Oorpijn tijdens het Vliegen…

Ik heb het er al meerdere malen over gehad dat ik niet graag reis per vliegtuig. Altijd is er die oorpijn tijdens het dalen van een vliegtuig. Mijn hoofd barst dan bijna uit elkaar en hoor dan ook bijna niets meer. Dat slecht horen gaat meestal over als wij weer beneden zijn, maar soms duurt het enkele dagen tot een week. Niet fijn als je maar 8 of 10 dagen op vakantie gaat.

Oorzaken van oorpijn tijdens het vliegen. De buis van Eustachius functioneert minder goed als deze te nauw is. In de meeste gevallen komt dat door een verkoudheid. Deze zorgt ervoor dat het slijmvlies in de buis dikker wordt en verstopt raakt. Dit zorgt voor druk en pijn in het oor.

Deze pijn ervaar ik al sinds mijn eerste vlucht in 1986, en sindsdien heb ik al heel wat reizen gemaakt binnen -en buiten Europa. Een viertal keren had ik er geen last van, bijvoorbeeld als het vliegtuig al ruimschoots voor de landing al lager ging vliegen. Dat maakte ik ook mee toen wij in november naar Porto vlogen. Ik merkte dat zeker 1 ½ uur van tevoren een daling was ingezet.

Vele middeltjes om de pijn te verlichten heb ik uitgeprobeerd… Door te slikken, te gapen of te kauwen want dan opent de buis van Eustachius zich. Hierdoor kan het verschil in druk tussen de cabine en middenoor worden opgelost. Het eten van een snoepje, het kauwen op een kauwgum of drinken kan dus helpen. Maar het gaf mij zelden verlichting.

Neusspray, speciale oordoppen. Niets hielp… Met een vlucht naar Sint Maarten zag ik dat een stewardess twee bekertjes met warme doekjes gaf aan een passagier, die deze bekers op zijn oren plaatste. Dit zou helpen om de druk te verlichten, dus toen wij weer terug vlogen heb ik dit uitgeprobeerd. Het verlichte de pijn enigszins…

Afgelopen maand vlogen wij naar Porto, en ook hier zag ik erg tegen op. Dus ging ik nog maar eens om raad vragen bij mijn huisarts. Zou van te voren mijn oren uitspuiten soms helpen? Volgens haar maakte dat niets uit, wel raadde zij mij aan om nog eens de neusspray te gaan gebruiken. Drie dagen van te voren beginnen en dan 3x daags, en dan 1 uur voor de landing een laatste keer.

Het verschil met vorige keer dat ik neusspray gebruikte is… dat ik het toen alleen met de landing heb gebruikt. Deze keer dus drie dagen van tevoren begonnen en dat heeft geholpen, zowel op de heen als terugvlucht. Ik kon nu ook constant gapen, iets wat ik anders nooit voor elkaar kreeg tijdens het landen.

Ik ga er van uit dat een volgende keer, het mij weer zal helpen om probleemloos te vliegen. Ik ga in ieder geval mijn vlucht in april, naar Madrid met een gerust hart boeken.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een ellende … niets zo erg als die rottige oorpijn. Wat fijn dat die neusdruppels jou verlichting geven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja daar ben ik ook erg blij mee. Mijn volgende vlucht is al geboekt, en ik zie het met vertrouwen tegemoet😍😍

   Geliked door 1 persoon

 2. Hermieneke schreef:

  Mijn man heeft daar ook een aantal jaren last van gehad. Hij nam altijd een anti-allergiepilletje zo 2 uur voordat de daling inzette en dat hielp wonderbaarlijk goed. Zal wel hetzelfde principe zijn als jouw neusspray.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het heeft er duidelijk mee te maken dat er iets verstopt zit. Mijn vrouw was snipverkouden en ervaarde nu de pijn die ik al die jaren heb gevoeld. Hopelijk helpt het mij een volgende keer weer😊

   Like

  2. Ria Van Den Heuvel schreef:

   Je moet het maar weten, anders is elk vliegtochtje een marteling. Ik heb er gelukkig geen last van🙏. Nu kun je je vlucht in april met een gerust hart tegemoet zien😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Rikit schreef:

    Dat doe ik Ria, want die vlucht heb ik al geboekt… dat Blog volgt nog als het af is😅😅

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s