Camino Kriebels (1)

Dat ik ooit naar Santiago de Compostella zou wandelen was voor mij een vast gegeven. Toch heeft het heel lang geduurd voor ik daadwerkelijk de beslissing kon nemen, om  te gaan. Zo was er mijn werk, waren er andere hobby’s dan wandelen die veel tijd in beslag namen, en was er vanaf 2006 mijn transitie…… Nu ik dan in 2018 met pensioen zou gaan, kwam de benodigde vrije tijd om de camino te gaan wandelen vrij. In april van dit jaar liep mijn wandelvriendin Silvia, de Camino Portugues van Porto naar Santiago de Compostella. Het waakvlammetje in mij wat er brandde… laaide op.

pelgrim-onderweg

 

Silvia wandelde haar camino bij Wandelen met Mieke Schrieks Zij ging met een groep van zes mede pelgrims en een begeleidster van “In Balans op Weg.” Deze begeleidster regelde  de overnachtingen, en eventueel ook het rugzak vervoer… Daar betaal je een vaste prijs voor, en aan het einde van je reis ontvang je een verslag met mooie foto’s van Jouw Camino.

Bij mij kwam meteen de vraag, “Wil ik dit wel… dat geregel?” Nee… dit is duidelijk niets voor mij, hoe ik mijn camino voorstelde. Iedereen doet zijn camino op zijn of haar manier, er zijn geen regels voor……… Ik als pelgrim wil het beleven met een minimale voorbereiding. Natuurlijk ben ik op internet gaan zoeken naar informatie,  over wat een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella nu eigenlijk in houd. Op Facebook werd ik lid van de groep Camino de Santiago NGSJ. Ik ben diverse pelgrims gaan volgen op hun camino, en ben zo een stuk wijzer geworden. Al zoekende kwam ik op de website Camino Comfort een webwinkel waar je als beginnende pelgrim, werkelijk alle info kunt vinden die je nodig hebt. Naast een webshop hebben ze ook nog eens een winkel aan huis. In juni was er bij hun een Camino Info café waar ik naar toe ben geweest. Hier heb ik mede pelgrims ontmoet. Sommigen waren net als ik beginner, maar er waren ook een viertal pelgrims die net terug waren van hun camino. Deze avond  heb ik na alles aangehoord te hebben, besloten om de Camino Frances te gaan doen.

14_LocalitiesWithRoute

De Franse route, 780 km lang. Dit is de oorspronkelijke en meest traditionele route. Het is dan ook wel de drukste, dat is wel wat minder voor mij….  maar het is ook wel geruststellend voor het thuisfront, dat hoewel ik alleen op pad ga, mij hier niet zo gauw eenzaam zal voelen.

Ik wil mij nergens op vast pinnen, en wil 20 a 25 km per dag lopen. Ik loop nu eenmaal naast mijn schoenen, en dat valt niet altijd mee. Nu maak ik een grapje hier over, maar ik heb gruwelijke platvoeten….. zo erg dat de Fysiotherapeut van de Camino Fit ( georganiseerd door Camino Comfort ) zei, “Jij moet wel heel goed geoefend zijn om hiermee te kunnen wandelen”. Dit klinkt als een compliment, maar ik heb liever geen complimentjes maar gewoon goede voeten. Dus 20 a 25 km op een dag is de limiet. Een keer wat meer comfort dan een herberg is ook wel fijn, dus wil ik zeker in Burgos en Leon een hotel nemen….. dat moet toch heerlijk zijn …. een kamer voor je zelf met het liefst een bad. En dan ook zeker een dag de tijd nemen om een stad als León te bezoeken. De Kathedraal bezoeken is een must, alsmede Museo Gaudi Casa de Botines      

Ik wil ergens in augustus starten in Saint Jean Pied de Port…… de planning tot dusver is om minimaal 40 dagen te wandelen, … om dan ergens in oktober aan te komen in Santiago de Compostella. Mijn eerste overnachting in Saint Jean… zal ik vooraf boeken en de rest zien we onderweg wel.