Wandeling Nederlands Genootschap Sint Jacob… Januari 2020

De vierde zaterdag van de maand stond weer in het teken van de wandeling, van het  Genootschap Sint Jacob regio Den Bosch. Het was de tweede keer dat ik hier aan deel nam, nadat ik vorige maand erg genoten had van de rondwandeling in Escharen. Dit keer gingen wij iets verderop in dit gebied, en maakten wij kennis met het Landgoed Tongelaar (Brabants Landschap), de Peel-Raamstelling (Nederlandse
verdedigingslinie) en met de stichting Sporen van de Oorlog.

De tocht in de omgeving van  Mill, uitgezet door Paul Selten en was ongeveer 20 km lang.

Wij verzamelden om 09.00 uur  bij  het Bezoekerscentrum en Toeristisch Ontmoetingspunt “De Kuilen” bij Valkhoeve in Mill. Uiteraard was er eerst weer koffie uit de kofferbak, en ondertussen de groep uit groeide tot een vijftigtal wandelaars. Het duurde mij een beetje te lang allemaal voordat wij op pad gingen, want ik ben nu eenmaal een koukleum en dan ben ik maar liever op pad, dan krijg ik het vanzelf warm. Maar ik begreep dat er iemand verlaat was, en daarop werd gewacht. Om kwart voor tien konden wij dan eindelijk op pad, verlieten wij het parkeerterrein bij de Valkhoeve en sloegen rechtsaf richting “De Kuilen.”

Paul Selten liep voorop en wij volgden in een behoorlijke wandelpas. Regelmatig werd er onderweg gestopt en werd door Paul  verteld wat er zich op de betreffende plaats bevond en/of had plaats gevonden. Zoals op de heide in het gebied van “De Kuilen,” 1 km ten oosten van het dorpje  Langenboom. Hier werd in januari 1944 begonnen met de aanleg van vliegveld B89. Geschiedenis vliegveld B89

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarna ging het verder… en kwamen wij via een mooi bos en weide gebied bij het Peelkanaal, ook wel defensiekanaal genoemd. Dit kanaal is in 1939 door werklozen gegraven als onderdeel van de Peel-Raamstelling. Het kanaal reikt tot de Raam, een riviertje boven Mill. Het deed dienst als afwateringskanaal en antitankgracht, waardoor het al snel de naam Defensiekanaal kreeg.

Deze tachtig kilometer lange verdedigingslinie met mijnenvelden, kazematten, prikkeldraadversperringen en loopgraven liep van de Maas bij Grave tot aan de Belgische grens bij Weert. In de Tweede Wereldoorlog speelde de Peel-Raamstelling een belangrijke rol. Toen in de ochtend van 9 op 10 mei 1940 een Duitse pantsertrein de Peel-Raamstelling binnen denderde (de spoorlijn, het zogeheten Duits Lijntje, ligt er nog altijd), werd op sommige locaties langs het Defensiekanaal fel gevochten. Vooral de Slag bij Mill was hevig en duurde meer dan 24 uur.

Deze slideshow vereist JavaScript.

IMG_20200125_104944

Wij vervolgden ons pad richting Kasteel Tongelaar, wat ik nog herkende uit mijn jeugd, wat toen niet meer dan een ruïne was. Dat is nu zeker niet meer het geval en zeker de moeite waard om te bezoeken. Landgoed Tongelaar 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Via landweggetjes ging het verder richting Mill waar wij onze Lunchpauze hadden, waar wij volgens traditie…  het Worstenbroodje en de koffie aangeboden kregen door het Genootschap Regio Den Bosch. Voorafgaande aan de wandeling was er nog een discussie hierover, om misschien eens te gaan over stappen naar een vegetarische hap.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nadat wij weer opgewarmd waren vervolgden wij onze tocht, en bezochten Kasteel Aldendriel wat ook weer zo’n prachtig monumentje is. Het is niet te bezoeken zoals Kasteel Tongelaar, maar wordt veelvuldig gebruikt voor bruiloften en partijen. Maar het is zeker de moeite waard om dit te aanschouwen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat werden wij toch getrakteerd op zoveel bezienswaardigheden, in een relatief klein gebied rondom Mill. Maar wij zijn er nog niet want wij hebben nog 9,5 km te gaan, en brengen een bezoek aan het Acaciahof. Was het vroeger een kerkhof… nu is het een park voor ontmoeten, gedenken en herdenken. Er is een mooie Maria kapel gebouwd en ook  het Oorlogsmonument is naar hier over gebracht. Het pad naar de Calvarieberg is geflankeerd door zes Acaia bomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Echt een prachtig park om te bezoeken… wij lopen nu naar het Defensiekanaal en volgen het een stuk en komen dan bij het Duits Lijntje

Deze slideshow vereist JavaScript.

IMG_20200125_141139

Nu begeven wij ons weer op de terugweg en lopen via de “Onze Lieve Vrouwe Trouwkapel in Mill terug richting “De Kuilen,” en lopen dan weer naar de Valkhoeve. De cirkel is rond en het was een prachtige dag. Jammer is wel dat er geen beschrijving was van deze mooie wandel tocht, maar een beetje wandelaar en avonturist, kan naar aanleiding van mijn verhaal zich een beeld vormen met behulp van Google Maps. en onderstaand kaartje.

bty

Paul Selten verdiend een dikke pluim voor de organisatie van deze tocht. DQSkf_SVwAAY4Bn

Voor mij was het ook een dag waarop ik weer andere pelgrims heb kunnen ontmoeten. Ik ben weer wat wijzer geworden, om mijn plannen te kunnen verwezelijken, om straks in september mijn tweede camino te kunnen wandelen..

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s