Blaarvrij op Pad

on

Wat zou het fijn zijn als je kunt wandelen zonder allerlei ongemakken, die je plezier op je wandeltocht aardig kunnen vergallen. Ik weet er in die jaren dat ik nu wandel, inmiddels alles van. Blauwe nagels bijvoorbeeld van te kleine schoenen. Dat is ook de reden dat ik mijn teennagels niet lak in de zomer, hoe mooi het ook is. Je ziet anders niet of de nagels verkleuren.

Maar het meeste ongemak, komen toch wel van de blaren. Blaren die ik al in alle maten heb gehad, terwijl je er alles aan doet om die te voorkomen. Inmiddels ben ik al meer dan een jaar blaar-vrij. Niet dat dit een garantie is voor de toekomst, dat ik ze niet meer krijg… maar nu is dat zo.

download (2)

Experimenteren is iets wat een wandelaar graag doet, om die vervelende blaren te voorkomen, dus ik ook. Het intapen van je voeten op de plekken waar je meestal blaren krijgt. Ik heb het veelvuldig uitgeprobeerd, maar zelfs dat is geen garantie dat je ze niet krijgt. Elke voet en tenen zijn anders…. je loopt anders. Wat dus bij de een perfect werkt, kan voor de ander een drama zijn. Vakkundig aan laten brengen is wel belangrijk… Zo ging ik voorafgaand aan de Nijmegense 4Daagse, naar de EHBO hier in Berghem waar ze 4 dagen lang paraat staan voor de wandelaar.

5a97f3784b327f17298c4c77b4506984_w800-e1558858364689.jpg

 

De TK2 naadloze wandelsok van Falke… wie kent ze niet. Ik gebruik ze al jaren tot grote  tevredenheid, maar krijg toch af en toe blaren. Dat ligt niet aan die sokken want die zijn echt goed, maar misschien niet perfect genoeg voor mijn probleem voeten.

Ik heb ze nog steeds en gebruik ze voor de wat kortere wandeling. Maar vorig jaar kwam ik bij Camino Comfort in Oss deze Wrightsock tegen.

Camino-Escape-wrightsocks

Ik gebruik deze Wrightsock nu al een jaar en heb sindsdien geen blaren meer gehad. Het is een dubbel geweven sok, die de wrijving in de schoen op vangen. Ik vind ze heel prettig zitten, en op bovenstaand model zit de Camino schelp… Dus daarom voor mij een must, maar het belangrijkste is dat ik bij deze sok geen blaren krijg.

Voor ongemakken aan de tenen, gebruik ik een Gelbeschermer van Gehwol of van Kruidvat. Deze slurfjes zoals ik ze noem, kun je op de gewenste lengte knippen en dan schuif je ze bijvoorbeeld over een beginnende irritatie aan een van je tenen. Het voorkomt dat je het nog verder kapot loopt.

 

Heb je al blaren of is er een plek waar je meestal blaren krijgt, kun je ook Vette watten gebruiken om het extra te beschermen. Ik stopte het tussen mijn tenen en trok dan mijn sokken aan. Het voelde dan aan of je een kussen onder je voeten had.

5e-tussen-de-vierde-teen

Vorig jaar ontdekte ik ook nog eens Wandelwol  wat op de zelfde manier wordt aangebracht als vette watten. Mijn ervaring is, dat het beter op zijn plek blijft zitten, en door de lanoline die er in zit, heeft het ook nog een helende werking voor je huid.

Wandelwol (1)

Natuurlijk verdienen je voeten ook een regelmatige verzorging, zodat ze lekker soepel blijven. Zo smeer ik meerdere keren per week mijn voeten in met een voet verzorgende cremé, zo blijven mijn voeten heerlijk soepel. De meest bekende bij de wandelaar, is die van Gehwol, maar die van het Kruidtvat voldoet ook. Belangrijk is dat het met een vaste regelmaat gebeurt.

Op mijn komende 4Daagse in juli, en in augustus mijn Camino naar Santiago de Compostella, heb ik standaard in mijn rugtas een tasje, waarin steevast voeten cremé zit. De Gelbeschermers ontbreken zeker niet, alsmede de wandelwol. In de  Wandelhoek van Camino Comfort hebben ze nu ook diverse spulletjes, allemaal toegespitst op de Nijmegense 4Daagse.

wa

Hopelijk heb je wat aan mijn tips om straks een voorspoedige wandeling te hebben.

Alvast veel Succes…

 

 

 

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. mirped schreef:

  Heel veel blaarvrije wandelingen!!! Groetjes Miranda. Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

  Geliked door 1 persoon

 2. bertiebo schreef:

  Dank voor de tips. Ik heb trouwens ook een keer zo’n blauwe nagel gehad, dat was na de Dam-t-Damloop. Heel lang blauw gebleven, wel minstens vier maanden. Maar ik weet zeker dat mijn schoenen niet te klein waren. De pedicure begreep het ook niet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je zeker weet dat je schoenen niet te klein zijn, is het waarschijnlijker dat je voeten uit zetten naarmate ze warmer worden. dat is tenminste bij mij het geval.

   Like

 3. Joyce schreef:

  Test

  Like

 4. Marianne schreef:

  Bedankt voor de Tips!! Die slurfjes zoals Jij die noemt kende ik nog niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s