50+Bal…

Nu na twee jaar niets… was er weer dat ene feestje waar iedereen in het Osse Ossenkoppenrijk naar toe leeft. Vroeger en dan heb ik het over 1977 toen ik bestuurslid werd van de Stichting Carnaval, noemden wij dit feestje het “Bejaardenbal”.

Grote groepen bejaarden, kwamen dan op de zondag na de “Pronkzitting” naar de ‘Maasland Sporthal, die voor twee dagen was omgetoverd tot een ware feest tempel. Ik als jongeling (25) in het bestuur en Raad van Elf, werd geacht om voor deze oudjes te zorgen en te zorgen dat het hun aan niets ontbrak. Ik maakte een dansje met hen, en zorgde voor een natje en een droogje. En van een jonge jenever of een citroentje brandewijn werden ze in die tijd al erg blij.

De bejaarden werden steeds jonger, en zo veranderde dit feest in de jaren negentig van bejaarden naar “Senioren Bal”. En die trend zette zich door… want ook de 50 plussers vertoonden zich steeds meer op dit Carnavaleske feest, waar zij in feite niets te zoeken hadden. En zo werd bij het overschrijden naar een nieuw millennium, de naam van het feest veranderd in het 50+Bal.

En zo togen wij op zondagmiddag naar het 50+Bal, want ik mag al twintig jaar mij een vijftig plusser noemen. Kaartjes hadden wij weken geleden al gekocht. De hele week was ik al niet lekker, en ook nu was ik niet 🔝. Maar na een week van lamlendigheid wilde ik wel eens wat anders. Dus hadden Kitty en ik ons netjes Carnavalesk uitgedost, en stonden we bijtijds bij de ingang van het etablissement waar het feest werd gehouden.

We waren twintig minuten te vroeg, en wij zagen al wat mensen naar binnen gaan. En dat was wel fijn, want dan hoefden wij niet in de kou, buiten te wachten tot de zaal open ging. En je moet nu eenmaal vroeg zijn voor de beste plaatsen.

Precies 13:30 uur gingen de deuren open en werden onze kaartjes gecontroleerd. Van ons Borrelgasten groepje en het 3de Helft orkest waren wij de eersten, en gingen meteen op zoek de beste plaatsen. Nou Ja beste plaatsen… aan een hangtafel in de buurt van een tap, met wat krukken hebben wij voldoende. Meer heb je ook niet nodig…

Ja wat kan ik vertellen van deze middag. Er waren optredens en er was het protocol van Stadsprins, Jeugdprins en dansgarde. Regelmatig kwamen de schalen met de vette hap voorbij, kortom er werd goed voor ons gezorgt. Het eerste biertje smaakte mij niet en die geef ik dan maar af. Maar ook die tweede was hum, niet echt lekker. Dus stapte ik maar over naar een cola… maar ook dat kon mij niet bekoren.

Dan rijst toch gauw de vraag, “wat doe ik hier met een flinke verkoudheid waar ik amper of nog niet van hersteld ben. Maar ja soms denk ik dat het zonder mij niet door gaat, en daarom overal acte de presence moet geven. Dus deed ik mijn best om toch wat te genieten van dit feestje. Weet je, ik schakelde weer over naar een biertje, en na een stuk of 10 van die glaasjes zag mijn wereld er toch ineens heel anders uit.

Een vast gegeven is dat ik ook degene ben die altijd foto’s maakt, want ik heb altijd zo iets van… “misschien kan ik er wel een Blog over schrijven”. Het was geen gemakkelijke opgave zoals je in bovenstaande foto kan zien. Op het ene moment was het licht groen en op het andere moment blauw… En blauw dat wilde ik natuurlijk niet, dus ging het verschillende keren mis voordat ik het juiste kiekje had gescoord.

Af en toe werd ik door iemand aangesproken die dan bijvoorbeeld zei, “Ik ben Truus van Willem van Jans Loef uit His”. Ik zeg, “Da kan mar die ken ik nie”. Effe later kwam ze weer, “Witte het nog?” Dus dacht ik, wat is dat toch? Nu heb ik achter op mijn jas enkele gezegdes in Ossies dialect, en dan kun je zoiets verwachten.

Dus is mijn vraag, “Kunnen Jullie het Lezen?”

Al met al toch een leuk feestje al ben ik zelf niet van mijn barkruk af geweest. Maar alle senioren op dit feest of ze nu 50+ 60+ 70+ 80+ of 90+ waren, Ze kunnen toch maar mooi zeggen, “Wij waren erbij op het 50+Bal voor Jong en Oud.

Alaaf en tot het volgende feestje

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een feest … alsof ik er zelf bij was.😂😂

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het was voor iedereen genieten, en ook al was ik niet helemaal in🔝 conditie, heb ik er toch ook van genoten.

   Geliked door 1 persoon

  2. Ria Van Den Heuvel schreef:

   Bettie akkum aai, dat kennen wij hier ook, maar nee, ze bijten niet altijd🤣🤣
   Maar het klinkt en het zag er gezellig uit. Zeker na 10 van die glaasjes…. je moet toch iets😂👍
   Wij hebben het jaren geleden al opgegeven. De kinderen vlogen (steeds verder) uit, zelfs nadat wij ze carnaval met de paplepel hebben ingegeven. Het clubje viel uit elkaar en nu vind ik het best zo😉
   Maar ik wens jullie veel plezier s het weer zover is🥳🎊🍻

   Geliked door 1 persoon

   1. Rikit schreef:

    Maar goed dat ie niet bijt😂😂 10 biertjes helpen echt om de wereld er anders uit te laten zien. Als ik niet bij een dweilkapel zou zitten, lieten wij waarschijnlijk het meeste van de carnaval aan ons voorbij gaan. Maar dit soort feestjes zijn altijd gezellig.😀😀

    Like

   2. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Carnaval blijft aan je trekken, zeker als in ons dorp de optocht voorbijkomt. En je ziet dan al die gekkigheid…. heerlijk!

    Geliked door 1 persoon

   3. Rikit schreef:

    Tegenwoordig maken wij alleen nog overdag muziek. Daarna gaan wij uit eten, blazen soms daar nog een deuntje… en dan zijn wij klaar. Ik vind zo’n programma heerlijk met Carnaval😊 De tijd van tot diep in de nacht is gelukkig voorbij😍😍

    Like

 2. MelodyK schreef:

  brrrrrrrrrrrr de rillingen lopen over mijn rug 😉 Zo blij dat ik daar niet heen hoef. Als noorderlinge snap ik er natuurlijk ook helemaal niks van.

  Oss ken ik alleen maar van het theater aldaar, De Lievekamp, waar heel wat voetstappen liggen maar daar houdt het dan ook mee op.

  Hoe dan ook… gelukkig is jouw plezier niet afhankelijk van mij noch mijn kijk op Carnaval 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   In het zuiden kijk je er inderdaad anders tegen aan. Mijn vrouw heeft het met de paplepel binnen gekregen want zij komt uit het Limburgse land. En dan wordt je er vanzelf mee besmet. Daarbij speel ik ook nog eens bij een Dweilkapel die met Carnaval speelt en Voila… Je moet wel😀😀😊

   Geliked door 1 persoon

   1. MelodyK schreef:

    Haha ja ik snap het helemaal

    Ik weet nog dat ik – al hoe gek ik ook ben op Sinterklaas- er een bloedhekel aan hand elke 2e of 3e zaterdag in november bij de haven te staan met de fanfare om Sinterklaas binnen te halen… grmbllll en op de festivals bij TT waar we altijd bodyguards bij ons hadden want de zuipende klepschuiten vonden het maar wat grappig om bierglazen te legen in de bekers van onze euphoniums, s-bassen, hoorns etc

    Lopen in avond-4-daagses daarentegen vond ik dan weer geweldig

    Geliked door 1 persoon

 3. Rikit schreef:

  Heel herkenbaar met die grapjurken die van alles in je toeter willen gooien😫

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s