Ons Kloosterpad… Etappe 14 Gemert – Gerwen 17,5 km…

Gisterenavond maakte ik nog even kennis met onze gastvrouw. Nou Ja eventjes… Als ik op mijn praatstoel zit kan dat eventjes heel lang duren. Zeker als je wat hobby’s deelt, zoals een blaasinstrument instrument bespelen (Jannie speelt Baritonsax), en het wandelen van een Camino in alle eenzaamheid. Zo is Jannie in delen bezig met ‘Camino de Monzárabe’

Het eventjes langer duurde twee bekers koffie…

Vandaag wandelen wij volgens de planning naar Gerwen, een afstand van 17,5 km. Met het plannen van deze Kloosterpad wandeling, probeerde ik zoveel mogelijk de originele route te volgen. Maar ben dan afhankelijk van waar ik een overnachting kan vinden. In de omgeving van Gerwen lukte mij dat niet. Ze zijn er wel maar het kwam bij de gast adressen niet uit. Ook niet in Nederwetten wat nog verder op de route ligt.

Daarom nemen wij in Gerwen de bus naar Nuenen, waar wij overnachten in een Airbnb. Althans dat zijn de plannen voor vandaag en dan zien we onderweg wel hoe het wij in vullen.

Het was een Op en Top gast adres van Vrienden op de Fiets waar wij geslapen hebben. Het bed had alleen wat breder mogen zijn, want allebei waren wij bang dat wij er uit zouden kukelen. Daarom kunnen wij niet echt spreken van heerlijk uitgerust zijn. Na genoten te hebben van een goed ontbijt, en ook gezorgd te hebben voor een goede lunch voor vanmiddag, gaan wij op pad voor Dag 3 van onze 4Daagse Ons Kloosterpad wandeling.

Het heeft best wat gevroren vannacht, en ik vermoed dat de temperatuur nu ook nog rond het vriespunt ligt. Dus handschoenen aan en de muts over onze oren. Via een mooi park gaat het richting de Zuid-Om, die wij moeten oversteken om Gemert uit te komen. Van hier gaat het weer over boerenlandpaden richting Aarle-Rixtel. En al is het boeren land, de paden zijn allerminst saai te noemen.

Aan onze linkerzijde zie ik de media-toren van ‘De Mortel’ staan. Omdat ik de website van ‘Beleef de Lente’ altijd volg, weet ik dat op het dak van deze toren ‘slechtvalken’ huizen. Via een webcam is de paring en het eieren leggen live te zien, en ik voel mij bijna dan een voyeur… Gelukkig hebben die beestjes er geen weet van. Lange tijd blijft deze toren middelpunt van onze wandeling als wij door dit gebied lopen.

Net voor het Landgoed en Golfterrein van De Heikant, zien wij een bankje. Even zitten is altijd fijn en dat doen wij dan ook, maar de wind is ons niet goedgezind. Die koude wind doet ons geen goed, dus langer dan 10 minuten blijven wij hier niet zitten anders koelen wij teveel af. Dus gaat het verder en besluiten wij door te lopen tot in Aarle-Rixtel om daar te Lunchen.

Net voor Aarle-Rixtel blijven wij even stilstaan bij een gedenkteken ter nagedachtenis van een vliegtuigcrash op 28 juni 1943. Daarna gaat het weer verder, steken de Zuid Willemsvaart over, kruisen daarna het riviertje de Aa, en ook nog het Wilhelminakanaal, en zijn wij eindelijk in Aarle-Rixtel en hebben dan er al 6 km op zitten.

Hier in het dorp willen wij Lunchen, en lopen de dorpsstraat in. Het is 11:50 uur als wij bij restaurant Stout voor de deur staan maar ze zijn dicht. Dus bel ik ze even… Over 10 minuten gaan ze pas open, en wij besluiten door te lopen naar de volgende eetgelegenheid. Hier staan wachten met deze koude wind hebben wij geen zin in. Hadden we dat nu maar wel gedaan want wij kwamen niets meer tegen wat wel open was.

Het is wel een leuk dorpje en er is van alles te zien, zoals stenen ganzenbeelden met een strik om. Wat zou dat te betekenen hebben vragen wij ons af. Wij denken aan Carnaval omdat het dan ‘Ganzengat’ heet. Wij besluiten onze meegenomen lunch te nuttigen ergens op een bankje in de zon en uit de wind.

Wel een bankje in de zon maar niet uit de wind, dus ook hier blijven wij niet al te lang. En gaan wij weer verder want wij moeten nog een kleine 10 kilometer. Wij komen langs het Landgoed Croy met een prachtig kasteel en kapitale boerderijen

Na het kasteel gaat het rechtsaf over landbouw akkers, zo ver als je kijken kan. Het doet mij denken aan de Spaanse meseta.. De wind heeft hier vrij spel maar het duurt zeker een half uur voordat wij dit gebied achter ons gelaten hebben.

In de verte zien wij de Oude Toren van het dorpje Stiphout, het is een restant van een gotische kerktoren. Op de akkers er voor zien wij onder andere het ‘Witte Goud’ dat hier onder het plastic en in de zon groeit als kool, dat kan bijna niet anders. Het kan nooit meer lang duren voordat het onze bord ligt.

Na deze eindeloze akkers verheugen wij ons op het bosgebied voor onze laatste 3,5 km. Hier lopen wij weer beschut tegen de wind, maar het bankje waar wij zo naar verlangen dat komt maar niet. En zo sjokken wij maar voort, ik in het losse zand want ik moet tenslotte trainen voor de losse zand paden op Camino de Madrid. Tilly is verstandig en blijft op het harde gedeelte van het pad.

Gerwen is ons eindpunt van vandaag. Vanaf hier reizen wij met de buurtbus naar Nuenen, en daar moeten wij nog 1 kilometer lopen naar onze Airbnb. Alles bij elkaar toch nog 18,5 km gewandeld en het ging erg lekker. En dicht bij ons gast-adres loop ik zomaar Willeke, een goede vriendin die hier in Nuenen woont tegen het lijf. Heel bijzonder…

Bij de Airbnb vallen wij weer met onze kont in de boter, en treffen wij het met Han onze gastheer. Meteen staat de koffie op tafel en verwend hij ons met wat lekkers. Wij hebben een hele bovenverdieping voor ons zelf, en ook vandaag gaan wij de deur niet meer uit en bestellen wat lekkers bij ‘Domino’s’

Tot morgen maar weer voor Dag 4 van Ons Kloosterpad 4Daagse.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Knap hoor … dag 3. Wat leuk dat je aanknopingspunten met jullie gastvrouw had.
  Zat me bij komoot al af te vragen of er een verhaal aan die ganzen zat. Ganzengat is een mooie verklaring. Nog een fijne wandeling morgen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel. Nog een dag wandelen en dan weer fijn naar Kitty toe😍😊

   Geliked door 1 persoon

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Gezellig om hier lekker op de bank jullie verrichtingen te volgen. Want dat het koud was dat klopt wel. Maar het verhaal liep zo vloeiend , dus ik hoop dat de tocht ook zo was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het ging van een leien dakje. Voor mij is dat vanzelfsprekend, maar Tilly verdiend een dikke pluim om toch maar 18,5 te doen. Fysiek wil haar lichaam niet mee werken, en dan is dit een top prestatie 🔝

   Like

 3. picpholio schreef:

  Altijd leuk om jullie etappeverslag te mogen lezen, ook deze keer dus.

  Geliked door 1 persoon

 4. s'Jacqueline schreef:

  Wat weer een prachtige winderige maar ook zonnige , route. Mooie foto’s en lieve gastheren/vrouwen.
  Zo belangrijk! Gaat het met de voetjes?
  Samen veel plezier nog! Liefs uit Groningen

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel s’Jacqueline, het is echt genieten geblazen.😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s