Dag 1… uit Riannes Camino Francés 2019…

Elke week op woensdag plaats ik hier een Blog uit “Riannes Camino Francés 2019.”  Vandaag: Dag 1 Saint Jean Pied de Port-Orisson 8 km. ( Dinsdag 27 – 08 – 2019 )

4279617

ik heb redelijk geslapen, wel wat kramp van het lang zitten in de bus, maar voel mij wel uitgerust. De was is droog, dus ik kan weer fris op stap. Na een prima ontbijt met gruwelijk sterke koffie neem ik een taxi naar het station van Biarritz. Hier krijg ik een transfer naar Saint Jean Pied de Port, met het taxi busje van Express Bouricot.

Natuurlijk ben ik zoals altijd weer veel te vroeg, maar het is mooi weer en er staan bankjes bij het station. Even nog wat rond blieken zoals wij dat in Oss zeggen, en een uur wachten op mijn taxi.

dav

Om 10:55 uur is de taxi er, en gaat het naar Saint Jean Pied de Port. Ik ben de laatste passagier die in stapt. Ik stel mij netjes voor, en hoor dat het 1 Amerikaanse en 3 Italiaanse pelgrims zijn die mij vergezellen.

Als je zelf wel eens door de bergen rijd, wordt je wel eens ingehaald door, “daar heb je weer een kamikaze piloot.” En zo gebeurde, maar nu zat ik bij hem in de auto. Waarschijnlijk zal ik ook zo rijden, als je dagelijks meerdere keren op een dag deze weg op en neer rijd. Hij had vandaag drie ritten, en een andere collega ook drie, om een idee te geven hoeveel pelgrims er alleen al, op een dag door Express Bouricot vervoerd worden.

Om 11:40 uur ben ik in Saint Jean Pied de Port. Ik ga nog even naar het Pelgrims bureau, en gelukkig valt de drukte daar erg mee. Hier krijg ik mijn eerste stempel op de Camino Francés, ontvang 2 A4tjes met etappeplaatsen, hoogteprofielen en de Albergues onderweg.

Eerst nog even lunchen en dan kan ik gaan. Maar niet voordat ik nog een ansichtkaart heb gekocht. Ik wil namelijk elke dag een ansichtkaart naar mijn Lief Kitty sturen. Een kaart is zo gekocht, maar voor een postzegel moet ik naar het postkantoor of een Tobacco winkel. Ja jammer dan, want die gaan pas om 14:00 uur weer open. Dus gaat mijn kaart mee naar de volgende dag.

Het Hoogteprofiel van de komende twee dagen:

etapa-1-CF-1-500x99

Om 13:35 uur ga ik op pad en heb geen haast, want dat is iets op de Camino niet gebeurt… althans niet door mij is mijn gedachte. Ik loop het stadje uit, en moet even zoeken naar de pijlen. Het is nog wat onwennig die eerste meters, maar als je de eerste pijl of schelp ziet weet je dat je goed zit. Ik moet naar Auberge Orisson… het kan niet missen.

dav

Het is maar 8 km en het gaat alleen maar omhoog… stijgingspercentage? Geen idee, maar het komt niet onder de 10% dat weet ik toch zeker, want in die 8 kilometer gaat het 8oo meter omhoog. Je leest er van tevoren over, maar je hebt echt geen idee hoe steil… zucht … pfff…

4280227

Ik sta regelmatig stil om een foto te maken, en heb amper tijd om moe te worden. Het schiet echt niet op, maar het is zo mooi, zo stil…ik ben hier Remi…  alleen op de wereld, geen een pelgrim te zien nu ik in de middag gestart ben. 2 km… 4 km pff.      Als ik lees en hoor,  dat er in de ochtend vanuit Saint Jean Pied de Port soms wel 400 pelgrims kunnen vertrekken, is in de middag vertrekken een goed idee. En een goede keuze als je toch van plan bent om in Orisson,  je 1e overnachting te pakken.

4280230

Een bankje, een muurtje… heerlijk even zitten en een filmpje of foto maken, en dan weer verder. Het is warm en overwegend bewolkt, en ik loop rood aan. Een kop als een boei… De laatste 2 km gaan over een heel steil pad, en ik stop op de steile stukken om de 50 meter om weer wat op adem te komen. Waar ben ik toch aan begonnen schiet er regelmatig door mijn hoofd… en dan heb ik er nog 772 km te gaan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ik wordt ingehaald door een Duitse jongeman blijkt later. Hij loopt zigzaggend naar boven, en wil nog door lopen naar Roncevalles. Ik ben maar een leek, maar mij lijkt het niet zo verstandig. Het is namelijk nog 20 km en het is al 16:00 uur. Ik hoef gelukkig niet meer zo ver, want als ik om een bocht kom zie ik Orisson al in de verte. Nog even zuchten en ik ben er… Ik ben kapot pfff.

Even inschrijven en mijn bed inrichten, douchen en heerlijk op het terras zitten met mijn eerste etappe biertje. Hier maak ik kennis met Claudia, Steffi en Maria uit Duitsland. Met hun deel ik ook een kamer.

8p2q0qmf

Op de Foto … Links José en rechts Angelique

Angelique en José reizen ook op 27 augustus naar Saint Jean Pied de Port en komen daar pas om 15:00 uur aan, en lopen dan ook meteen door naar Orisson. Ze redden het maar  net, om op tijd te zijn voor het gezamenlijk diner. 10 minuten voor aanvang van het diner wat om 18:30 uur begint, komen zij aan gelopen en kunnen meteen aan schuiven.

Wij zitten met 28 pelgrims aan tafel. Ik had vanmiddag bij de lunch ook al Baskische kip gehad, en nu is het ook weer kip. Een linzen soepje vooraf en als toetje rijstepap. De vino rouge mag natuurlijk niet ontbreken. Aan het eind is er nog een voorstelronde, waarbij elke pelgrim verteld wie hij of zij is, en waarom zij de Camino lopen. Er zijn opvallend veel Nederlanders, Duitsers en Amerikanen aanwezig.

Na het diner ga ik nog even aan mijn blog werken en dan naar bed.

Tot morgen… dan wacht het tweede gedeelte van de eerste etappe… 19 km naar Roncevalles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s