Plannen…

on

Ik heb inmiddels wel geleerd om niets meer uit te stellen. Dus ben ik mijn volgende Camino’s al aan het plannen. Zoals het er nu uit ziet, wandel ik in september 2020 Camino de Madrid. Deze Camino is 322 km en loopt van Madrid naar Sahagun  wat 54 km voor León ligt op de Camino Francés.

13b0053416145d1cafb38a15dfcd87a9

In 2022 loop ik deze tocht dan verder, van Sahagun naar Santiago de Compostella. Dit gedeelte liep ik ook dit jaar, maar heb daar wat minder van kunnen genieten omdat ik mij helemaal niet top voelde. En nu loop ik deze in mei-juni, in een heel ander jaargetijde. Dus krijgen krijgen wij heel andere foto’s, want ik ga er van uit dat het dan allemaal groen is.

camino-653x367

In 2021 loop ik geen Camino in Spanje…  want 2021 is het Heilige jaar in Santiago de Compostela. Tijdens deze voorgaande Heilige Jaren liepen vele honderdduizenden pelgrims, juist in dat jaar de route naar Santiago.

Wat houdt een Heilig Jaar in?

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar (Año Jacobeo ) telkens als 25 juli op een zondag valt. 25 juli is namelijk de naamdag van Sint Jacob, zijn sterfdag en geboorte in de hemel worden dan herdacht. Voor vele pelgrims is Sint Jacob beter bekend onder zijn Spaanse naam: San Tiago.

Wat is er zo speciaal aan een Heilig Jaar?

In een eeuw vinden er 14 Heilige Jaren plaats. Dus dat het bijzonder is, dat is duidelijk! Maar waarom is het dan zo speciaal om in een Heilig Jaar de Camino te lopen of te fietsen? De immense kathedraal van Santiago ( de eindbestemming van vele camino´s) heeft vele deuren, maar één daarvan is heel bijzonder. Dat is de “Puerta del Perdón” aan de Plaza Quintana. Die is namelijk altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. In een Heilig Jaar kan een pelgrim een volle aflaat verdienen als hij door de heilige deur naar binnen gaat.

aflaat

Volgens de leer van de katholieke kerk blijft er na biecht en penitentie nog een tijdelijke schuld over, te betalen in het vagevuur. Een volle of jubileum-aflaat verleent de gelovige kwijtschelding van alle tijdelijke straffen, mits de pelgrim gebiecht heeft en de communie heeft ontvangen.

Omdat het Heilig Jaar bijzonder is, gaan er veel pelgrims op pad. Zeker op de laatste 100 kilometer naar Santiago, vanuit Sarria of Tui zal het erg druk zijn.

thumb

Ik hoef niet te biechten, en hoef niets te betalen in het Vagevuur…  en kom ik niet in aanmerking voor een halve of volle Aflaat.

Dus voor mij een hele goede reden om in 2021 geen Camino te gaan lopen, althans niet in Spanje.

Daarom wandel ik in 2021 de Walk of Wisdom…

( De Walk of Wisdom werd geopend op 21 juni 2015: een pioniersroute van 136 kilometer rondom Nijmegen.

Kaart-Walk-of-Wisdom

De pioniersroute voert door een divers landschap met on-Nederlandse hoogteverschillen. Het grootste deel is onverhard en de contouren van de route lijken op een vliegende vogel. Begin- en eindpunt is het meest geliefde gebouw van Nijmegen: de Stevenskerk (1273). Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten.

1200x628-Walk-of-Wisdom-Groesbeek-Milsbeek-Hinde-Lodges-min

Walk of Wisdom… Ik denk een mooi alternatief in 2021, en ideaal voor mij om een dag of acht op pad te gaan. Mocht je zin hebben om mij te vergezellen op mijn Walk of Wisdom, dan hoor ik het graag. Dat geld natuurlijk ook voor mijn Camino de Madrid in 2020.

 

 

 

 

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ich wollte einfach einen netten Gruss hinterlassen. Bin eben auf die Homepage gestossen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s