Camino Brabant… Etappe 4 Lieshout – Nuenen 18,0 km

Nu het mooie weer aanhoud ga ik vandaag verder met mijn 4e etappe. Het is wel duidelijk dat mijn kilometers afwijken van de planning van het Camino Brabant routeschema. Maar ik moet roeien met de riemen die ik heb, en dat is een enkel die niet goed functioneert. Ik moet nog duidelijk wennen aan mijn nieuwe steunzolen die ik nog maar een week heb, en misschien is die 18 kilometer van vandaag wel te hoog gegrepen. Maar als je het niet probeert weet je het ook niet.

Om 06:46 uur reis ik met het Ov vanuit Oss naar Lieshout. Bus 305 naar Uden. Daarna bus 322 naar Lieshout. Vanuit huis is het nog geen 200 meter lopen, dus vijf minuten voor vertrek bus loop ik aan. Ik heb wel in de gaten dat zo’n bus altijd op tijd is, want ik zie dat het vertrek display 3 x knippert op 2 minuten, en dat 2x herhaald op 1 minuut. Tja… Zo is ie natuurlijk altijd op tijd.

Vanuit de Bus

Het is een klein wereldje deze ochtend, het is behoorlijk mistig maar straks met het zonnetje erbij kan dat wel eens mooie foto’s opleveren. Om 07:55 uur en precies op tijd stap ik uit bij de Bavaria Brouwerij in Lieshout, van waar mijn 4e etappe start van Lieshout naar Nuenen. Ik zet mijn navigatie Miep aan en wandel richting. centrum. Van hieruit volg ik weer de Camino Brabant bordjes.

Ik kom weer langs de thermometer en Brouwerij café… nu gesloten natuurlijk, maar beslist een aanrader voor een lunch of diner. Even verderop wandel ik langs de tweede molen die het dorp rijk is en wandel richting het ‘Wilhelminakanaal. Op het routeschema heb ik gezien, dat ik die ca 3km op de linkeroever, en 2km op de rechteroever ga volgen.

Dat is volgens het bekende gezegde, “met het verstand op nul en gaan met die banaan.” Gelukkig is het mooi weer, en in de verte loopt er iemand voor mij die de zelfde kant op gaat, een mooi richtpunt voor wat afleiding. Langzaamaan haal ik een klein iemand met een gedrongen postuur in, ik kan nog niet onderscheiden of het een vrouw of mans persoon is.

Het blijkt een mevrouw te zijn en als ik haar haast heb ingehaald, slaat ze linksaf. Ik maak er even een kort praatje mee, en dan gaat het weer verder…

Na 3 km linkeroever steek ik de brug over, om naar de andere kant te gaan, om mijn weg op de rechteroever te vervolgen. En dan eindelijk gaat het rechtsaf en zie ik in de verte de kerk van Breugel. Bij de kerk haal ik mijn stempel, en tegenover staat een bankje in de schaduw. Jammer want het zonnetje schijnt inmiddels volop, toch neem ik hier een korte pauze.

Na 8km heb ik wel trek in een boterham, maar een bankje in de schaduw nodigt niet uit om hier lang te blijven zitten. Na een kwartiertje gaat het dan ook verder naar Son, steek de Dommel over en kom bij een mooi groen labyrinth waar ik doorheen wandel.

Het pad komt uit bij de kerk van Son die gesloten is, en die dus ook geen stempel heeft.

Het wandelen gaat boven verwachting vandaag, dus even afkloppen want ik ben nog maar op de helft. Maar het gevoel is goed, al zullen er altijd de pijntjes zijn die ik als normaal ervaar. Na de kerk gaat het linksaf en volg ik de doorgaande weg door het dorp. Over de brug links, en na 400 meter gaat het rechts bij de Sonse haven.

Hier twijfel ik wat ik zal doen… Want in de routebeschrijving staat… “Bij nat weer kan je het beste de Camino Brabant fietsroute volgen vanaf de haven van Son.” Nu is het wel niet nat vandaag, maar de vele regen van de afgelopen tijd staat op vele plekken nog op weiland en paden.

Ik kies voor droge voeten en volg de Camino Brabant fietsroute, totdat ik in Nederwetten weer terug ben op mijn eigen route. Nadeel is wel dat ik weer een heel stuk langs het Wilhelminakanaal wandel. Maar ik kom nu wel langs de watermolen, waar je anders als wandelaar niet voorbij komt.

De watermolen is nu privé bezit en is niet meer in bedrijf of te bezoeken, en dat is jammer voor deze Hooidonkse Watermolen met met een rijk historisch verleden. Na wat foto’s gemaakt te hebben loop ik weer terug naar de Hooidonk, de doorgaande weg naar Nederwetten. En dat is helemaal verkeerd lees ik achteraf, want ik had 200 meter verder moeten lopen en dan pas terug. Nu mis ik het mooie Heilig Kruispark van Hooidonk. Ik heb er een printscreen van gemaakt.

Na 12 km ben ik bij het bord van Nederwetten. Hier ben ik bijna terug op de oorspronkelijke route. Rechts staat een oude toren, en ook de fietsroute loopt daar heen. Maar ik loop rechtdoor want het voegt niet veel toe, alleen dat ik 400 meter meer af moet leggen. De foto’s maak ik wel van hieruit, en de beschrijving van deze Oude toren vind je Hier… en die is best interessant om te lezen.

Bij de kerk van Nederwetten vind ik een bankje in de zon. De nabij gelegen Brasserie de Kruik is gesloten, dus zetel ik mij op het bankje. Schoenen uit… ah wat een verademing is dat zeg. Aangezien dat ik aan het lijnen ben is het niet erg dat de Brasserie gesloten is. En zo geniet ik van mijn boterham en een appeltje voor de kerk in de zon. Het is dan ook wel één heel apart bankje vind ik.

Het is 11:13 uur dat ik aankom bij de kerk en om 11:47 uur trek ik mijn schoenen weer aan. Jullie vragen je misschien af hoe exact ik deze tijd weet… De eerste foto met het wapen om 11:13 en toen ik weg ging om 11:47 uur de foto van het bankje aan de voorkant.

Het is nog maar 4,5 km wandelen naar Nuenen zie ik, het gaat dan ook heel erg lekker vandaag. Maar als ik mijn eerste stappen zet richting Nuenen gaat het ineens helemaal niet zo lekker. Ik probeer het een paar honderd meter maar het voelt niet goed. Dus gestopt en opnieuw mijn schoenen gestrikt, daarna gaat het weer een stuk beter. Waarschijnlijk had ik ze te strak aangetrokken…

Na zo’n 2 km sla ik rechtsaf. Hier kom ik in het Nuenens Broek, het gebied waar Vincent van Gogh veel lange wandelingen maakte door de Nuenense natuur. Deze wandelingen waren een belangrijke inspiratiebron voor zijn schilderijen.

Het eerste gedeelte een laan met hoge bomen is nog goed te bewandelen, maar ik weet dat een broek een laaggelegen gebied is, dat blijvend nat is. Het water zakt hier niet weg op het pad, en zo slalom ik van links naar rechts. Mijn stokken komen nu goed van pas. Het pad komt nog langs een biologische tuin waar druk gewerkt wordt, en dan zie ik inde verte de molen die ook door Vincent van Gogh geschilderd is.

Bovenstaande bordjes kom ik in Nuenen regelmatig tegen, bij gebouwen of landschappen die Vincent geschilderd heeft. Ik wandel door en zie in de verte de kerk waar ik naar toe moet voor een laatste stempel van vandaag. Bij de kapel moet ik even op mijn beurt wachten want een jongeman is hier aan het bidden. Als hij weg is zet ik de Camino Brabant stempel van de Heilige Clemenskerk in mijn Pelgrimspaspoort.

Ik breng nog even een bezoekje aan het park tegenover de kerk, waar een beeldengroep staat van de Aardappeleters., wat Vincent van Gogh zijn eerste meesterwerk is.

Door de Kerkstraat wandel ik naar de Europalaan waar mijn bus vertrekt. Natuurlijk rijd hij net voor mijn neus weg, maar ik zie dat er over 25 minuten weer een Bus 322 is die mij naar Uden brengt. Vandaar Bus 305 die mij bijna thuis afzet. Om iets over drieën ben ik thuis.

Het was een heerlijke dag om te wandelen en daarbij ook nog eens een mooie route, ondanks de eentonigheid langs het kanaal. En belangrijk het ging goed met mijn enkel, hopelijk zet zich dat door.

Etappe 4 Lieshout – Nuenen

Tot de volgende keer…

18 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb weer een lekker stukje meegelopen en op deze manier ontzie ik ook mijn knieën. 🙏🏽

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Fijn dat je mee liep, een goed gesprek onderweg is nooit weg. En je knieën houden het op die manier ook langer Tot de volgende wandeling dan maar!

      Geliked door 2 people

  2. Hermieneke schreef:

    Wat een toffe wandeling. En fijn dat het goed ging met je enkel (en let op het strikken van je schoenen 🤣)

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het weer werkte ook mee, van mij mag het zo blijven. 18 km is meer als waar ik op hoopte, dus een hele vooruitgang. En dat moet ook want volgende maand wacht 5 dagen Pieterpad😀

      Like

  3. Robert schreef:

    Keileuk verslag met leuke fotos.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel Robert😃

      Like

  4. riavdhw schreef:

    dat zag er uit als een geweldige wandeling én omgeving. En het lees weer zo heerlijm weg😉👍 Ik ben blij dat je enkel het heeft volgehouden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het voordeel van met het OV onderweg zijn, is dat ik mijn verslag bijna af heb als ik thuis ben. Thuis moet de jus er nog bij om het op te leuken. Het was heerlijk wandelen. Volgende week weer verder met Camino Brabant en weer wat meer kilometers.

      Like

  5. Neeltje schreef:

    Mooie wandeling en wat lekker dat je enkel zich goed gehouden heeft.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Daar ben ik ook blij om, dat viel niet tegen. Volgende week probeer ik weer wat verder te komen. Moet dan wel dwars door Eindhoven, weet niet of ik dat nou zo leuk vind.

      Geliked door 1 persoon

      1. Neeltje schreef:

        Oeps … ook veel harde ondergrond. Snap dat je er sowieso niet op zit te wachten om dwars door de stad te gaan.

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        En van tevoren een groot gedeelte langs de Dommel waar het nog steeds erg nat is.. Ik heb geen zin in blubber. Gelukkig hebben wij Komoot bij ons om een alternatief te zoeken.

        Geliked door 1 persoon

      3. Neeltje schreef:

        Gelukkig wel.

        Geliked door 1 persoon

  6. Neeltje schreef:

    Zitten prachtige foto’s tussen!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel😃 Het mooie weer zorgde daarvoor!

      Geliked door 1 persoon

  7. CaJo Tettero schreef:

    ik herken wel wat super weer beschreven met de mooie foto’s voor mij al best lang geleden, die beeldengroep echt geweldig en dan de natuur, TOP

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel!! Het weer werkte natuurlijk mee om er iets moois van te maken.😀

      Like

  8. Fijn dat je enkel zich goed gehouden heeft. Je bent weer een mooie wandeling rijker!

    Like

Plaats een reactie