Pittig…

Toen ik gisteren na mijn wandeling thuis kwam, was ik door en door koud. Ik besloot even een lekker wortelsoepje te maken, zodat ik mij daar mee kon opwarmen. Daarvoor had ik van de week al wat winterwortelen meegebracht van de super. De rest van de ingrediënten heb ik standaard wel in huis en in een kookboek kijken doe ik allang niet meer als ik dit soort soepjes maak.

Had ik misschien beter wel kunnen doen… maar het is zo eenvoudig dat er gewoonweg niets fout kan gaan. De basis is altijd hetzelfde… Ik snij een ui knoflook en gember fijn en fruit dat aan in olijfolie. Een kind kan de was doen met dit eenvoudige recept.

Daarna snij ik de wortelen en wat van de overige groentes die ik toevallig in huis heb fijn (restjes opmaken), en fruit dat mee met de ui en knoflook. Daarna kruid ik het met kruiden uit de voorraadkast, en er was net een doos specerijen bezorgd van Spices of Marrakech ,een winkel waar ik altijd mijn kruiden & specerijen bestel.

Een beetje van dit en een beetje van dat, en daarna giet ik er kokend water op. Een groente bouillontablet erbij, even doorroeren en op een laag pitje zachtjes laten koken.

Na zo’n 20 a 30 minuten als de groenten zacht zijn, kan ik alles pureren tot de gewenste dikte. Even proeven… oei, dat is pittig.

Pittig volgens Wikipedia… heeft betrekking op een zekere smaakbeleving c.q. smaaksensatie. Pittig is breder in betekenis dan scherp en komt neer op een sterke prikkeling van de smaakpapillen. Deze sterke prikkeling kan het gevolg zijn van scherpe, gekruide of pikante voeding. Pittig is dus een overkoepelende term, voor een scala aan sterke smaakbelevingen

Ik zelf houd wel van een beetje pit, maar mijn Lief gaat daar niet blij mee zijn. Die neemt een paar lepels, en zegt “die eet je maar mooi zelf op.” En zo zit ik met anderhalve liter wortelsoep waar ik de hele week nog mee vooruit kan.

Wat is er gebeurt… In mijn achteloosheid van een beetje van dit en een beetje van dat, heb ik er ook een rood gedroogd pepertje in verkruimeld, en dat is tig keer sterker als een verse peper, die ik er al nooit in doe en dus ook niet gedroogd. Maar nu wel… Natuurlijk heb ik geprobeerd om de smaak te maskeren met wat kokosroom, maar wat pittig is blijft pittig.

En nu zit ik met de gebakken peren, oftewel anderhalve liter wortelsoep!!

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Ik zou zeggen … eet smakelijk. Enne … bedank voor de link van Spices of Marrakech

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je… hij is wel lekker hoor, net weer een kop op😋 Spices of Marrakech heb ik leren kennen bij bezoek aan hun kraam in de Markthal te Rotterdam. Al een paar keer besteld inmiddels.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Mooi adresje.

    Like

   2. Rikit schreef:

    Ze hebben lekkere kruidenmixen

    Like

   3. Neeltje schreef:

    Ik zag het

    Like

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Alsof ik erbij was, heeeeerlijk (natuurlijk ook de soep), en dan ook nog eens lekker gekruid met humor… dan kan die soep alleen maar lekkerder worden 🤣🤣

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Voor Kitty is hij gewoon te pittig… maar hij is toch zo lekker😋 Humor hoort erbij Ria. Als ik schrijf, dus het liefst op die manier😍😍

   Like

  2. Rikit schreef:

   Ik kan er nog wel enkele dagen van smullen. Dat Humorkruid is niet te versmaden en pas ik altijd toe.

   Like

 3. Sabine Verburg schreef:

  Oei oei dat is een pittig blogje
  Idee om de soep in kleine bakjes in te vriezen en dan als basis te gebruiken voor andere soepen???
  Dank voor de link
  Leuk ik ga eens kijken voor de kruiden en smaken

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik heb het al in bakjes gedaan maar het staat nu nog gewoon in de koelkast. Het komt wel op hoor, ik vind het soepje veels te lekker!! Pure groenten dus gezond. Moet je echt doen bij Spices of Marrakech, echt een aanrader als je wereldgerechten maakt. Wij bestellen het per ons maar misschien hebben ze het ook wel in potjes🤔🤔🤔

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s