Kweeperen gelei

Kitty en ik zijn al enkele keren naar het Camino info café geweest. Het is altijd heel gezellig en in aanloop naar mijn Camino Francés, ook nog eens heel leerzaam door het contact met andere pelgrims. Op donativo basis is er ook een heerlijke Vino Tinto en allerlei heerlijke tapas te eten. Bij een plakje manchego kaas, heb ik diverse keren een kweeperen gelei geproefd die in het Spaans Jaleo de Membrillo heet.

Van de dames van Camino Comfort kreeg ik vorige week een tas gevuld met Kweeperen. Ik had er ooit wel eens over gelezen, maar het hoort bij het Vergeten fruit. Al kan ik mij niet herinneren dat wij vroeger ooit van deze peren hebben gekregen, of ik ben het vergeten…. Het is ook niets wat je zo rauw kan eten maar ik heb een mooie website gevonden met vele recepten. Okke houd van

Mijn recept van de Jaleo de Membrillo:

Borstel de kweeperen schoon; Kook ze in een grote pan circa 8 minuten; Giet af en pel de peren en verwijder het klokhuis. Weeg de kweeperen ( Belangrijk!!  )en doe ze in een pan met dikke bodem. Voeg een kopje water toe en 80 % van het  gewicht aan suiker….. Dat is best veel maar zorgt er voor dat het lekker zoet is, en je de Membrillo lang kunt bewaren.

Op een warm houd plaatje of laag pitje aan de kook brengen, en net zo lang blijven roeren tot de gelei bruin wordt, en de houten lepel rechtop in de gelei blijft staan. 

Stort de ingedikte massa in een bakblik of een vorm naar keuze. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is dan moet de massa opnieuw verder ingekookt worden.

Smullen maar!!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s