Samen muziek maken…

on

Gisteren was het zo ver… Voor het eerst sinds 16 maanden zijn wij met de dweilkapel weer bij elkaar om samen te repeteren. Wat een fijn gevoel om iedereen weer te zien. Vele kleine muziekskes hebben het niet overleefd, maar wij zijn er nog steeds.

Vorige week was ik al een beetje ingeblazen door een kleine repetitie met vier personen, en dat was ook nodig want ik had absoluut gin Ammezuur. (afgeleid van het Franse embouchure)

Een goede lipspanning is heel belangrijk om goed te kunnen toeteren. Maar als je net als ik 16 maanden niet of nauwelijks geblazen hebt, mis je de feeling om de juiste toon nog goed te raken. En een koperen blaasinstrument goed en zuiver bespelen, kun je alleen bereiken als je een goede mond- en ademhalingstechniek beheerst. Dus was er werk aan de winkel…

En was het eerste oefenen met een kleine groep voor mij erg belangrijk. Gewoon wat muziekstukken doornemen, om zo mijn ammezuur weer op te bouwen. Het viel mij niet tegen want ik dacht van tevoren, “die pauze ga ik niet halen.” Maar na de pauze zat ik er nog steeds en kon een aardig deuntje mee blazen.

Gisteren dus met de hele groep, en met mijn Ammezuur gaat het de goede kant op. Maar ik heb nog wel enkele repetities nodig om op mijn oude niveau uit te komen, want het klonk niet altijd even zuiver.

Dat had overigens niets te maken met mijn lipspanning, maar wel dat ik de verkeerde noten speelde. Dus poetste ik nog maar eens mijn brillenglazen op, want ik dacht dat het daar aan lag. Maar daar lag het niet aan… gewoon beter kijken wat er voor aan de muziekbalk staat, dat helpt zeker zo goed.

En dat bereik je alleen door thuis vaker te oefenen, en om wekelijks weer naar de repetitie met ons Dweilkapelleke de 3de Helft te gaan. En een doel te hebben, dus weer een muziekoptreden in de toekomst!!

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ruud van Breda schreef:

  Wat voor instrument bespeel je ??

  Ik heb mijn bas verkocht en ben er mee gestopt na bijna 50 jaar.
  Vele dirigenten gehad . En veel plezier gehad.
  Waarvan ik ook verschillende jaren met jou bij Hartog heb gespeeld.

  Groetjes Ruud,

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Sinds 2008 speel ik schuiftrombone en dat bevalt prima. Maar de Bas is nog steeds mijn favoriet, maar die werd mij te zwaar Ruud!

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Super! Ik kijk uit naar het koor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat kan ik mij voorstellen!!

   Geliked door 1 persoon

 3. AnneMarie schreef:

  Ondanks dat het niet super ging zul je vast genoten hebben van je avondje muziek.
  Uit jouw relaas begrijp ik dat er voor mij ook nog hoop is.
  Ik kwam vorig jaar ineens tot de ontdekking dat het (mond)fluiten me niet meer zo goed af ging.
  Mijn lippen waren stijf en soms kwam er zelfs helemaal geen geluid uit.
  De mondmotoriek moet dus gewoon veel meer geoefend worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja hoor AnneMarie er is nog hoop. Op internet zijn er wel oefeningen te vinden om de motoriek te verbeteren. En ik heb echt genoten van weer samen bezig zijn!!

   Like

   1. AnneMarie schreef:

    Dat geloof ik graag. Onwennig misschien maar heerlijk om weer samen te komen.

    Geliked door 1 persoon

 4. Neeltje schreef:

  Wat fijn dat jullie weer aan de gang kunnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja dat is echt fijn, en natuurlijk gezellig na borrelen.😁

   Geliked door 1 persoon

 5. Neeltje schreef:

  Ja … de 3e helft zag ik al.😂😂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s