Pepernoten…

Vinden Jullie ze ook zo lekker, anders ik wel. Maar ik begin er niet aan hoor, ik ken mij zelf en dan blijf ik maar in die pot graaien. Daarom haal ik ze ook niet in huis, en blijf ik er mooi van af…. Althans dat was mijn gedachte!!

Maar het leed is al geschied en ben ik er ongewild toch mee in aanraking gekomen.

Elke maandag repeteren wij met onze 3de Helft Dweilkapel bij Willy en Diana in ‘De Schuur’. Nou was dit vroeger misschien wel een schuur voor opslag of werkplaats, maar nu is het een oefenruimte voor een tweetal dweilkapellen. Willy heeft het leuk aangekleed en hier voelen wij ons thuis.

Met carnaval is het Carnavalesk… Met kerst is het in kerstsferen… en met het WK voetbal is alles oranje aangekleed… En met Sinterklaas staat er een Grote Pepernoten pot.

Kortom, het is op maandagavond met ons clubke gezellig toeven in De Schuur van Willy.

Dus als ik nu op maandagavond… en sinds kort ook al op dinsdagavond kom oefenen, staat er op tafel een grote Pepernoten pot waar wel een kilo pepernoten in kan. Ik kan er maar niet afblijven… In de eerste week is er al bijna één kilo doorheen gegaan, en in week twee was hij weer aangevuld en lagen er ook nog eens van die lekkere chocolade pepernoten tussen.

Van die Pepernoten… en zeker die met chocolade eromheen, krijg je zo’n heerlijke smaakexplosie in je mond. “Heb je er eentje geproefd, dan blijft die smaak in je mond hangen en dat vind ik zo lekker. De speekselproductie wordt in gang gezet, en dan denk je… dit is lekker lekker lekker.

Er worden bovendien geluks-stofjes in je hersenen aangemaakt. Dan voel je je minder moe en dan ga je maar door en door, althans zo gaat dat bij mij.

Hieronder wat weetjes voor de Pepernoten eter…

Waarom zijn Pepernoten verslavend:

Door het hoge suikergehalte (31 tot 45%), dat is over het algemeen fructose-glucosestroop en dat onderdrukt de signaalstof leptine. Deze stof stuurt signalen naar je hersenen om te laten weten dat je vol zit en moet stoppen met eten.

Waarom blijf je Pepernoten eten:

“Heb je er eentje geproefd, dan blijft die smaak in je mond hangen. Het is veel tegelijkertijd en dat is lekker. Je krijgt een verhoogde speekselproductie en dan denk je: Oh dit is lekker.

Hoeveel Pepernoten worden er gegeten:

Een Nederlander eet gemiddeld zo’n 395 pepernoten per jaar. Als je er vanuit gaat dat een pepernoot zo’n 1,5 gram weegt dan zit je al gauw op 592.5 gram per persoon.

Hoeveel Pepernoten mag je per dag eten:

De maximale dagelijkse inname voor coumarine is 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Als je 60 kilo weegt, mag je per dag hoogstens 120 gram pepernoten, speculaas of kruidnoten eten. Als één kruidnoot ongeveer 3 gram weegt, zijn dat maar 40 kruidnootjes.

Wil je na dit alles gelezen te hebben toch nog een buil Pepernoten opentrekken, ga dan naar de Tips van Fit met Ingrid

Nu staat er dat ik er 40 (per 60kg lichaamsgewicht) zou mogen eten per dag. (ik weeg iets meer) Voor mij geld dan 40 op maandag en 40 op dinsdag, maar ik kom echt niet aan veertig per dag hoor, nog niet aan de helft.

Dus ben ik toch nog gezond bezig op zo’n repetitie avond. Want ook bij musiceren verbruik je nogal wat calorieën zoals je in onderstaand lijstje kunt zien. Ik speel op trombone, en verbruik na de Drums en lopen in een Fanfare, de meeste calorieën per uur.

Dus denk ik bij mijzelf… “Goed bezig Rianne, ga zo door”.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Even dacht ik ” joepie ik mag pepernoten” … het water liep me al in de mond!
  Toch nog maar even naar “Fit met Ingrid” .. ik laat ze toch maar in de winkel na een week taart eten.
  Maar oh … wat een lekker blog.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ach vind jij ze ook al zo lekker. Morgenavond kan ik er weer niet omheen, ik probeer er niet meer dan 10 te nemen. Maar als je zo’n zakje in huis haalt is het zo op. Er breekt weer een zware tijd voor ons aan!!

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Ja .. heel erg. Ik blijf doorgaan .. elke keer weer die hand in die pot!!! Sterkte😂😂

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Jij ook😂🤣😅😅

    Geliked door 1 persoon

   3. Neeltje schreef:

    🤣🤣🤣🤣

    Like

 2. picpholio schreef:

  Mmmhh ik eet ze gewoon, tellen doe ik ze nooit…. bloos 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Gelijk heb je, geniet er van!!😄😄

   Like

 3. Ria Van Den Heuvel schreef:

  🤣🤣🤣🤣 Jij kunt dan gerust nog wel een pepernootje pakken!
  Maar ik ken het probleem en met ons nog velen. Dan komen de beelden terug uit mijn werkzame verleden in de drukkerij. Niet alleen pepernoten, ook banketstaaf en met Pasen de paaseitjes. Zat ik eerst met 3 kilo die ik kwijt wilde nu zijn het er al 5😱.
  Maar om terug te komen op je blog… wat een ontzettend gezellige schuur🤩👍

  En PS: ze gaan m’n knie niet opereren, doen ze tegenwoordig niet zo snel meer. Dus nu spuit en dan rust en versterkende oefeningen.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Gisteren op de repetitie twee potten er bij, en 3 zakken pepernoten. 1x truffel 1x sinaasappel 1x stroopwafel smaak. Ze weten niet wat ze mij aandoen.
   Willy had De Schuur nu helemaal aangekleed in Sinterklaas sferen. Vergeten een foto te maken.
   Wat vervelend dat je nu rust moet houden, maar als dan de versterkende oefeningen goed helpen, ben je straks het leed gauw vergeten.
   Ik denk dat ik na mijn vakantie bij jouw in de buurt ga wandelen, en dan kom ik even op ziekenbezoek. Beterschap en bedankt voor je reactie😊

   Like

   1. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Wat een gezellige en lekkere boel daar! Daar ga je dus met plezier naartoe en die pepernoten neem je dan maar voor lief🤣
    Ik mag gelukkig op de fiets, dus ik kan weer naar buiten!
    Gezellig, als je vantevoren even een appje stuurt dan zorgen we dat we thuis zijn!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s