Kerstmarkten

Elk jaar zijn er weer vele honderden kerstmarkten in binnen en buitenland. In Nederland en Duitsland beginnen deze vaak in het derde weekend van november. Ons weekend mag ik gerust zeggen, want wij zijn op 23 november in het nog steeds varende huwelijksbootje gestapt. Vaak hebben wij juist in dat weekend diverse kerstmarkten bezocht in binnen en buitenland. Valkenburg, Winsum, Praag en Keulen….. Allemaal prachtige kerstmarkten met hun eigen charmes.

Zoals in de fluwelen grot in Valkenburg…metronieuws.tcdn.nlfieldimagemt_0659faec2a5a4163f9083a55a19b0fcf

Zoals het stro in de straten van Winsum… waar ik mijn bijzondere vogelhuisje heb gekocht.

maretak-kerstmarkt-winsum

In Praag waar de kerstmarkt op het Oude Stadsplein plaats vind, en waar de mooiste kerstboom volgens traditie uit het Reuzengebergte komt. Elke avond precies om 17:00 uur worden de lichten ingeschakeld in de boom op het plein.

Praag 080

De laatste in dit rijtje is Keulen, waar ik vorig weekend samen met mijn vrienden “De Borrelgasten” naar toe ben geweest. Op vijf verschillende plekken in de Keulse binnenstad is er een kerstmarkt. Wandelschoenen is een must als je ze allemaal wil bezoeken. Het lijkt of het allemaal draait om eten en drinken als je de vele kraampjes ziet met Gluhwein, Heise Maronen, Feuerzangbowle, Kölsch beer, Deutsche Bratwurst of noem maar op…. het staat er gewoon.  IMG_20181208_130252.jpg

Het ontstaan van deze activiteit komt al van vele jaren terug, en dan hebben wij het over de  middeleeuwen In de staat Saksen wordt dan de eerste echte kerstmarkt gehouden. Dit ging niet om mooie spullen kopen, maar voornamelijk om het beste en mooiste vlees in te slaan, voor de koude dagen die  er aan zaten te komen. Dit vlees was langer houdbaar en van goede kwaliteit. Hierdoor had je meer kans op een lekker stuk vlees in de winter dan andere mensen.IMG_20181208_170104.jpg

Een speciale commissie besluit in deze jaren wat je wel en niet mag verkopen op deze markten. Op een gegeven moment besluiten zij dat ook andere verkopers hier hun producten mogen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan noten, fruit, speelgoed en snoep! Hier is het ontstaan van deze kersttraditie begonnen. Heerlijk eten, oude ambachten en gezelligheid ontbreekt hier in ieder geval niet. De beleving alleen al is een bezoek meer dan waard.

Nog wat sfeer impressies van ons bezoek aan de Keulse Kerstmarkt….

sdr

Worsten in overvloed… Brat wurst… Curry wurst… Käse wurst, voor elk wat wils.

dav

dav

dav

dav

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: