Het Krijtlandpad…

Komende week gaan twee vriendinnen van mij het Krijtland pad lopen. Voor mij een reden om op zoek te gaan naar wat het Krijtland pad precies is. 

Het Mergelland soms ook Krijtland genoemd is een gedeelte van Zuid Limburg, dat zijn naam ontleent aan de aanwezigheid van mergel en dat bekend is vanwege het heuvelachtig landschap. De plateaus van Margraten, Eperheide, Vijlen en Baneheide vormen het Krijtland. Door de insnijdende werking van de rivieren zijn de heuvels ontstaan.  Dit is dus het land van het Krijt…

krijtlandpad-2

Wandel op het Krijtlandpad door Zuid-Limburg naar het hoogste punt van Nederland.  Wie in Nederland in de heuvels wil lopen, moet naar het zuiden van Limburg. Het Krijtlandpad brengt u naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. Een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. En natuurlijk met regelmatig stijgen en dalen. De vergezichten, vaak tot over de Belgische grens, zijn in elk jaargetijde adembenemend.

viotv5f34r5z

De totaal vernieuwde route is nu honderd kilometer lang, telt zes etappes en gaat voor meer dan zestig procent over onverharde wegen. Het Limburgse krijtlandschap is een bijzonder landschap. Het is een dalen-landschap, miljoenen jaren geleden ontstaan door riviertjes die zich een weg baanden door het Krijtplateau. Zo ontstond een landschap met een overvloed aan valleitjes, steile hellingen en meanderende beekjes.

81b92ca3c4d595c625bfb205342a8673

Je komt door nieuwe natuurgebieden en wandelt meer dan voorheen over onverharde paden; zachte grasdijken, verende bospaden of struinend door natte, struweelrijke graslanden. Langs boomgaarden, indrukwekkende kastelen en de lustig door de weilanden meanderende Geul en Gulp.

En natuurlijk passeert u de Curfsgroeve…  met haar steile mergelwanden waar u vanaf het uitzichtplateau letterlijk terug in de tijd kijkt die de route haar naam gaf.

c7f0a8a9b857ad6c6f4ff5b9ebc9df99

Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens.

Het pad begint in Maastricht en volgt de Maas tot Eijsden, men loopt door een heuvellandschap langs Noorbeek en Slenaken naar Vaals. Van Vaals loopt de route langs Vijlen naar Gulpen, en via Valkenburg en Berg en Terblijt naar Maastricht. Op het kaartje is te zien dat er een doorsteek is gemaakt tussen Slenaken en Gulpen. Met behulp van deze doorsteek kan de route tot ongeveer de helft ingekort worden.

kaart

Op Wandelnet… kan je het Krijtlandpad boekje bestellen. Op zoek naar gegevens rond het Krijtland pad, kwam ik B&B De Wandelgids tegen.

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Mooie wandeling, lijkt me. Zo dicht bij en nog nooit gelopen ….

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik ga dit pad zeker nog een keer doen, maar ja… er zijn nog zoveel andere wensen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s