Wandelstokken…

Toen ik naar Santiago de Compostella wandelde, maakte ik gebruik van wandelstokken. Het gaf mij steun en het hielp mij om een juiste balans te vinden op de vele lastige paden. Dat was in 2019, maar ook nu gebruik ik ze nog steeds op bijna al mijn wandelingen.

Het ontlast mijn spieren, rug en knieën tijdens het lopen… en ik loop zo een stuk rechterop.. Door de ondersteuning en ontlasting is het lopen minder vermoeiend en houd ik het ook een stuk langer vol.

Zeker als je met een zware rugtas loopt, helpt het bij het afdalen om de gewrichten en spieren te ontlasten door een deel van het lichaamsgewicht op te vangen. Bij het stijgen duwt de beweging met de stokken je enigszins vooruit.

Ik krijg wel eens rare opmerkingen zoals, “hier zijn toch geen bergen.” Maar ik vind het fijn en dat is toch het belangrijkste. Het is nu eenmaal zo… De een zweert erbij terwijl de ander het vreselijk vindt.

Omdat ik met zo weinig mogelijk gewicht wilde reizen, en op de Camino lichtgewicht wilde wandelen, ging ik naar Camino Comfort in Oss voor een goed advies. Ik koos voor de lichtgewicht Carbonstokken van Leki.

Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar deze zijn ook nog eens in drie delen in te klappen, waardoor ze ook weer handig zijn om ze compact mee te nemen, op de weg er naar toe. Maar zoals je in het filmpje kan zien zijn er verschillende systemen te koop, en dat ook in verschillende prijsklasse zoals je ze kunt zien in deze Webshop.

Nog enkele weetjes…

Hoe weet ik hoe lang wandelstokken moeten zijn?

Dat is vrij eenvoudig te meten. Ga rechtop staan op een vlakke ondergrond. Buig een van de armen zodat je bovenarm langs het lichaam hangt en de onderarm een hoek van 90 graden met de bovenarm maakt. De afstand van de hand tot de grond recht naar beneden geeft de juiste lengte van de wandelstokken.

Keuze van materiaal…

Je hebt keuze uit verschillende materialen: aluminium is het meest gangbaar. Het is sterk en licht en ook nog wel wat flexibel. Het is in ieder geval de goedkoopste keuze. Titanium en carbon stokken zijn veel duurder maar wel lichter van gewicht en sterker. Het gewicht kan niet onbelangrijk zijn als je de wandelstokken meeneemt op een meerdaagse wandeltocht, waarbij elke gram belangrijk is.

Bij de trekkingstok moet je bepalen of je één of twee stokken wilt. Dit is heel persoonlijk. Vaak worden de trekking stokken per set verkocht, maar dat hoeft niet. Het wordt overigens aangeraden om met twee stokken te lopen omdat je anders een scheefbelasting krijgt.

Nadeel van het wandelen met Wandelstokken…

Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat je geen vrije handen hebt, om bijvoorbeeld een routebeschrijving of wandelkaart vast te houden. Ook is het lastig wanneer je een foto wilt maken.

Maar ondanks dat ben ik er een grote fan van, en zitten mijn wandelstokken vast aan mijn rugzak als ik volgende week aan mijn LAW (Lange Afstand Wandeling) begin.

.

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Fijn dat je hier weer eens even aandacht aangeeft. Er zijn momenten …zeker als ik in de heuvels loop dat ik denk “had ik ze nu maar”.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Je kan ze standaard bij je hebben, als je ze tenminste goed aan je rugtas kunt bevestigen, en ze niet in de weg zitten.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Heb al een paar van Leki gezien die meer in mijn prijsklasse vallen en ook in drieën te delen zijn. Na jouw Marskramerpad-avontuur wil ik ook wel weer eens met je naar Camino Comfort

    Like

   2. Rikit schreef:

    Gaan we doen Neeltje. Lijkt mij leuk😊

    Geliked door 1 persoon

  2. Jolanda schreef:

   Nou ook toevallig.Ik ga een weekendje wandelen in Limburg met.. op stap met Irene. Zij adviseerde inderdaad ook wandelstokken en dat was denk ik het enig was wat ik nog niet bezat op wandelgebied..hahah..Ik heb ze gekocht en ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren maar ik denk dat zij mij echt blij gaan maken.

   Like

   1. Rikit schreef:

    In Limburg sowieso Jolanda, daar zal je geen spijt van krijgen😊

    Like

 2. Ruud schreef:

  Ik heb deze week de Sint Jans berg bij Plasmolen beklommen .
  Ook met de zelfde stokken als jij hebt.
  Dat gaat priema.
  Nog 3 dagen en je gaat vertrekken op je verjaardag.
  Groet Ruud

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Bij de Sint Jansberg heb je ze echt nodig, maar bij elk heuveltje hoe klein ook komen ze goed van pas. Ik vertrek de negende, een dag na mijn verjaardag😊 Ruud.

   Like

 3. Tilly schreef:

  De stokken zijn ook voor mij onmisbaar bij het wandelen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wij gaan nooit zonder op pad hé Tilly😊

   Like

 4. Neeltje schreef:

  Misschien een idee voor mij! Bedankt! Ik ga het eens proberen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Goed idee Neeltje. Het is anders lopen als met Nordic walking. Op het filmpje kun je goed zien hoe het moet!

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Blijk ik hier nog gloednieuwe Nordic walking stokken te hebben. Zaten ooit in een kerstpakket van Hoss. Eerst maar eens uitproberen.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Nordic walking stokken zijn anders dan wandel- of trekkingstokken. Ze zijn langer, hebben een ander handvat, soms ook een andere punt en de flexibiliteit van de poles is speciaal afgestemd op de nordic walking techniek. Wandel.nl vertelt waar je rekening mee moet houden als je nordic walking stokken gaat kopen.

    Geliked door 1 persoon

   3. Neeltje schreef:

    Ik zal er naar kijken!

    Like

   4. Neeltje schreef:

    En ik ga geen bergje op, bergje af. Ben al blij wanneer het lopen op vlak gebied goed gaat.

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik loop zonder stokken, maar ik kan me goed voorstellen, dat je er steun van ondervindt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je altijd je fotocamera bij je hebt, zijn stokken helemaal niets voor Jou lijkt mij!!

   Like

   1. Klopt, ik zou handen te kort hebben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s