Feuerzangenbowle…

Toen ik vijftig jaar geleden kennis maakte met mijn schoonfamilie, maakte ik ook kennis met het maken van Feuerzangenbowle. Alleen wist ik toen nog niet wat de eigenlijke benaming was. Wij zeiden er Punch tegen…

De Feuerzangenbowle of geflambeerde bowl is een vooral in Duitsland bekende variatie van punch. De drank is genoemd naar de ‘tang’ die bij de bereiding gebruikt wordt en waarmee een circa 15 centimeter hoge kegel suiker boven gekruide rode wijn geflambeerd wordt.

In de wintermaanden maar vooral in de periode van kerst en oud en nieuw, werd de pan tevoorschijn gehaald. Mijn schoonouders leven niet meer maar de pan is op een gegeven moment bij ons terecht gekomen, en heeft jaren in de kast gestaan. Totdat wij met onze Borrelgast vrienden een bezoek brachten aan de kerstmarkt in Keulen.

Het was koud en wij wilden ons even verwarmen met een lekkere Glühwein. De Glühwein werd in een speciale mok geschonken, en op de mok zat een metalen houdertje waarop een klein suikerkegeltje kwam te liggen. Een klein beetje rum erover en dan een vuurtje eraan zodat de rum zijn werk kan doen, en de suiker in de mok druppelt. Het smaakte heerlijk en ik werd er lekker door verwarmd.

Het deed mij aan de pan denken waarvan ik wist waar die gebleven was. De tang lag er ook nog, alleen geen Zuckerhut zoals die in Duitsland heet. Maar wij komen vaak genoeg in Kleve (Dld), dus bij een volgende bezoek kochten wij een viertal van deze hutten.

In een emaille pan op een richaud brandertje, word wijn geschonken die verwarmd wordt. Het mag beslist niet koken… Daarbij wordt steranijs, kaneelstokjes, kruidnagelen, sinaasappelsap en schil toegevoegd. Wij zetten hem midden op tafel zodat iedereen van het schouwspel kan genieten. Het flamberen wordt meestal in het donker of bij kaarslicht uitgevoerd omdat dan het beste resultaat verkregen wordt.

Boven de pan wordt de suikerhut met bruine rum ( Wij gebruiken Pott Rum 54%) overgoten en geflambeerd.

Wanneer er genoeg suiker gekaramelliseert is en langzaam in de wijn gesmolten, wordt de Feuerzangenbowle in de punch- of grogglazen geschonken waarna deze gedronken kan worden..

Feuerzangenbowel is niet alleen een Nieuwjaarsdrankje, maar je mag het de hele winter door drinken zolang als het maar goed koud is want je krijgt het er overheerlijk warm van. Daarom wordt er op kerstmarkten vaak Glühwein of een Feuerzangenbowle gedronken.

Dit is een familierecept van de allerlekkerste Feuerzangenbowle

 • 2 flessen rode wijn
 • 1 of 2 kaneelstokje(s)
 • 4 kruidnagels
 • 3 steranijs
 • 1 Zuckerhut verkrijgbaar in de meeste Duitse supermarkten en anders online)
 • Rum met minstens 50% alcohol
 • 2 citroenen
 • 4 sinaasappels
 • 1 Feuerzange (een stuk metaal dat je boven de pan hangt en waarop de Zuckerhut rust) of metalen rooster om op de pan te leggen.
 • 1 ruime pan
 • Kommetje om de rum in te doen
 • Juslepel
 • Aansteker

Giet de flessen wijn in de pan en zet die op laag vuur. De wijn moet warm zijn maar mag niet koken. Doe de kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in de wijn. Boen 2 sinaasappel en 1 citroen schoon onder de kraan. Snijd ze in plakken of kwarten. De andere 2 sinaasappel en citroen pers je uit. Voeg toe aan de wijn.

Demp de lichten of doe ze uit. Hang de Feuerzange op de pan en leg de Zuckerhut daarop. Doe wat van de rum in een schaaltje en gebruik een juslepel om de rum over de Zuckerhut te gieten.

Steek de doordrenkte Zuckerhut nu aan. Hij zal blauw branden en de suiker karamelliseert langzaam in de wijn. Bedruip de Zuckerhut steeds met een beetje rum als de vlam dreigt uit te gaan. Blijf dit doen totdat de complete Zuckerhut is verdwenen in de Wijn.

De Feuerzangenbowle is nu klaar. Maar stiekem smaakt hij een dag later nog lekkerder. Feuerzangenbowle wordt heet gedronken. Geniet ervan!

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Ik zal het niet gauw maken maar het lijkt me zalig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is zalig, lekker en leuk om te doen😊😊

   Geliked door 1 persoon

 2. henico1958 schreef:

  Lijkt me lekker! Maar ik mag nu geen alcohol 😢

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is lekker, maar er komen zeker nog meer winters om het uit te proberen.🤔😊

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Het klinkt al als een liedje! Je gaat er vast van zingen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja dat ga je zeker doen, en sommigen worden zelfs loslippig is mijn ervaring.😉😉😊😊

   Geliked door 1 persoon

 4. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Dat klinkt weer ontzettend lekker. Ik heb het recept gekopieerd. Misschien als we deze winter wat meer tijd hebben…… 😁😉. Bedankt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja dit is lekker spul en leuk om met je gezin die Feuerzangen aan tafel te laten branden.😍😋😋

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s