Kika… Amusing 2012

on

Gisterenavond keek ik op tv naar het programma ‘Beste Zangers’ Kika. Een avond om geld in te zamelen voor het ‘Kinder kankervrij fonds’. Hierin kwam ook Jans aan het woord die een Kanjerketting liet zien.

Het bracht mij weer terug naar een Blog wat ik in 2012 schreef, en wat ik nu weer naar boven haal.

Het was weer een weekend waar je U tegen zegt. De gedachten er over schieten door mijn hoofd, en zit nu al te denken of ik er meerdere verhalen over zal schrijven of het gewoon maar bij een verhaal houd. Het was weer zo’n weekend waar je naar uit kijkt, het was immers al weer drie weken geleden dat wij een weekendje naar Maastricht waren, dus met andere woorden “wij waren er echt aan toe”.

Alleen de aanloop er naar toe had ik graag anders gezien. Mijn lievelingsbroer had bij het laatste feestje waar wij waren, rijkelijk met een verkoudheid virus lopen strooien. En ik die van kussen houd, moest hem natuurlijk een dikke pakkerd geven waarbij de virusjes over en weer liepen. Om een lang verhaal kort te maken, ik was snotverkouden en er stond een weekendje weg voor de deur. Afspraken stonden er, en er was een hotel gereserveerd…..Dus ik besloot om toch maar te gaan, en ach, als je genoeg zakdoeken, lippenbalsem en neusspray bij je hebt, en nog andere lapmiddeltjes, dan gaat het nog wel.

Op zaterdagmiddag togen wij naar Etten-Leur, waarvoor wij kaartjes van Amusing hadden gereserveerd. Dit is een avond in kerstsferen, waarbij Amuses worden gepresenteerd en daarbij treden er ook artiesten op uit Etten-Leur en omgeving. Vorig jaar waren wij daar ook op uitnodiging, en deze avond vonden wij zo speciaal, dat wij al besloten om er een vervolg aan te geven.

Midden in de stad logeerde wij bij “Het Witte Paard”, een leuk en gezellig Hotel-restaurant. Ik weet niet hoe de andere kamers er uit zagen, maar de onze was wel heel erg klein. Gelukkig was het alleen maar om te slapen, en om op te tutten. Want er stond alleen maar een bed waar je amper omheen kon bewegen. Het leek eerder een cel in een gevangenis, want omdat het op de begane grond gelegen was, ging het alarm af als je een raam open wilde  doen.

Wij hoefden voor Amusing maar 1km  te wandelen, maar omdat ik maar weinig lucht had en ook nog eens pumps aan had, besloten wij toch maar de auto te nemen. Geen overbodige luxe want het viel met bakken uit de hemel, in dat geval was er niets veranderd met vorig jaar merkte ik. Toen wij binnen kwamen kregen wij onze eerste amuse aangeboden. Iedereen zei dat het lekker was, maar door mijn verkoudheid kon ik er niets van maken, en dat voor een fijnproever als ik. Ik dacht dat er iets van tomaat in zat……het bleek gerookte zalm te zijn.

Aan Amusing is elk jaar een goed doel aan gekoppeld, en dit jaar was de opbrengst voor de Kanjer Ketting. Het programma ging van Bach naar Brel, en van zalm naar kaneel ijs. Er was een heel gevarieerd programma wat af en toe voor kippenvel zorgde…….En dat was er zeker toen Juul Coumans, moeder van een dochtertje dat op haar vierde jaar kanker kreeg, het podium beklom. Deze vertelde op indrukwekkende wijze over het belang van de Kanjerketting.

De behandeling van kinderkanker duurt lang en is zwaar. Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ de KanjerKetting ontwikkelt.

imagesCAVP50U0

De KanjerKetting is tegelijk een beloningssysteem en wegwijzer en bestaat uit kralen. Elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enz.

Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Door de KanjerKetting begrijpen de kinderen beter wat er met hen gebeurt en krijgen ze grip op hun situatie. Aan de hand van hun ketting vertellen ze hun verhaal aan opa en oma of klasgenootjes. Zo helpt de KanjerKetting hen door een moeilijke periode.

imagesCA0OMHBJ

Juul Coumans vertelde het verhaal van haar dochtertje, een kind met kanker. Tijdens haar verhaal hield zij de ketting opgerold in beide handen, en toen zij aan het einde van haar verhaal was gekomen, stak zij haar hand in de lucht waarbij een lange kralenketting zichtbaar werd die tot op de grond reikte……..

Een paar laatste kralen had zij die dag er nog aan moeten rijgen, met als laatste de kraal met het hartje of de vlinder die de ouder krijgt als hun kind is overleden. Haar dochtertje was een paar weken geleden overleden, en het was er nog niet van gekomen om de KanjerKetting af te maken.

Het was een heel aangrijpend verhaal, wat op het aanwezige publiek toch een hele impact had. De opbrengst van deze avond was €4000,- die aan de VOKK (Vereniging van Ouders van Kinderen met Kanker) werd geschonken. Een bezoekje aan de website is zeker de moeite waard Want elke kraal vertelt een verhaal

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Hermieneke schreef:

  Aangrijpend inderdaad en heel mooi, die Kanjerketting. In navolging heeft de Hartstichting jaren later ook zo’n ketting laten ontwerpen voor kinderen met een aangeboren hartafwijking, de Tikkiering. Dat was nog voor de tijd dat een tikkie een heel andere betekenis kreeg. Op de website https://www.hartstichting.nl/over-ons/partners/de-tikkiering lees je er meer over. De Tikkiering is inmiddels overgedragen aan de Stichting Hartekind.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Mooi te horen en te lezen dat de Hartstichting voor de kinderen met een hartafwijking ook wat bedacht heeft in de vorm van een Tikkiering.

   Like

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Ontzettend, je zult maar een kind hebben dat zo moet lijden en niet meer beter wordt. De grootste angst en verdriet van ouders en hun omgeving💔

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Nee dat wil je niet meemaken. Het verhaal wat Juul die avond over haar dochter vertelde, sneed door merg en been… zo aangrijpend voor iedereen in de zaal. Vooral toen zij die kanjerketting liet zien van meer dan twee meter, en dan toch nog na zoveel behandelingen moeten sterven is hard…😥😥

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Wij hebben ook gekeken. Heel aangrijpend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat was het zeker.

   Geliked door 1 persoon

 4. Neeltje schreef:

  Je moet er toch niet aan denken … kinderen met kanker. Trouwens welke erge ziekte dan ook. Mooi dat je hier aandacht aan schenkt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik wist dat ik er een blog over had geschreven, dus Amusing ingevuld bij de zoekfunctie. Blijft actueel hoe erg het ook is, wat je zegt, je moet er niet aan denken dat dit met je kind gebeurt.!😥

   Like

 5. henico1958 schreef:

  Wij hebben ook gekeken. Maar we konden geen geld storten op die avond kreeg steeds een foutmelding omdat het waarschijnlijk te druk was. Terwijl ik je verhaal aan het lezen was schoot me dat weer te binnen! Nu alsnog geld overgemaakt. Het zal je kind maar wezen😢. Mooi verhaal trouwens.

  Groetjes van ons

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Hennie😘 Was al weer een hele tijd geleden dat ik het geschreven had, en dan is het weer leuk om dat nog eens terug te lezen. En nu kon dat Blog weer naar boven door die Kanjerketting.

   Like

 6. MelodyK schreef:

  afschuwelijk indrukwekkend… niet te beschrijven wat zoiets met je als ouder doet … en toch moeten velen ermee worstelen… brrrr

  “oude” blogs kunnen zo ‘nieuw’ aanvoelen hè

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja dat oude Blog komt zo weer helemaal tot leven. Het is goed om de aandacht weer even op die Kanjerketting te vestigen, maar je moet er niet aan denken dat het je eigen kind is die dit overkomt.

   Like

   1. MelodyK schreef:

    Snap ik.. klopt… geldt niet alleen voor de k. helaas.
    Wens vaak een toverstafje te bezitten om kinderen te vrijwaren van narigheid in zulke extreme vormen.

    Like

 7. S'Jacqueline schreef:

  Wat een prachtig indrukwekkend verhaal!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat is het… en zeker als je ziet hoe lang zo’n ketting dan kan zijn, naar het aantal behandelingen die dat kind heeft moeten ondergaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s