Belofte maakt schuld…

Waarom moest ik nu in het openbaar zeggen dat ik “Weer of geen weer” ga wandelen. Ik wil niet zwak overkomen dus loopt deze ochtend om 06:30 uur mijn vogeltjes wekker af.

Mijn plan is om vandaag een wandeling te gaan doen van een mede Komoot gebruiker, die van NS Dieren over de Veluwe zoom naar NS Velp liep. Tegendraads als ik wel eens kan zijn, heb ik deze wandeling maar meteen verlengd naar Arnhem Centraal, en gaat het van 17 km naar bijna 25 km. Onderweg kan ik altijd nog beslissen of ik het eerder voor gezien houd.

Op het station in Oss vertellen 3500 klokken mij hoe laat het is. Of ik niet weet dat mijn intercity om 07:35 uur vertrekt. Het is nog pikkedonker als de trein vertrekt, en met alleen een tussenstop in Nijmegen en Arnhem stap ik drie kwartier later in Dieren uit.

Onderweg moet ik naar het toilet… maar ga die maar eens zoeken in de trein, dus ga ik in Dieren eerst op zoek naar een wc. Gelukkig zie ik er meteen eentje op het perron. Ik zoek naar 50 eurocent in mijn portemonnee, maar nu gaat het weer met een pasje, die het in eerste instantie niet doet. Met een ander pasje na enige tijd gelukkig wel. Hé hé dat lucht op.

De navigatie app zegt dat ik naar het westen moet lopen. Ik zie al meteen het Geel/rode bordje van het ‘ Veluwezoom Streekpad’. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te volgen. Vrij snel ben ik al in het bos en sla linksaf richting zuiden, het pad stijgt gestaag richting de Çarolina berg’. Nou ja berg… maar hij is toch 49 meter hoog. Boven op de berg aan het eind van het pad kom ik bij een bankje, die centraal staat op een dertiensprong. Nog nooit gezien en nooit van gehoord.

Het geel/rode bordje volgen houd hier boven al op, want mijn navigatie app heeft heel andere plannen. Ik vermoed dat als ik de bordjes volg, ik veel eerder in Arnhem ben. Maar de bedenker van deze route heeft met het opnemen duidelijk andere plannen gehad. Nu stuurt hij mij ook richting de ‘My Ladyberg’ (42meter) en daarna gaat het klimmend naar de ‘Prins Willemberg’ (68meter). Het gaat hier echt op en af… het zijn lelijke kuitenbijtertjes.

Als ik bij het bord ‘Nationaal Park Veluwezoom’ kom, staan er ook twee waarschuwingsborden die heel duidelijk zijn.

Hier moet ik door een hekje heen, en ga ik dus geen gekken dingen doen… en zeker geen kudde doorkruisen. Ik zie maar één moeder met kalfje en die zijn gelukkig op grote afstand. De anderen grazen rustig door en zien mij nog niet eens staan.

Wel zie ik een wild varken die als hij mij ziet, er als een haas vandoor gaat. Hij geeft mij amper de tijd om een goede foto te maken.

Het pad komt uit bij De Carolina Hoeve… Wat ziet dit er uitnodigend uit, en ik tref het want ze gaan om 10 uur open en dat is het net geweest. Ik ben wel de kilo’s van de feestdagen er af aan het lopen nu, maar kan de worteltaart toch niet aan mij voorbij laten gaan. Samen met een lekkere cappuccino geniet ik hier van een welverdiende pauze…

Sommige paden zijn erg drassig en ben ik wederom blij dat ik mijn stokken bij mij heb. Ik heb ze sowieso nodig met klimmen en dalen, maar als de paden modderig zijn helpen ze mij om overeind te blijven. Daarom ben ik ook blij dat het pad later zo’n 2,5 km over ‘De Posbank’ gaat, met prachtig begaanbare paden.

Na de Posbank gaat het weer omhoog en omlaag, zie ik nogmaals een Wild zwijn die er ook weer vandoor gaat. Ik kom op een splitsing waar ik moet kiezen… Houd ik het voor gezien en buig ik af naar links en wandel naar Velp, en belangrijk… de wandeling zit er op.

Of ga ik mij nog verder pijn doen en wandel door naar Arnhem. Dat worden er dan 25 kilometer vandaag, en dat is heel lang geleden dat ik zo’n grote afstand gelopen heb. De laatste tijd ga ik niet verder dan 15 km en nu zijn het er ineens tien meer.

Ik zie mijzelf als een pelgrim en volgens mijn broer Hans, hoort een pelgrim te lijden. Dus besluit ik om verder te gaan, en gaat mijn pad richting Gemeente Rosendael. Hier wil ik Kasteel Rosendael… bezoeken maar tref het niet want door Corona is het gesloten tot 14 januari. Dat maakt het weer extra moeilijk, want mijn route loopt over het landgoed.

Het is weer even vogelen hoe ik nu moet wandelen, maak een lus die nergens toe leid, om dan uiteindelijk weer voor het kasteel langs te wandelen, en via de toegangsweg en poort Kasteel Rosendael te verlaten. Ik kom hier zeker nog een keer terug want het schijnt zeer de moeite waard te zijn. Ik sla rechtsaf en loop over de Kerklaan langs het mooie gemeentehuis van Rosendael om dan richting Arnhem te wandelen.

En dan is er ineens die bui waar je echt nat van wordt. Het had onderweg af en toe wat gedruppeld, maar niet genoeg om mijn regenbroek aan te doen. Bomen om te schuilen zijn er niet in de winter, dus zoek ik een plekje waarvan ik denk dat ik hier wel even mijn regenbroek aan kan doen, en enigszins beschut sta voor de striemende regen. En al heb ik een wandelbroek met ritsen aan de zijkant, het blijft een heel gedoe met die lompe wandelschoenen.

Al enige tijd maak ik mij zorgen dat ik het niet ga redden met de batterij van mijn telefoon. Normaal heb ik met een lange wandeling, altijd mijn powerbank bij mij. Maar vandaag dus niet, en als ik nog maar 800 meter van het station ben, maak ik de laatste drie foto’s en sla mijn gemaakte route op.

Op het station heb ik nog net tijd om mijn regenkleding uit te doen, en dan is mijn trein er al. Het was een Weer of Geen Weer wandeling, maar voor mij was het Weer vandaag. Snappen Jullie er nog iets van? Maakt niet uit… Ik heb fijn gewandeld en heb er vandaag op mijn eerste wandeling van 2022 in totaal 27 km op zitten. Ik ben erg blij hoe het ging vandaag maar ga vanavond toch echt met de beentjes omhoog.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Leuk … je verhaal te lezen. Fantastische wandeling, fantastische blog. Heerlijk om te lezen.
  Ik heb hem inderdaad destijds tot Velp gelopen. En ja … als je iets roept, moet je het doen!
  Top dat je het gedaan hebt. Ik heb ook wat geroepen voor morgen maar het gaat stormen … afbrekende takken!

  Like

  1. Rikit schreef:

   Uitkijken dus morgen en een veilige route zoeken. Het was een flinke wandeling en ben erg moe, dus slaap ik morgen maar eens uit.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Slaap lekker. Volgens mij ga jij donderdag weer aan de wandel. Dus morgen lekker rustig dagje.

    Like

   2. Rikit schreef:

    Ja heb ik echt nodig!!

    Like

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Heerlijk om te lezen en dapper om toch voor de 25 km te kiezen.
  Maar dat is het beroerde als je vantevoren zegt dat je gaat wandelen, zeg dan maar eens nee tegen jezelf. Je blijft dan met een enigszins rot gevoel zitten. Dus ik zeg wijselijk niks 😁.
  Een prachtige Weer wandeling Rianne. TOP!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik durf ook geen nee te zeggen hoor!! Het was een fijne wandeling maar heb nu toch wel wat spierpijn. Vanavond krijg ik mijn boosterprik, en als ik daar geen last van heb ga ik morgen weer op pad voor een kleinere wandeling😁

   Like

 3. Seasides schreef:

  Wat een leuke blog over deze eerste wandeling van 2022. Genoten van jouw tekst en foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je dat je geniet van mijn verhaal en foto’s. De kop is er weer vanaf in 2022, en er staan nog mooie wandelingen op het programma. Waarvan ik hoop dat Corona geen roet in het eten gaat gooien.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s