De geur van brood…

In mijn jeugd ben ik opgegroeid met twee bakkerijen bij ons in de straat, nog geen 100 meter uit elkaar gelegen. Bakkerij van Lier aan het eind van de straat op de Heeschepad no.1, en Bakkerij van Hulten twee huizen van mij vandaan in de Ridderstraat. Als je dan ook nog buurt kinderen hebt die daar wonen, dan weet je het al… ik speelde veel in en rond de bakkerij.

unnamed (2)

Ik was verliefd op die heerlijke geur van vers gebakken brood. Bakkerij van Lier was eigenlijk meer een beschuitbollen fabriek, maar ze maakten ook cake. Ik weet nog dat als die gebakken waren, ze op de oprit werden gezet om af te koelen. Gelukkig maar dat de kinderen van de bakker er ook bij waren, want er bleef wel eens wat aan onze vingers plakken.

winkel

Met de komst van de supermarkten verdwenen er veel bakkerijen, en gingen we steeds meer over naar verpakt brood. De geur van al dat lekkere brood verdween naar de achtergrond… En daarom kochten wij twintig jaar geleden onze eerste broodbakmachine. Bij de Blokker hebben wij toen een voordelige broodbakmachine gekocht, en er volgde een wekenlange zoektocht naar het ideale recept om een fatsoenlijk brood uit dat broodmashien te toveren. Dan was het brood ingezakt, dan te droog, dan te klef, dan te flauw, dan te vast…Het was altijd iets. Maar uiteindelijk werden wij toch beloond met een mooi en lekker brood.

Eindelijk had ik het juiste recept te pakken en begon ik echt te genieten van het brood bakken. Ik kocht mijn meel bij meestal bij de Boerenbond. Naast gewoon brood maakten wij ook piccalilly en pestobrood,  wat toch wel onze favorieten waren… En toen ging ie stuk en het inmiddels sterk verouderd apparaat was niet te repareren.

Een vriendin van ons hoorde dit… wij konden die van haar zo krijgen. Zij had hem nog nooit gebruikt en hij stond er toch maar…. Nou dat kwam mooi uit, alleen jammer dat hij daarna ook bij ons te lang ongebruikt in de kast heeft gestaan. En dat is nu al weer vijf jaar geleden.

Het kwam er gewoon niet meer van. Wel vaak gezegd, *we moeten toch weer eens een brood bakken.”

download (3)

Maar nu gaat het er toch van komen. Ik heb de gebruikers handleiding gedownload, en ik moet morgen toch naar de Boerenbond, dus breng ik meel mee, zei ik tegen Kitty. Nou niet dus!! Lege schappen… er stonden alleen nog twee zakken, van een of andere kant en klaar mix voor cupcakes. Daar kan ik niets mee… En de regenton waar ik eigenlijk voor ging, hadden ze daar ook niet.

download (23)

Nou dan ga ik morgen maar naar Appie, hopelijk slaag ik daar wel en kunnen wij opnieuw gaan experimenteren tot dat wij het juiste brood hebben gebakken. Maar ik geniet alleen al van die heerlijke geur…

Topbanner_bakkerij_resp

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat heerlijk om dit te lezen. Het water loopt me in de mond. Volgens mij moet je bij Appie nog wel kunnen slagen. Ik heb mijn machine uiteindelijk bij de laatste verhuizing weggegooid. Toch nog steeds spijt.

  Like

 2. Rikit schreef:

  Ik heb gezien dat ze het bij Appie verkopen, maar iedereen schijnt aan het zelf bakken te zijn geslagen. Ik heb er weer zo’n zin in. Zo gauw mijn broden weer lukken hoor je het van mij. Fijne Paasdagen Neeltje.

  Like

 3. AnneMarie schreef:

  Hier inmiddels ook de 2e staan. Gebruik hem niet zo vaak maar zou hem toch niet willen missen.
  Ben eigenlijk heel benieuwd naar jouw recepten.
  Het klinkt beter dan de kleffe broodjes die er baak uit komen.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ik heb vandaag bij Appie de enige twee zakken maar meegenomen. Iedereen schijnt aan het bakken geslagen te zijn. Eens kijken of ik het apparaat aan de gang kan krijgen.

   Geliked door 1 persoon

   1. AnneMarie schreef:

    Hamsteren. Bak en cakemeel is ook steeds op. Na de crisis zijn ze nog maanden bezig om de voorraad op re krijgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s