Onderweg zijn en Donativo…

Zoals jullie gemerkt hebben schrijf ik veelvuldig, over benamingen en dingen die ik tegen kom, als ik straks onderweg ben naar Santiago de Compostella.

Van Donativo had ik een jaar geleden nog helemaal geen weet van. Tot dat ik het Camino info café bezocht in Oss. Hier ging ik naar toe om andere pelgrims te ontmoeten, en om informatie te vergaren wat een Camino naar Santiago in hield. In een huiselijke sfeer, waar de koffie en wijn rijkelijk vloeit en waar heerlijke Tapas worden geserveerd… heb ik mijn eerste plannen kunnen maken. Luisa en Joyce, de eigenaressen van Camino Comfort maken er een Spaans feestje van en het voelt meteen vertrouwd.

Toen ik weg ging stond er een soort van spaarpotje met daarop “Donativo” geschreven.

Donativo: Gunst – Dienst – Gift

Je geeft wat je het waard vind, met andere woorden…

Je hebt een geheel verzorgde avond gehad met alles er op en er aan, gratis geschonken door Luisa en Joyce van Camino Comfort. Er zijn natuurlijk altijd mensen… die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en er niets in stoppen. Maar als je niets geeft, maak je het… voor hun onmogelijk om dit te blijven doen, en zijn de pelgims die na Jou, het Camino info café bezoeken komen de dupe.

Dus stop je geld in het spaarpotje… Duidelijk toch!

Onderweg zal ik ook kraampjes en albergues tegen komen, die op Donativo basis hun diensten aan bieden.

Een Donativo op de camino is een slaapplek,waar je de overnachtingsprijs zelf bepaalt. Veelal worden deze plekken aangeboden in privé-woningen, waar een ruimte beschikbaar wordt gesteld voor pelgrims en wandelaars, die iets anders zoeken dan de gemeentelijke herbergen.

Als je kiest voor een overnachting in een donativo in plaats van een gemeentelijke herberg kies je ook voor een ander bedrag dan de € 6,00 die deze herbergen kosten. Zeker als je na een aardig ontbijtje aan je volgende etappe begint. De Donativo’s zijn een groot goed op de Camino. Maar het is lastig vol te houden wanneer gasten veronderstellen dat… “zelf bepalen” ook niets kan zijn, of maar een paar euro.

Daardoor verdwijnen er steeds meer Donativo’s en dat kan niet de bedoeling zijn van een eeuwen oude traditie.

De donativo-houders mogen geen bedragen noemen, en daarmee hopen dat ze de gasten een duwtje in de goede richting geven. Zij willen graag hun diensten op een aardig niveau houden. Voor jou én voor de pelgrims en wandelaars die na jou komen.

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. henico1958 schreef:

  Er zijn altijd mensen die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en een strand mens bezit de hele wereld. Het is toch super dat mensen je een slaapplaats en een ontbijt aanbieden voor een hotel betaal je meer.. maar die zal je niet veel tegen komen als pelgrim…

  Like

 2. henico1958 schreef:

  Het is trouwens super leuk om je schrijven te volgen!!!

  Like

 3. Rikit schreef:

  En ik vind het Super Leuk dat je van mijn schrijfsels geniet Hennie!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s