Camino Groepen…

Als je op het punt staat om een Camino te gaan gaan lopen, ga je natuurlijk eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen. Wat houd een Camino in, en wat voor routes zijn er. En je gaat op zoek naar ervaringen van andere Pelgrims, die Jou al zijn voorgegaan.

Zo was het voor mij toen ik naar Santiago de Compostella wilde gaan wandelen, en totaal onwetend was over het hoe en wat. Dus ging ik via de zoekmachine van Google, zoeken naar informatie.

Ik kwam terecht bij het Nederlands Genootschap Sint Jacob, het NGSJ. Een ander adres waar ik veel aan heb gehad, is Camino Comfort. Hier vind je alle info die je nodig hebt, en ik heb mijn uitrusting bij hen gekocht. Dat kan via de webwinkel, maar beter nog, bij hun thuis in de winkel.

FACEBOOK

Deze twee adressen waren voor mij het belangrijkst. Omdat ik Lid ben van Facebook ging ik ook daar op zoek, want er zijn diverse Camino Groepen waar je je dan bij kan aansluiten. In 2019 waren dat voor mij:

 • De Virtuele Albergue
 • Wie Stapt met mij mee naar Santiago de Compostella
 • De Dames van Camino Comfort

Op dit moment is het aantal Camino groepen fors uitgebreid, en nu ik mij aan het voorbereiden ben op mijn Camino de Madrid ben ik ook lid geworden van diverse buitenlandse groepen.

 • Camino de Santiago – Groep van rayyrosa (Spaans)
 • Camino de Santiago de Madrid (Spaans)
 • Jakobsweg / Camino de Santiago / Undogmatische Pilgerforum (Duits)
 • Camino de Santiago All Routes (Engels)

Om te communiceren gebruik ik de vertaal app van Google, en ik heb nog geen klachten gehoord. Dat werkt dus prima.

De laatste in de lijst is het Engelstalige Camino de Santiago All Routes. Af en toe reageer ik op een bericht of ik plaats zelf een bericht. Het laatste bericht wat ik daar plaatste, was de oproep om een mede Pelgrim te vinden die net als ik in dezelfde periode op pad gaat op de Camino de Madrid. Ik was verbaast naar de hoeveelheid likes op het bericht (188) die ik kreeg in één dag tijd, en daarbij een twaalftal reacties.

Het geeft aan dat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van dit soort Camino groepen. Dus ben je op zoek naar informatie, ga dan zeker eens kijken bij deze Camino groepen.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Geweldig dat er zoveel is op dit gebied. Zodat je niet helemaal onwetend aan je reis begint. Het geeft volgens mij ook veel rust en vertrouwen dat er zoveel zijn voorgegaan op dat pad, dan weet je ook wat je kunt verwachten.
  Er zit ook veel voorbereidend werk in zo’n tocht. Knap hoor Rianne 💪👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Na Carnaval ga ik vier dagen op pad, en gaan wij verder op Ons Kloosterpad. Wennen aan mijn backpack met 10 kg, wennen aan wandelen met mijn kniebrace, wennen aan mijn nieuwe zooltjes. En zo ben ik elke dag wel bezig met de voorbereiding. Ook de wandeling vandaag was hiervoor bedoeld.. En veel lezen en leren van andere pelgrims. Bedankt voor het compliment😍

   Like

 2. picpholio schreef:

  Kennis delen is de boodschap hé 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Daar komt het wel op neer😊

   Geliked door 1 persoon

 3. Neeltje schreef:

  Fijn dat je je op deze manier goed kan voorbereiden. Ik lees al veel voorpret tussen de regels door.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het begint met de voorpret, en om het doel te bereiken is een goede voorbereiding noodzakelijk.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s