Ultreia et Suseia…

Nog twee maandjes en dan is mijn tweede Camino die ik ga lopen een feit. Na de Francés in 2019 wilde ik weer gauw terug naar het ‘onderweg zijn’. Door de Corona epidemie en het ‘Heilig Jaar’ waarin ik niet wilde wandelen, bleef dit achterwege maar dit jaar is het dan zo ver.

Ik weet nog dat ik het enorm spannend vond die eerste keer dat ik op pad ging. Ik had goed getraind voor dat zover in Nederland mogelijk is, en had ook nog 4 dagen in het Duitse Eifel Gebergte gewandeld en geklommen op een Klettersteig aan de Moezel…

Maar nu ging het om en nabij de 40 dagen en 800 km wandelen? En dan denk je toch al gauw dat dit loodzwaar gaat worden. Tja, en met zo’n gedachte kan het natuurlijk alleen maar meevallen, want je bent immers op het ergste voorbereid.

En viel het mee? Ja en nee kan ik daar op antwoorden… Het ging best goed tot aan Leôn… In het dorp Villar de Mazarife iets verderop werd ik ziek, en had toen al 486 km min of meer probleemloos gewandeld. De pijn aan mijn voeten die ik altijd ervaar daar buiten gelaten.

Ik kreeg buikgriep maar voordat ik weer voldoende hersteld was om probleemloos verder te wandelen, was ik al weer 135 km verder. Niet zo gemakkelijk als er bijna niets binnen blijft en je je ellendig leeg voelt. Ik heb het gered op pure wilskracht, en dat was niet altijd even gemakkelijk.

Na O Cebreiro was ik weer aardig opgeknapt, wat wil zeggen dat ik weer gewoon kon eten. Maar ik had een flinke jas uitgedaan, wat je bij onderstaande foto’s wel kan zien.

Iemand schreef laatst op Facebook: “Iedereen vertelt/schrijft hoe geweldig de Camino is. Ik ben nu onderweg en alles valt me zo zwaar tegen. Ben ik de enige die teleurgesteld is?”

Maar waarom is zij dan zo teleurgesteld? Kan de teleurstelling van de schrijfster voortkomen vanuit té hoog gespannen verwachtingen? Nu weet ik niet welke Camino zij liep en waarop zij haar ervaringen baseerde, want ik ken alleen mijn ervaringen op de Camino Francés. En die vind ik gewoon geweldig…

Ik genoot van alles wat er op mijn pad kwam, en dat was elke dag weer anders zoals prachtige valleien met eindeloze paden die soms tot aan de horizon reikten. Maar je moet er wel voor open staan. Maar je moet het niet zien van “dat doe ik wel even”., want dan wordt je teleurgesteld. Dus een beetje wilskracht heb je wel nodig om een Camino te voltooien.

Maar afgezien daarvan, als er mijns inziens iets is wat vooraf niet in te kleuren valt is het de Camino. Geen dag is hetzelfde. Elke dag weer een onbekende route. Een verfrissende bries, wind, regen, zon, brandende zon … je kunt het allemaal meemaken tijdens een Camino. Elke dag een nieuwe slaapplek, soms zonder (maar vaker mét een paar) snurkers. Mooie ontmoetingen, en dan vaak op de momenten als je het hard nodig hebt.

Het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als je zonder enige verwachting aan iets nieuws kunt beginnen. Want dan kun je het ‘nieuwe’ beoordelen op hoe je het op dat moment ervaart. Het zou mij zeker wat ‘spanning’ vooraf bespaard hebben. En daarom Ultreia et Suseia…

Wat betekent de pelgrimsuitdrukking Ultreia Et Suseia? Na jaren van onderzoek hebben historici geconcludeerd dat deze oude uitdrukking een begroeting was, uitgewisseld tussen pelgrims om elkaar aan te moedigen. Als twee pelgrims elkaar ontmoetten, zei de een Ultreia en de ander antwoordde et Suseia.

Meer specifiek is de term Ultreia een gewijzigde versie van een Latijns woord dat “verder” betekent, terwijl et Suseia “en hoger” betekent. En dus betekenden Ultreia et Suseia voor sommigen iets in de trant van “laten we hoger gaan!” of “Doorgaan!“.

Ik schreef hierboven hoe mooi het zou zijn als je zonder enige verwachting aan iets nieuws kunt beginnen. De Camino Madrid is voor mij geheel nieuw, maar er zijn mij al vele Pelgrims voorgegaan. En inmiddels weet ik ook hoe zij deze Camino hebben ervaren, dus kan het niet zo zijn dat ik zonder ook maar enige verwachting op pad kan gaan. Ik laat het helemaal over mij heen komen en probeer er van te genieten.

Maar ik ervaar nu ook weer een nervositeit. Maar waarom eigenlijk?“ Want dit is niet iets nieuws, want bij elke vakantie of een meerdaagse tocht ervaar ik dat. En dat verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra ik maar op pad ben.

27 april is het zo ver…

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Ik geloof ook niet dat zo’n camino over rozen gaat. Zoiets moet je echt willen en dan komt dus de wilskracht om de hoek kijken.
  Ik neem m’n petje af voor iedereen die zo moedig is om eraan te beginnen….. en af te maken💪🙏
  Ultreia et Suseia !

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Jij hebt genoeg wandelervaring Ria om te weten dat het niet altijd van een leien dakje gaat. En dan hebben we het over een twee-drie of vierdaagse, maar een Camino duurt gemiddeld wat langer. En dan moet je soms een knop omzetten om verder te gaan. Deze keer ga ik het rustiger aan doen!! Hoor wie het zegt zouden Kreun en Steun zeggen🤣😀

   Like

 2. MelodyK schreef:

  Absoluut bewonderenswaardig, ik neem met een diepe buiging mijn petten voor je af… ik doe het je niet na!

  Gelukkig hoeft dat ook niet want mijn ‘veel succes en bovenal plezier-wens’ is er niet minder oprecht om

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Melody, ik doe mijn best ook al werken mijn voeten niet altijd mee. Ik heb mij voorgenomen om het wat rustiger aan te doen, en meer rustdagen in te lassen. Ben benieuwd wat daar van terecht komt.😀

   Like

   1. MelodyK schreef:

    Heel gewoon … of ongewoon mag ook 😁 …. luisteren naar je voeten en doen wat goed voelt@

    Like

 3. Rikit schreef:

  Vanaf morgen ga ik vier dagen wandelen, en ga ik weer wennen aan mijn backpack. Eens kijken of ik zonder pijn kan lopen met een brace om mijn knie. Dus inderdaad luisteren naar het lichaam en kijken wat er mogelijk is😀

  Like

 4. Neeltje schreef:

  Je bent goed bezig … “luisteren naar je lichaam en de tijd nemen”. Top. Het is ook niet iets wat je “even doet”. Wandel ze de aankomende dagen. Je hebt er mooi weer bij uitgezocht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel, had nog geen tijd gehad voor een reactie😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s