Wandeling Nederlands Genootschap Sint Jacob… December 2019

.Vandaag ben ik mee geweest met een wandeling georganiseerd door het NGSJ ( Nederlands Genootschap Sint Jacob ) Regio Den Bosch. Elke 4e zaterdag van de maand is er zo’n wandeling… Normaal ben ik niet zo van die georganiseerde wandelingen, maar omdat dit allemaal mensen waren die… Geen… Een of meerdere Camino’s hadden gelopen, was dit toch ook wel weer interessant. Daarbij was het een wandeling in en rond Esteren, oftewel Escharen. Lekker dichtbij dus… ( Oss )

Wij verzamelden om 09:00 uur voor een wandeltocht van 22 km op het parkeerterrein bij de kerk in Escharen, en kregen koffie uit de kofferbak.Het was voor velen al meteen een blik van herkenning, ik als nieuwkomer had dat niet en toch voelde het vertrouwd.

IMG_20191221_100220.jpg

Toen iedereen er zowat was… had ik zowaar toch een bekende begroet. Henk Muraij van het boek “Durven Zijn,” die ik al meerdere keren ontmoet had bij het Camino info Cafe van Camino Comfort.

IMG_20191221_100322.jpg

Om 09:30 uur wandelen wij met een groep van 43 personen richting het Raamdal, een prachtig gebied langs rivier De Graafsche Raam. Echt een schitterend gebied wat ik wel kende van naam, maar waar ik nog nooit was wezen wandelen.Het is met 4 graden maar een koude ochtend vandaag, en toch ben ik vergeten mijn handschoenen mee te nemen. Hoe kan dit mij  als rasechte koukleum nu overkomen denk ik dan.IMG_20191221_101228.jpg

Als ik alleen ben, loop ik mij wel warm als ik door zou kunnen lopen, maar met zo’n grote groep mensen is dat wat lastiger. Gelukkig kan ik bij mijn merino wollen vest, de manchetten wat langer maken, en dan een soort van want maken, die ik dan terug over mijn handen kan slaan. Het geeft mij toch weer wat warmte waardoor ik mij wat prettiger voel.

Voor de Route: Vanuit Escharen lopen wij richting De Graafsche Raam, steken de brug over en slaan linksaf het natuurgebied in, en volgen het pad langs de rivier.en komen over een wildrooster. Nu komen wij in het gebied van de Schotse Hooglanders, en Konikpaarden. Prachtige paden langs afgeknotte wilgen, en bosgebied. Peter van der Velden die deze tocht heeft uitgezet, heeft aan ieder van ons een briefje uitgereikt, met de nummers van de Fietsknoopunten,zodat als wij elkaar kwijt raken, toch de weg vinden.

Het is een grote groep, en er wordt stevig doorgewandeld, maar van elkaar kwijt raken is geen spraken. Wij komen bij het Meulengat, een plas water en Peter houd hier halt. Hij weet veel over dit gebied te vertellen, en over Leylijnen Aardstralen en wateraders.Wij krijgen er een lesje over,en weten hoe het werkt met een wichelroede.

IMG_20191221_103213_BURST002.jpg
burst

Terwijl Peter zijn verhaal doet komen er twee nieuwsgierige Koniksparden bij staan, Je kunt ze bijna aaien… Daarna gaat het weer verder, en ik maak kennis met Grace een vrouw uit Berghem. Ze houd niet van wandelen  en gaat in mei/juni de Camino Francés lopen. Ze is nog een volkomen leek op dit gebied, en moet nog van alles aanschaffen. Dan is zij hier op de juiste plek om van anderen te horen hoe zij alles gedaan hebben.

Voor mij is dit ook de reden dat ik mee ben gaan  wandelen, om pelgrims te ontmoeten, die net als ik de Camino de Madrid willen gaan doen of gelopen hebben. En zo heb ik kennis gemaakt met Rinse die vrij recent deze Camino gelopen heeft…Leuk gesprek en ik weet nu definitief dat ik deze Camino de Madrid in 2020 ga wandelen.

IMG_20191221_103123_BURST002.jpg
burst

De route gaat verder en wij komen weer op de gewone weg en lopen via Campagnelaan, Kammerbergweg, bezoeken de Maria Kapel in Buurtschap De Maurik in Langenboom, slaan rechts af en gaan via de kammerbergweg naar de Venweg, Aan het eind van de Venweg slaan wij rechtsaf en blijven nu de Kammerbergzijweg volgen tot aan het eind.

Dan steken wij de de Graafseweg over en lopen het bosgebied van “De Kuilen” in. Een jaar of dertig geleden ging ik wel eens zwemmen hier in een kuil. Maar het is veel uitgebreider dan maar één kuil. Ook hier wist Peter het een en ander over te vertellen. Na de Kuilen komen wij uit in Langenboom en nemen wij onze pauze bij D’n Bens voor koffie en een worstenbroodje.

IMG_20191221_112910.jpg

Na een uurtje pauze gaat het weer verder en gaat het langs het Mob complex in Langenboom, en via de BoltseBroek zo terug naar De Brouwketel in Escharen. En zo is de cirkel rond en hebben wij 22 km gewandeld.Het was een wandeling waar ik veel voldoening aan heb gehad. Enerzijds de prachtige natuur, en anderzijds de vele leuke ontmoetingen.vandaag.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s