Kerstboom…

Alle enkele jaren zetten wij geen kerstboom meer. Het is altijd een hele hoop werk om alles weer van zolder te halen, en na Driekoningen alles weer op te bergen. Wat niet wil zeggen dat er in huis geen kerstversiering aanwezig is, maar niet meer zo uitbundig als vroeger.

Vroeger had je een boom, lampjes, wat ballen en een piek, wat engelenhaar er overheen en je was klaar. Je maakte van grotpapier een mooie kerststal, Je gebruikte de stenen beelden die nog van je ouders waren geweest. Pure nostalgie en al waren ze oud en was er hier en daar wel wat afgebroken het bracht je weer terug naar de kerst die je met je ouders vierde. Meer had je niet nodig en wij waren er tevreden mee. En na Driekoningen op 6 januari was het tijd om de kerst af te sluiten.

De echte boom maakte in de loop der tijd plaats voor een kunstboom, en de vaak heel kwetsbare ballen waarvan je elk jaar wel een paar nieuwe moest kopen, werden vervangen door ballen die niet meer stuk konden. Vanaf de tijd dat de tuincentra met prachtige kerstshows kwamen, groeide ook het aantal kerstversieringen in huis.

Zeker vanwege het feit dat er op Tweede Kerstdag bij ons in het tuincentrum, alles met hoge korting wordt verkocht. En altijd konden wij wel weer iets gebruiken… Heb je het echt nodig… Nou nee dat niet, maar ach zo’n mooie kerstman of een eland dat is toch wel mooi hé!!

En zo hebben wij in loop der tijd nogal wat kerstversiering verkregen, wat allemaal naar de zolder moet. Nu heeft ons huis geen echte zolder zoals je in een gewoon huis hebt, waar je met een vaste of vlizo trap naar boven kan, en waar je één zee van ruimte hebt.

Nee… Bij ons is het een zelfgemaakte zolder in het hoge trappengat. Ik moet een keukentrapje op de treden van de trap zetten, en dan zo schuin in het gat steken naar het zoldertje. De vele plastic Curver bakken met kerstversiering staan achterin de ruimte van 1,20 m x 0,90 m, daarvoor nog wat kleine reiskoffers, plaids, kussens etc.

Jullie begrijpen het al… want voordat ik bij de kerstspullen kan, moeten al die andere spullen er eerst uit. Daarna alles weer terug wat ik niet nodig heb… en dan na Driekoningen, moet dat keuken trapje weer schuin in het trappengat gezet worden naar het zoldertje toe…. en beginnen we weer opnieuw. Misschien komt het nog… maar op het moment heb ik daar nog helemaal geen zin in, en het loopt al tegen kerstmis.

Wat in huis met kerst niet mag ontbreken is een boompje wat ik zelf van betonijzer heb gemaakt. Dit boompje staat compleet aangekleed in de garage. En zo hebben wij in ieder geval iets wat al een beetje aan kerst doet denken.

Maar zoals ik al zei hebben wij het toch leuk aangekleed, mede door de Kerstukken die Kitty elk jaar maakt. Die maakt voor Jan en alleman heel mooie Kerststukken, maar ook dit jaar wilde dat maar niet vlotten en had ze er niet echt zin in. Zou dat nou door Corona komen… nergens meer zin in hebben? Ik weet het ook niet…

Tot ze ineens zei, “Ik heb de oasis in het water liggen, en ik ga zo meteen naar het tuincentrum voor wat groene takken.”

Dus ging ik alvast naar de garage om de Curvers met kerspullen voor de dag te halen. Die zitten vol met ballen, lampjes, en alles wat je nodig hebt om er een kerststuk mee te maken.

En de grote tafel in de serre is de meest geschikte plek om alles uit te stallen, en om de kerststukken te maken.

En zo hebben wij in huis een drietal kerstukken staan, en heeft ze er ook nog een vijftal voor familie en vrienden gemaakt. En nu begint toch echt dat kerstgevoel in huis een beetje te komen.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria van den Heuvel schreef:

  Ik ken het gevoel, kerst komt eraan 😱. Diverse verjaardagen ertussendoor en diverse (leuke) verplichtingen. En net als Kitty, maak ik ook heel wat kerststukjes. Maar wij hebben gelukkig een grote zolder en garage, dus je raadt het al. Ons huis ademt kerst en er komt steeds meer bij.
  Heerlijk om je kerstverhaal te lezen Rianne. Wij wensen jou en Kitty hele fijne dagen 🎄

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ria. Ook al is het wat minder kerstig als andere jaren, als de kerstukken gemaakt zijn en de lampjes en kaarsjes branden, kan het eigenlijk niet meer stuk. Aan ruimte om het op te slaan ontbreekt het ons niet, was het maar wat minder😉 En natuurlijk wens ik Jou en Hans ook hele fijne kerstdagen toe.🌲🤶🎅

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Ik lees kerstboom en ik denk voordat ik het lees … trapgat, keukentrapje, kerstspullen en mijn gedachten schieten naar afgelopen zomer … een trap en een val. Lieverd kijk je uit!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is best veilig hoor… het trappetje kan hier niet weg schuiven. Maar dank je wel dat je zo bezorgd bent!!😍🥰

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    😘😘

    Like

 3. Neeltje schreef:

  Ziet er zeker kerstig uit, maar net als Neeltje denk ik……kijk uit met die trappen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Gaat helemaal goed komen!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s