Rondje door Den Bosch…

Omdat ik vandaag mijn nieuwe steunzolen op moet halen bij de podotherapeut, besluit ik er maar meteen een wandeling aan vast te knopen. Ik moet ze immers toch uitproberen. Dus heb ik van tevoren op Komoot iets in elkaar gezet, met als begin en eindpunt het Voetcentrum aan de Gestelseweg.

Na de regen van afgelopen dagen weer eens een dag dat het droog is, en daar moet je van profiteren. Ik vind het niet erg om in de regen te lopen, maar nu de natuur er nog grijs en grauw uit ziet, ben ik toch veel minder snel bereid om er op uit te trekken.

Ik moet om kwart over 10 bij het Voetcentrum zijn, en parkeer mijn auto om de hoek. Ik schat dat het niet veel langer zal duren als 15 minuten. Mijn wandel spullen neem ik maar meteen mee naar binnen. Meteen wordt er gevraagd of ik ben komen lopen, maar dat is mij toch een beetje te ver. Mijn zooltjes worden passend gemaakt in mijn wandelschoenen, en inderdaad binnen een kwartier sta ik al weer buiten. Ik zet mijn navigatie Miep aan en ga op pad…

Vanaf het Voetcentrum steek ik de Gestelseweg over, en wandel over de Zuiderparkweg naar het Zuiderpark aan de rand van het centrum. Het is maar 400 meter wandelen naar dit park, en dan sta ik al in dit mooie park wat mij langs de schroef van Archimedes voert.

Deze schroef van Archimedes stond vroeger (1993) op de hoek van de Pettelaarseweg met de Hekellaan, weet ik nog. In 2013 moest deze i.v.m de bouw van een parkeergarage verplaatst worden. Ik vroeg mij al af waar ie gebleven was, maar nu kom ik er langs, 500 meter van zijn oorspronkelijke plaats. Jammer dat hij niet in bedrijf is en er maar een beetje troosteloos bij staat, daarom dit filmpje maar geplaatst.

Gisteren scheen er een zonnetje en daar had ik voor vandaag ook op gerekend, maar er is niets zo veranderlijk dan het weer. Dus zien mijn foto’s vooral in het begin er nog grijs en grauw uit. Ik kom bij de lift naar de parkeergarage aan de Hekellaan. Ik hoef niet naar beneden naar de garage, maar kan vanaf hier wel met een trap naar beneden naar een bruggetje die mij door een opening in de Zuidwal voert.

Aan de andere kant weer omhoog, en steek de Hekellaan over. Nu wandel ik over de Papenhulst wat bekend terrein voor mij is, omdat twee tantes van mij hier in het klooster woonden van de Zusters van de Choorstraat. Het ligt ook aan de achterzijde van het theater aan de parade.

Verderop sla ik linksaf de Choorstraat in, en zie de gevel van het klooster. Het ziet er nog precies zo uit als 60 jaar geleden dat ik als klein kind dit klooster bezocht en op bezoek ging bij Zuster Johannio.

Aan de overkant zit nu ‘Museum Slager‘ wat ik later dit jaar nog wil bezoeken, met ons jaarlijks uitje (Neeltje) naar Den Bosch. Ik wandel achter de ‘Sint Jan’ langs, sla op de ‘Hinthammerstraat’ rechtsaf en even verderop weer links. Regelmatig kom ik over een bruggetje over de ‘Dieze’, en maak een foto als ik het de moeite waard vind.

De straat waar ik nu over wandel komt uit in de ‘Jeroen Bosch Tuin‘. Overal in stad kom je beelden en sculpturen tegen van deze kunstschilder die in 1450 in Den Bosch geboren werd.

Ik vind dat ik een mooie route gemaakt heb al zeg ik het zelf. Het is wel weer wennen die nieuwe zooltjes, misschien is 12 km toch wel te hoog gegrepen vandaag. Ik zit pas op 5+ en wil zeker nog naar het terrein rond de ‘Verkade fabriek. Om daar te komen wandel ik langs de Zuidwillemsvaart en het riviertje de Aa, om dan over de Citadel van Den Bosch te wandelen.

Dan weer over ‘Diezebrug’ en sla rechtsaf en wandel dan de ‘Havendijk’ op naar dit vroegere industrie terrein. Een oud lelijk  gebouw geheel beschilderd met gravity steelt voor mij de show, en even verderop een andere gevel hetzelfde laken een pak. Ik vind het prachtig hoe dit oude industrie terrein is ingevuld.

 

Jammer is wel dat de reuring van dit De Tramkade terrein nu een beetje ontbreekt, daarom kom ik van de zomer zeker nog eens terug. Lunchen of een terrasje hier op de ‘Tramkade’, dat zie ik helemaal zitten.

Ik wandel langs het gebouw van de vroegere ‘Willem 11 Sigarenfabriek’, en verderop langs de ‘Verkadefabriek’ wat tegenwoordig dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch is.

En het gaat maar door want nu wandel ik langs de prachtig beschilderde silo’s van het het vroegere veevoederbedrijf ‘De Heus’. Ik kijk mijn ogen uit en heb geen tijd om aan mijn zere voeten te denken, dat heb je als je afgeleid wordt.

Als mijn rondje hier compleet is, wandel ik weer terug naar de Diezebrug, en wandel langs de ‘Dommel’ naar het centrum. Door het centrum… Anne Frank plein en langs het ‘Huis van Bewaring’ weer terug naar de Zuidwal van de stad. Ik kom uit bij het Bastion Oranje, wat ik samen met Neeltje bezocht heb tijdens onze wandeling ‘s-Hertogenbosch met Rianne. Deze keer wandel ik alleen maar boven over het bastion, op weg naar het Bossche Broek.

Vroeger onderdeel van de Zuiderwaterlinie, een onneembaar verdedigingswerk in de middeleeuwen, dat was het oude moerasdal Bossche Broek. Nu is het een ongerept natuurgebied van wel 116 hectare waar je kunt hardlopen, wandelen en fietsen. Nu ben ik eindelijk op de terugweg, en dat vind ik prima want die 12 kilometer zijn vandaag te hoog gegrepen.

Onderweg heb ik al een paar keer op een bankje gezeten om even mijn enkel te ontlasten, en het laatste geplande stuk snij ik af. Nog een laatste blik over het Bossche Broek met zicht op de Sint Jan. Daarna wandel ik langs de Zuiderplas richting het Provinciehuis en zo terug naar de auto. Ik kijk op Komoot en ik moet nog 1,97 km om die 12 km vol te maken.

Ik krijg zowaar nieuwe energie om toch die laatste meters af te maken, maar helaas gaat dat niet door want waar ik de route gepland heb is die afgesloten door een groot bouwterrein. Dan zit er niets anders op om terug te lopen naar mijn auto, en heb er dan 10,3 km op zitten. Een prachtige wandeling was het en ik heb al een beetje aan mijn nieuwe zooltjes kunnen wennen. Maar wat ben ik blij als ik mijn wandelschoenen uit kan doen, dat voelt toch een stuk beter.

Nu hoop ik maar dat het beter weer gaat worden en er met regelmaat op uit kan. Maar “Maart roert zijn staart en April doet wat hij wil.” Oftewel… het kan alle kanten op!!

27 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Neeltje schreef:

    Hé Dappere Dodo … je hebt het toch maar geflikt met je nieuwe zooltjes. Leuk om al die bekende plekjes voorbij te zien komen.
    en wat een goed idee om naar dat museum te gaan. Dat wordt weer een mooie wandeling in september … makkelijk te doen vanaf het station.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het viel nog niet mee op die nieuwe zolen, maar ik blijf stug doorgaan hoor😃 Ik ga echt een keer terug naar de Tramkade voor wat ontspanning, en dan de kortste route er naar toe. Zullen we alvast een datum plannen in september?

      Geliked door 1 persoon

      1. Neeltje schreef:

        Doen we. Ik app je.

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        En dat is nu gebeurt✔️✔️

        Geliked door 1 persoon

  2. Robert schreef:

    Keileuk verslag hedde gij gemaakt over dizze wandeling. Leuke fotos en videos erbij. Den Bosch is voor mij keileuke stad en da museum is te bezoeken via steegje achterom. Houdoe Robert

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel Robert. Zeker een leuke stad om regelmatig te bezoeken, al is het maar om een chocoladebol van Jan de groot te eten. Zwaai🙋‍♀️

      Geliked door 1 persoon

  3. CaJo Tettero schreef:

    herkenbaar heel veel, vaak geweest in combinatie met een museum. ik hoop dat ik bij het goede blog reageer. het is nog steeds wennen. de bossche bol (100 jaar) had ik het laatst over bij de tompouce moet je dan gegeten hebben.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het is het goede Blog Carla. Ja die Bossche Bol komt regelmatig voorbij, al zegt een vriend van mij banketbakker van beroep dat die van hem lekkerder zijn… Ik wil er nog steeds een Blog aan wijden, maar het is er nog niet van gekomen.

      Like

      1. CaJo Tettero schreef:

        even heel wat anders, ik heb naar je 1e blog gekeken 2009 meen ik waar geen reacties meer op kunnen. iedereen mag zichzelf zijn. knap hoor complimenten.

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        Dank je wel voor je reactie. Volgens mij mij heb ik het zo ingesteld dat er tot een jaar nog op een Blog gereageerd kan worden, ik zal het eens nakijken.

        Like

  4. Al is het bekend terrein voor je het is een prachtige wandeling met veel cultuur. Ik heb meegenoten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel Harry, dit zijn van die juweeltjes die je moet blijven koesteren. Dat kan met of zonder wandeling zijn, maar het belangrijkste is genieten.

      Like

  5. Hermieneke schreef:

    Wat een leuke wandeling. Ik ga Den Bosch ook weer op mijn lijstje zetten 😀

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Ja!!! ‘s-Hertogenbosch moet op je lijstje komen staan. Zoveel te beleven hier😃

      Geliked door 1 persoon

      1. grutjemaria schreef:

        Een prachtige blog zoals altijd er flink van genoten, ken De Bosch ook goed geniet lekker verder lieve groetjes

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        Dank je wel Maria 😊

        Like

  6. picpholio schreef:

    Een prachtige stadswandeling Rianne met zoveel afwisseling. Ben zelf nog meer één enkele keer in Den Bosch geweest en toen lag de nadruk nogal op het centrum, de winkelstraten (niet meteen mijn ding) en de Bosche Bollen (die vond ik dan wél super). Nu zie ik wat we toen allemaal gemist hebben. Een reden om nog eens terug te keren dus.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dat moet je zeker eens doen Rudy, er is zoveel meer te zien aan de rand van het centrum. En natuurlijk voor een fotograaf heel veel te fotograferen. Het is niet voor niets dat Ellen (Neeltje) en ik elk jaar in september afspreken in Den Bosch. Wij zijn voorlopig nog niet uitgekeken.

      Geliked door 1 persoon

  7. riavdhw schreef:

    Den Bosch verveelt nooit, er zijn daar zoveel leuke plekjes! En nu maar hopen dat de zooltjes zijn werk gaan doen!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dat hoop ik ook. Op het moment ben ik vooral blij als ik mijn schoenen uit doe😀

      Like

  8. Neeltje schreef:

    Mooie wandeling en weer heerlijk 10 kilometers in voeten en benen!

    Like

  9. Den Bosch vind ik zo’n leuke stad. Mooie wandeling heb je gemaakt!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dat vind ik ook en ik kwam er als kind al regelmatig. Het blijft trekken en wandel er graag, en Ja😃deze was zeker mooi!

      Like

  10. Natasja Vd Ing schreef:

    Nou, weer wat geleerd: het is een archimedes schroef.
    Als kleuter bij mijn oma was er in het gemaal uit de polder zo’n schroef waar ik altijd als gebiologeerd naar stond te kijken.
    Nooit geweten dat zo’n schroef een naam had.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Jij als kind en ik nu ik dit filmpje zie van de Archimedes schroef. Nooit te oud om te leren😊

      Like

  11. s'Jacqueline schreef:

    Mooi verslag!! Museum Slager zeker doen, het zijn er veel die schilderen. Ik was daar vorig jaar en herken een aantal foto’s! De prachtige Dieze, in de zomer volgegooid met kleine bootjes en ladingen toeristen. Wij niet meer in de periode hoog zomer!

    Maar veel moois te zien daar. Succes met het wennen aan de nieuwe zooltjes.

    warme lentegevoel s’Jacqueline

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Den Bosch is een prachtige stad om te bezoeken. En in september ga ik met een vriendin naar Museum Slager. De zooltjes doen het goed al zullen er altijd wel pijntjes zijn.

      Like

Plaats een reactie