Wandel Tweedaagse …Dag 2 Deventer – Zutphen

Om half zeven loopt de wekker af, en allebei hebben wij heerlijk geslapen. Wij willen bijtijds ontbijten zodat wij zo rond negen uur op pad kunnen gaan. Het uitgebreide ontbijtje doet ons goed, wij kunnen er tegenaan.

Ik moet nog even uitchecken, en de consumpties van gisteren afrekenen en dan kunnen wij gaan. Vanuit het hotel slaan wij rechtsaf en lopen over de Nieuwstraat richting het centrum, en mijn oog of liever het oog van s’Jacqueline valt op een bijzondere gevel. Eigenlijk had ik dat moeten zien als geboren en getogen Osse.

Daarna komen wij langs de Broederenkerk in het kloppende hart van Deventer. Deze kerk heeft een lange en rijke geschiedenis. Het vindt zijn oorsprong in circa 1300, toen hier een klooster werd gevestigd, waarbij vanaf rond 1335 een kerk gebouwd werd. Wij zouden graag even binnen kijken, maar hij is pas om 10:00 uur open dus maken wij een foto en lopen verder.

Wij willen nog naar ‘De Brink’ waar het oudste Waag gebouw van Nederland staat, en waarin sinds 1915 Museum De Waag gevestigd is. Het is een imposant gebouw en wij komen er zeker nog eens voor terug als wij niet aan het wandelen zijn.

Omdat wij nog een lange weg te gaan hebben besluiten wij na De Waag de kortste route naar de Ijssel te nemen om die dan weer te gaan volgen richting het zuiden. Af en toe een stuk afsnijden is niet zo erg, en zeker niet hier in de stad… Op het Ponthoofd komen wij langs de

Visman

Zes jaar geleden is het bronzen beeld geplaatst op de vernieuwde Pothoofdkade, gemaakt door Deventer kunstenaar Albert Dedden en Paul Keizer. Het beeld laat een man zien met de kop van een kabeljauw. In Deventer speelde de kabeljauw vroeger een belangrijk rol. Het beeld heeft een kraag van graankorrels, die verwijst naar de aan- en afvoer van grondstoffen op het Pothoofd waar graanoverslag plaatsvond. De graankorrels worden gedragen door de man die daar als sjouwer aan het werk was: een havensjouwer. Gewoon een vis en een man dus, meer niet. Weten we dat ook weer.

Het wandelen gaat ons beiden niet goed af. Gisteren vertelde ik al dat ik last had van een pijnlijke hiel, nu voelt het op mijn wreef niet lekker aan. Het komt en ebt weer weg… s’Jacqueline heeft nog steeds last van pijn in haar knieholte. Wij besluiten om ons tempo maar een tandje lager te zetten, en te rusten waar het kan.

Er volgt een wat saaier stuk om Deventer uit te komen, en zo wandelen wij over parallelweg langs de Zutphense en Deventerweg totdat wij bij het plaatsje Epse, daar de doorgaande weg oversteken. Hier zien wij een bushalte met twee bankjes, een mooie plek om te pauzeren. En wij trekken meteen ons vest uit want het wordt al warm.

Wat volgt is een saaie lange weg door het dorp, om dan eindelijk rechtsaf te buigen naar een bosrijk gebied wat later het Hassinkbos blijkt te heten. een welkome afwisseling na al dat verkeer wat langs ons raasde. s’Jacqueline ziet een mooie groep paddenstoelen staan, waarvan de rozetten in het midden net op kaarsvet lijken van een waxine lichtje.

In het bos zien wij op een mooie plek een bankje, die slaan wij vanaf nu niet meer over. Even zitten en genieten van het rantsoen wat nog in onze rugtas zit. s’Jacqueline verrast mij met een metworst aan één lang stuk van misschien wel drie meter lang. Het lijkt op een lange dunne metworstveter, en een welkome snack. Gewoon een stuk er af trekken en dan lekker soebelen.

Tijdens ons gesprek hebben wij het over hoe het met onze blessures gaat, en of het niet verstandiger is om een kortere route te nemen. Het is al 11:00 uur en moeten nog 17 km, en s’Jacqueline heeft nog een lange terugreis voor de boeg. Mijn voorstel is om nog tot het plaatsje Joppe te wandelen, en waar wij normaal linksaf zouden moeten, dan rechtsaf te slaan naar Gorssel. Vandaar nemen wij de bus naar Zutphen…

Langs een mooie 2 km lange dreef gaat het naar Joppe, aan de ene kant het bos aan de andere kant kijken wij de wijde polder in. Wij lopen het kerkdorp Joppe in bij het bordje Joppe, en 20 meter verder lopen wij het dorpje al weer uit want wij slaan rechtsaf richting Gorssel. Het pad hieronder is op mijn Komoot app maar een klein streepje maar er komt maar geen eind aan.

Dit smalle pad grenst aan de linkerkant aan het Landgoed Huis te Werken. Bij elke zijweg staat op een slagboom de naam van het Landgoed, maar het Huis te Werken krijgen wij niet te zien.. Aan de rechterkant van het pad ligt de doorgaande weg naar Gorssel.

Het is misschien dan wel een erg lang en eentonig pad, maar O zo mooi, en daarnaast is het ook eens veilig wandelen zo langs de doorgaande weg naar Gorssel. Omdat er wegwerkzaamheden zijn als wij Gorssel binnenkomen, moeten wij een klein ommetje maken om bij het Museum More te komen.

Hier is ook de bushalte van Lijn 51 naar Zutphen. Hier stoppen wij ook met onze wandeling en hebben er iets meer dan 10 km op zitten. Mooi toch…

Bij het museum voor de deur staat een juweeltje van een motor, het is de motor die ik wilde hebben toen ik in 1970 ging motorrijden. Ik wil hem wel even vereeuwigen…

De bus rijd om het half uur en omdat het lunchtijd is besluiten wij bij ‘Zo en Nu’ wat te gaan eten. Tegelijkertijd kijken wij op 9292 hoe wij het snelst naar huis kunnen. Niet omdat wij dat willen maar omdat aan alles een eind komt. Wij bussen naar Zutphen en onze treinen vertrekken allebei van perron 3. De mijne om 14:24 en van s’Jacqueline om 14:33 uur.En dan nemen wij afscheid met de belofte dat wij dit elk jaar gaan doen. Want wat was dit een geweldig weerzien!!! En wat hebben wij genoten, van de route en van elkaars gezelschap.

Bedankt en tot volgend jaar s’Jacqueline… want dan gaan wij op herhaling met een nieuwe route!

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Je begon al met die bojum van gisteren af te rekenen en tussendoor was het weer genieten, tot je bij die metworst kwam 🤣🤣🤣. Ik heb flink gelachen, wat mij een vreemde blik opleverde van Hans. Ik heb weer genoten van je gezellige wandeling. Dit moet je zeker elk jaar gaan doen👍

  Like

 2. Rikit schreef:

  Wat fijn dat je genoten hebt van onze wandeling. Ik stond ook te kijken van die metworst, ik had dit nog nooit gezien. Ja deze Tweedaagse houden wij er in, was zo leuk!!

  Like

 3. Neeltje schreef:

  Wat een mooie wandeling en wat heerlijk om dit zo samen te doen. Op naar volgend jaar voor jullie. Leuk!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ook al was deze tweede dagwandeling wat korter. Wij hebben er toch van genoten. Dit houden wij er in😊

   Like

 4. picpholio schreef:

  Weliswaar een deels ingekorte wandeling maar wel langs mooie plekken en in goed gezelschap. Gelukkig was er een woordje uitleg bij de Visman (een raar beeld hoor) en wat De Waag betreft, daar maakte je me wel nieuwsgierig naar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Deventer begint in de Waag zeggen ze in het filmpje, en dan is het wel jammer dat het gesloten was op het tijdstip dat wij in Deventer aan kwamen. Ik ga zeker nog eens terug. Van deze Tweedaagse wandeling heb ik enorm genoten, en het gezelschap kon niet beter. Ik kijk al weer uit naar het vervolg in 2023

   Geliked door 1 persoon

 5. s'Jacqueline schreef:

  Prachtig verhaald weer Rianne! Verheug mij op onze volgende afspraak in 2023!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel s’Jacqueline😊 En ik ben natuurlijk al bezig om te kijken wat mooi is, maar ik heb nog even 🤔

   Like

 6. Truus van der Vlies schreef:

  Wat weer een super verslag van die 2 wandeldagen in nabijheid van de IJssel. Vervelend dat jullie allebei wat klachten opliepen, maar aan de andere kant ook fijn dat het voor jullie allebei gold.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s