Ons Kloosterpad… Etappe 1 Den Bosch – Hooghei 12,9 km

Eindelijk is het zo ver… Ik ben begonnen met het pad van het ‘Brabantse Kloosterleven’. Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs een vijftigtal (voormalige) kloosters en abdijen in midden en oost Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. Deze tocht kan worden gelopen in vijftien etappes, van klooster naar klooster. Zo staat het te lezen in het Bindboek Ons Kloosterpad.

Nu vind ik persoonlijk 28 kilometer veel te ver, die tijd heb ik gehad. Dus ga ik ruimschoots over die 15 etappes heen komen, en kunnen het er zo maar 20 worden. Het duurt nog even voor ik weet hoeveel etappes het zijn geworden, want anders dan anders werk ik het pad niet in een keer af, maar smeer ik het uit over het jaar 2022.

Vandaag op woensdag 9 februari vertrekken vriendin Tilly en ik voor “Ons Kloosterpad.” Het is een miezerige ochtend, maar met een temperatuur van 10 graden is het toch niet onaardig wandelen. Hans de man van Tilly brengt ons naar Den Bosch voor de start van de eerste etappe, die volgens het routekaartje naar de abdij in Heeswijk gaat. Hans fungeert de eerste etappes als onze breng en ophaalservice, en dat is wel heel erg handig. Geen gedoe met het OV maar eventjes bellen… voor de ophaalservice.

Het gpx bestand zegt dat wij moeten vertrekken vanaf het Stationsplein in Den Bosch. En dan rechtdoor langs de chocoladebollen van “Jan de Groot” richting de Dommel.

Voor de brug rechts en dan nog 200 meter, tot dat wij voor de muur staan van het Stadsklooster San Damiano. Van hier vertrekt “Ons Kloosterpad.” Voor een bezoek aan het klooster zijn wij te laat, want het morgengebed is al geweest.

Met onze rug naar de muur kijken wij richting de Mariabrug over de ‘Dommel’. Aan de overkant staat het voormalige imposante ‘Klooster Mariënburg’, een rijksmonument wat helemaal gerenoveerd is en waar nu bedrijfsruimtes, huur appartementen,  en een schoolcampus gevestigd is. Studeren, werken en wonen onder een kloosterdak.

Onze route gaat door de voormalige kloostertuin wat nu Stadspark Mariënburg heet, en waar je midden in de stad kunt genieten van de rust en het groen. Hier staat ook een levensgroot figuur van Jeroen Bosch zijn bekendste schilderij ‘De Tuin der Lusten’.

Wij komen door leuke straatjes en steegjes, en gaan nog even voor een plaspauze naar “Hart van Brabant.” Nu wij toch hier zijn nemen, wij ook maar een lekkere cappuccino. Dat gaat er wel in… helaas zonder de chocoladebol van Jan de Groot, want die zijn op deze vroege ochtend nog niet geleverd. Eerlijk gezegd zijn wij daar niet zo rouwig om, want wij hebben er nog maar 1,5 km op zitten. Als wij dat gaan doen komen wij niet ver vandaag.

Een kaarsje opsteken in de Maria kapel van de Sint Jan zit er niet in, want hij is gesloten. Dus wandelen wij gauw verder naar de Choorstraat. Dit is bekend terrein voor mij, want iets verderop staat het oude klooster van de “Zusters van de Choorstraat.” Twee zussen van mijn moeder zaten hier in het klooster, en van kleins af aan kwam ik hier in dit klooster. De toegangsdeur ziet er nog steeds hetzelfde uit. Een van de tantes was hier de portier, en terwijl ik dit vertel tegen Tilly komt er net iemand aan lopen die hier woont.

En wij mogen even achter deze deur kijken…Achter die mooie voorgevel is nog maar weinig wat herinnerd aan het klooster wat in mijn geheugen zit. Maar als de man ons naar de binnenplaats leid. staat daar nog altijd die mooie kapel te pronken. Wat een cadeautje dat wij hier naar binnen mochten.

Via de ‘Hinthamerstraat’, wandelen wij de binnenstad uit, komen over een bruggetje over de Binnendieze. Altijd een weer een mooie plek voor een fotomomentje… Mooi vanwege de huizen langs de ‘Binnendieze,’ en mooi omdat op de oever van het riviertje, diverse beelden staan uit de schilderijen van Jeroen Bosch.

Aan de Hinthamerstraat, staat bij het ‘Jeroen Boschplein’ Het Jheronimus Bosch Art Center, wat gevestigd is in de voormalige Sint-Jacobskerk. Een bezoek aan het museum is niet mogelijk want het staat in de steigers, en is gesloten tot 2 maart. Een volgende keer dan maar…

Het Jheronimus Bosch Art Center

Als wij de binnenstad via de Hinthamerstraat en het Hinthamereinde verlaten, wandelen wij door naar rivier de Aa. Vanaf hier gaat de route via het wandelknooppunten netwerk. Ik heb de routekaart met wandelknooppunten bij me, maar met mijn Komoot navigatieapp is het toch wat eenvoudiger voor mij te volgen.

Rivier de Aa met op de achtergrond de Sint Jan

Langs de oevers van de Aa volgen wij een drietal kilometers het riviertje, wandelen onder de A2 door richting het Maxima kanaal. Bij de Hinthamsluis kunnen wij het Maxima oversteken, maar waar wij rechtdoor moeten volgens de routekaart, staat het licht op rood. Gelukkig is er ook nog een fietsroute waarvan de oversteek 100 meter verderop ligt.

Aan de overkant komen wij komen wij uit bij de Grote Wetering, die wij een viertal kilometers gaan volgen. Gelukkig liggen de oevers hoger als de wetering, dus van natte voeten krijgen is hier geen spraken.

Als je kilometers lang een rivier of wetering moet volgen, is het Verstand op Nul en blik op oneindig en dat is hier echt nodig. Het miezeren is gelukkig opgehouden, en als wij op een bankje zitten bij de Golfclub van Maliskamp, breekt er zelfs een flauw zonnetje door.

Het eentonige van dit saaie stuk breekt Tilly op, en wij besluiten om door te lopen naar restaurant De Hooghei, daar een soepje te eten en onze ophaalservice Hans te bellen. Van het bankje van de golfclub naar het eind van onze Grote Wetering is het nog 3,5 km blik op oneindig. Als wij rechtsaf slaan naar het Hooge Heide pad, lopen wij weer over het survival parcours van De Hooghei. Hier wandelde ik twee weken geleden met Tilly ook al.

Aan het eind van dit pad zie ik twee bordjes die naar het restaurant verwijzen. Wij kunnen kiezen of wij voor de 100 of de 200 meter gaan. Wij kiezen voor de 100 meter, des te eerder kunnen wij de ophaalservice bellen. Het restaurant is gesloten, dus maken wij de restjes uit onze tas maar op.

De eerste etappe van Ons Kloosterpad zit er op. Wordt vervolgd…

Ben je net als ik een Komoot gebruiker dan zijn al mijn wandelingen terug te vinden onder de naam Rikit. De Link is Ons Kloosterpad Etappe 1

Klik op het kaartje voor een vergroting

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Alvast een leuke eerste etappe (ondanks het weer). Bedankt voor de vele informatie en de leuke illustraties. We kijken uit naar wat volgt….

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel. Volgende week zaterdag wacht etappe twee😀

   Like

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Zo ontzettend leuk beschreven en er komen heel veel bekende plekjes voorbij. Ook herken ik jouw gevoel om weer in het klooster uit je verleden binnen te lopen.
  Vroeger werkte ik in de bieb/klooster aan de St. Josephstraat (toen nog bevolkt door enkele paters. Later werkte ik op een drukkerij en mijn collega woonde in Den Bosch…… in datzelfde klooster!!! Zo leuk om weer terug te zien. 😁
  Hans, ik en onze wandelvrienden willen het kloosterpad ook gaan lopen. Dus ik volg je op de voet😉👍

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ria. Ik probeer er wel telkens iets moois van te maken. Volgende keer maar weer kijken hoe ver wij kunnen komen🤔 Ik houd je op de hoogte😐

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Dat was een goeie start van de etappe. Ik kijk uit naar de volgende. Nu alvast veel wandelplezier toegewent.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Beginnen in Den Bosch is natuurlijk prachtig, maar er is zoveel te zien, dat de dag al half voorbij is en je nog geen kilometers gemaakt hebt. Maar het wandelplezier is er niet minder om en ik kijk al weer uit naar het vervolg😁

   Geliked door 1 persoon

 4. Neeltje schreef:

  Mooi. Blij met deze eerste route van jullie. Ik heb de eerste etappe ook al klaar staan op komoot … zit idd een langdradig stuk bij. Ga jullie routes goed volgen. Succes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Qua lengte zullen ze zeker bij Jou aansluiten, en ik kan hier in de buurt ook fungeren als haal en brengservice, als er geen OV in de buurt is!!

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Je bent een lieverd. Ik probeer zoveel mogelijk met OV maar zal als het echt niet anders kan zeker bij jullie in de buurt om je hulp vragen.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Daar reken ik op…

    Like

   3. Neeltje schreef:

    👍👍

    Like

 5. henico1958 schreef:

  Leuke foto’s en commentaar!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Hennie voor het compliment🥰

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s