Vroege zondagochtend in Halder…

Vanmorgen om 06:00 uur begonnen de vogeltjes (wekker) al weer te fluiten, het teken om op te staan. Een wandeling in de omgeving van Halder onder de rook van Den Bosch.

Ik heb hier al vaker gewandeld, maar heb gisteravond op Komoot toch weer iets nieuws in elkaar gesmeed. Gedeeltelijk nieuw en gedeeltelijk waar ik al eens geweest ben, maar wat ik nu in tegengestelde richting loop, en dus eigenlijk ook nieuw is.

Iets voor zeven uur ben ik al in Halder, een buurtschap met 90 inwoners en het kent maar een straat en dat is de ‘Halder’. Het buurtschap Halder ligt aan de ‘Dommel’ Ik steek de brug over bij Kasteel Nieuw Herlaer waar ik al meteen verwend wordt met een prachtige lucht, de bootjes in het water en het kasteel. Even vereeuwigen en ga ik weer verder.

Nu niet rechtdoor wat ik anders wel eens doe, maar linksaf de ‘Dommel’ volgend. Wat is het prachtig hier en ik ben blij met mijn gekozen route. Iets verderop mondt de ‘Essche Stroom’ uit in de Dommel, wat weer een mooi plaatje oplevert.

Zestien graden vanmorgen wat een heerlijke temperatuur om te wandelen, en om op een bankje te zitten. Ik heb nog maar twee kilometer gewandeld als ik een bankje van het ‘Brabants Landschap’ tegenkom en dit mijn uitzicht is.

Kasteel Maurick

Even heerlijk genieten… en ik begin aan dit ‘Vroege Zondagochtend’ verhaal. Eigenlijk is dit al voldoende voor mij… Genieten van de stilte van de natuur, een bankje of boomstronk ergens midden in de natuur waar ik op kan zitten. Meer heb ik niet nodig, en al heb ik hier vaker gewandeld… ik blijf mij verbazen hoe mooi het hier is.

Na een half uurtje ga ik weer verder en kom bij het vroegere kasteeltje ‘Oud Herlaer’ uit, en loop dan richting het Landgoed Sterrenbosch, gelegen tussen ‘Dommel’ en het ‘Bossche Broek’. Links zie ik in de verte ook nog Kasteel Maurik liggen…

Ik volg bospaden en mooie landweggetjes langs graanvelden, soms nog vol in de aren, en soms al gemaaid. Als ik over het koren naar de horizon kijk, is haast altijd wel de kerk van Vught of het provinciehuis van ‘s-Hertogenbosch, op de achtergrond aanwezig.

Hier wandel je op een heel mooi en heerlijk rustig stukje bos ten zuiden van ‘s-Hertogenbosch, niet ver van de hectiek van de stad. Ik kan het mij haast niet voorstellen.

Sterrenbosch

Het is geen overbodige luxe dat ik vanmorgen mijn lange broek heb aangedaan, want hier wandel ik ook weer over smalle paadjes met hoge begroeiing, zoals varens en brandnetels. En in het bos zwermen de muggen met mij mee, maar ik heb mijn armen ingespoten met tekenspul en dat zal ook wel helpen tegen muggen vermoed ik.

Een gedeelte van deze route liep ik hier ook al in maart, en toen schreef ik er het Blog Ommetje Halder… over. Wat een wereld van verschil, kijk maar eens naar sommige foto’s. Toen was het een natte koude troosteloze grijze dag, maar nu geniet ik van een heerlijk zonnetje waar ik toch de voorkeur aan geef.

Ook de foto’s komen nu veel beter uit nu het prachtig groen kleurt, en je kunt prachtige veldboeketten maken van de vele bloemen in bloei.

Keer een bestaande route die je al eens gelopen hebt gewoon om en loop hem tegengesteld, is mijn goede raad. Het is zo anders dat ik mij afvraag of ik hier al eens eerder was. En dan heb ik het natuurlijk niet over de kastelen en boerderijen die ik tegen kom, maar over de vele mooie bospaden.

Nu zeg ik wel ‘Kastelen’… maar als ik het bos uitkom en rechtsaf sla, zie ik het kasteeltje / landhuis van Landgoed Haanwijk liggen. Dit is geheel nieuw voor mij want aan deze kant ben ik nog nooit geweest.

Voor ik bij het Landgoed ben kom ik bij De Scheve Schup… wat een sociale tuinderij is behorende tot Landgoed Haanwijk. Ik neem er wel een kijkje maar jammer genoeg is het op zaterdag en zondag gesloten.

Ik had graag een bezoek gebracht aan Koffie- en theehuis ’t Haantje, wat gelegen is binnen de ommuurde binnenplaats van het landgoed Haanwijk. Ik tref het niet want het gaat pas om 11:00 uur open, daarom Ápp ik maar naar huis om te zeggen dat ik om half elf thuis ben voor de koffie.

Er komen mij twee amazones achterop die ik over de ‘Haanwijk’ volg richting Halder.

Mijn rondje is compleet en ik heb er een voldaan gevoel aan over gehouden. Om precies half elf ben ik thuis waar ze mijn ‘appje’ nog niet gelezen hebben. “Oh wat leuk, ben je nu al thuis? Net op tijd voor de koffie” krijg ik te horen.

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel!

   Like

 1. Mooi en zeker in die ochtelijke uurtjes. Prachtige foto’s.

  Like

 2. Rikit schreef:

  Dank je wel! ik moet er wel vroeg voor op, en soms wordt dat beloond😁

  Like

 3. Neeltje schreef:

  Zeker een mooie wandeling!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat was het zeker!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s