Pelgrim. Maar volgens mij neemt het ineens een toevlucht, dat er zoveel meer wandelaars naar Santiago de Compostella willen wandelen dan voorgaande jaren. Dit… omdat vorig jaar in augustus bij Omroep Max het programma “Laat mij maar lopen” te zien was. In deze vierdelige serie werden zeven pelgrims gevolgd, die een deel van de Via La Plata volgden, startend vanuit Salamanca naar Santiago.

In 2017 was er al een stijging te zien van 8,3% vergeleken met 2016 en kwamen er 301.006 pelgrims aan in Santiago. In 2018 waren het er 327.378 en dat is toch wel heel veel. Maar Jullie hebben in mijn posting van 8 februari kunnen lezen, dat er heel veel routes zijn op weg naar Santiago de Compostella.

Gelukkig starten ze niet allemaal zoals ik in augustus / september, en starten ze ook niet allemaal op de route die ik ga wandelen. Een hele populaire route die gewandeld wordt, is toch wel de Camino Portugues die van Lissabon naar Santiago gaat over een afstand van 616 km.

camino-portugues-600x232

Maar de meeste wandelaars op deze route, starten echter in Porto over een afstand van 240 km, die je in relatief korte tijd van 14 dagen kunt wandelen. De route is goed bewegwijzerd en heeft vele herbergen. Veertien dagen is nog makkelijk op te nemen bij je werkgever, maar heb je meer tijd zoals ik… kun je kiezen voor een grotere afstand.

48935532_370471143759036_2267548956248506368_n

Maar bovenaan staat toch wel de zeer populaire Camino Francés, dit is de route die ga ik wandelen. Deze route van 790 km start in de stad Saint Jean Pied de Port in Zuid Frankrijk, op de grens met Spanje. Ook deze route is goed bewegwijzerd en heeft vele herbergen, hostels en andere accommodaties. Deze Francés is zo populair omdat deze camino gezien wordt als de meest oorspronkelijke en historische route. Op de dag dat ik vanuit Saint Jean Pied de Port vertrek zouden er zo maar 250 tot 300-pelgrims kunnen vertrekken…Pfff als ik daar al aan denk, 250 pelgrims die allemaal dezelfde kant op gaan, terwijl ik niets wil reserveren onderweg. Gaat dat lukken vraag ik mij af?

download

Er is de laatste jaren veel veranderd voor de Pelgrim onderweg. Bijvoorbeeld met de opkomst van de mobiele telefonie… het is allemaal eenvoudiger geworden, contact met het thuisfront, GPS… mocht je de weg kwijt raken, App’s met routekaarten, en je kunt onderweg al een bed reserveren. Vergeleken met de pelgrim van vroeger is het dus een makkie geworden….. nou ja makkie.

Wandelen moet je nog steeds, maar het is allemaal wat gemakkelijker Qua organisatie. Zo kun je ook kiezen voor rugzak vervoer. Dagelijks zijn er allerlei bedrijfjes in de weer… om voor de wandelaar hun rugzak naar de volgende herberg te brengen. Dan hoef je die zware backpack niet mee te zeulen. Er zijn complete georganiseerde reizen met een All in prijs, waarbij reis en de overnachtingen al geboekt zijn, en er rugzakvervoer is. En vaak is er ook een reisbegeleider bij die ook Spaans of Portugees spreekt. Je hoeft alleen nog maar te volgen.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen…… inderdaad… is wandelen. Zonder dat je bang hoeft te zijn of je s’avonds wel een bed hebt voor de nacht. Ik snap wel dat er wandelaars zijn die het zo willen doen, je hebt zekerheid.

Maar waar blijft dan het avontuurlijke…. Ik blijf bij mijn voornemen om alleen op pad te gaan… een hype of niet…Alhoewel dat alleen zijn, niet erg zal lukken… Vanaf dag 1 zal ik met andere backpackers / Pelgrims oplopen, ontmoeten en vriendschappen sluiten. Ik zal een stuk met hun op lopen… en ik zal ze weer achter laten, en ik zal ze nog diverse keren ontmoeten onderweg. Ik zal met ze slapen… nou ja zeg. Ik zal met ze eten… een wijntje drinken en weer verder lopen. Een avontuur… dat wordt het zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s