Brood Poging 1…

on

Na mijn Blog van De geur van brood… ben ik op zoek gegaan naar de Broodbakmachine, die ik een jaar of vijf geleden van vrienden had gekregen. Inmiddels in de handel niet meer te krijgen maar voor mij nog splinternieuw. De Gebruikershandleiding opgezocht, en de laatste twee zakken meel bij Appie gekocht. Er was geen keus dus is het Speltbroodmix geworden.

IMG_20200416_105500.jpg

Bij mijn eerste poging dacht ik dat de handleiding alleen maar in de Duitse taal was. Nu kan ik mij daar goed in redden, maar ik heb hem toch liever in het Nederlands. Had ik maar beter gekeken, want op pagina 59 tot 71 stond de Nederlandse versie.

unold-8695-onyx-test-backform

Op zich wijzen de programma’s zich zelf, maar dan komt om de hoek kijken van het niet goed lezen, waardoor ik al begon met een verkeerde stand. Voor de eerste keer gekozen voor een automatisch programma, waarbij ik achteraf gezien had moeten kiezen voor stand 1, het basisprogramma. Dat is een standaardprogramma voor alle broden, voor wit- en rogge-tarwe brood.

Op het pak staat te lezen:                                                                                                         Bakken in Broodbakmachine op kort programma- 2 uur. 500 gr mix + 300 ml water.     Bij   poging 2 ga ik dit veranderen naar 400 gr. + 220 ml.

Wat ging er verkeerd of hoe kwam het brood er uit: Ik gebruikte stand 3 wat voor Volkorenbrood was, en 3,5 uur duurde. Op het pak stond 2 uur.                                                 Het kneden ging goed, het rijzen prima totdat ik op een gegeven moment zag, dat het deeg onder tegen de deksel aan zat. Later is het weer ingezakt maar zag het er toch nog wat vochtig uit. Toen aan het eind van het programma de piepjes klonken, zag het er niet verkeerd uit, het brood wordt dan nog 60 minuten warm gehouden. Rond die tijd ging ik naar bed.

Help-mijn-brood-is-mislukt-wat-nu-1280x720

Vanmorgen zag het er ineens heel anders uit… De kleur was goed maar hij was een beetje uit de kluiten gewassen waardoor hij aan de bovenkant vast zat. Koste een beetje moeite om hem er uit te krijgen. Hij was ook een beetje klef. Ik heb de oven aangezet op 200 graden en daar het brood nog 5 minuten in afgebakken.

En toen zag het er best goed uit en smaakte het heerlijk. Ik houd Jullie op de hoogte hoe mijn Brood Poging 2… verloopt.

Tips zijn altijd welkom…

 

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Bij mij blijven ze altijd laag en klef maar ik gebruik altijd kant en klare mix. Om die reden misschien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het zal experimenteren worden tot dat het goed is. Na de vijf minuten in de oven, smaakte het overheerlijk!

   Geliked door 1 persoon

   1. AnneMarie schreef:

    Het begin is er iig weer.

    Geliked door 1 persoon

 2. Min of Meer schreef:

  Speltdeeg moet korter gekneed worden dan tarwedeeg. Dus als je volgende x een korter programma kiest, zal het resultaat al beter zijn.
  Maar brood bakken is proberen, proberen, proberen. En ineens heb je de juiste verhoudingen te pakken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel, weer iets geleerd. Dat ga ik zeker de volgende keer uitproberen!

   Like

 3. Ik doe het altijd handmatig, heb mijn machine de deur uit gedaan. Werd niet goed van die schroef die altijd maar in dat brood bleef zitten…😬

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s