Vestingstad Heusden…

Omdat ik een beetje klaar ben met de blubberige paadjes, ben ik vandaag op stap gegaan voor een Rondwandeling. Bij Komoot gebruiker Helmut die ik volg voor zijn mooie wandelingen, vind ik deze stadswandeling. Vanuit Oss is het maar een half uurtje rijden, dus sla ik hem op zodat ik hem straks kan navigeren. Zoals altijd ga ik bij het krieken van de dag op pad, en zodoende start ik om 08:15 uur vanaf het parkeerterrein aan de Steenweg.

Op het kaartje hiernaast zie je duidelijk de buitengracht.

Ik sla linksaf en volg het pad langs de buitengracht. Regelmatig stop ik, en kijk om naar een opkomende zon die in het oosten op komt. Het doet mij denken aan… de Camino Francés in Spanje, toen ik ook van oost naar west wandelde. Elke morgen kreeg ik bij wijze van spreken, een stijve nek van het omkijken. Hier is het net zo!!

Er staat een frisse wind en de temperatuur is maar net boven nul zo op de vroege ochtend. Maar wat een prachtig begin krijg ik voorgeschoteld op deze wandeling, met het ochtendgloren aan de horizon. Daarna wordt het alleen maar mooier en mooier…

Aan het eind van de buitengracht verwacht ik dat ik rechtsaf moet, en richting het stadje loop. Maar nee, de bedenker van deze wandeling laat mij linksaf slaan. Ik wandel richting Heesbeen wat een van de twaalf kernen is van de Gemeente Heusden, en kom bij een Hervormd kerkje.

Ik sla rechtsaf en wandel naar de brug over de Bergsche Maas, waarbij ik mij af vraag hoe ik nu aan de andere kant van de weg moet komen, want ik moet aan deze kant van de brug blijven. Net als ik denk dat dit niet gaat lukken, wacht mij een steile trap naar beneden. Dan gaat het onder de brug door, en moet ik weer een steile trap omhoog.

Vanaf hier gaat het over de dijk weer richting Heusden, en ook hier weer een frisse wind. Een eenzame visser trotseert de koude en hoopt een visje te verschalken. Hij is er goed op gekleed zie ik, net als de de wandelaar die haar weg vervolgd. Maar ik zie ook dat hij in zijn handen staat te blazen, koude handen dus net als ik. Want als je foto’s wilt maken is het telkens handschoenen uit handschoenen aan, en worden mijn vingers alsmaar kouder.

Ik loop nu weer naar het oosten en als Heusden in zicht komt, is het pas iets over negenen en kan ik nog steeds genieten van een zon die op komt Het zorgt voor prachtige beelden! Via de Nieuwe Maasdijk en Tramhaven kom ik bij de De Wijkse Poort, die vroeger een van de vier wachttorens was. Via deze poort wandel ik het vestingstadje binnen, en kom ik in allerlei steegjes en leuke straat terecht.

Het huidige Heusden ontstond rond 1200, bij de burcht van de Heren van Heusden. Strategisch gelegen aan de Bergsche Maas en schakel tussen de Biesbosch en ’s-Hertogenbosch. In 1680 schrok vestingstad Heusden op van enorme knallen. Kanonschoten van de vijand? Nee, de bliksem sloeg in de kruittoren! De explosie verwoestte het kasteel maar de oude fundamenten werden weer opgebouwd. Na 1968 werd vestingstad Heusden compleet gerestaureerd. Nu lijkt het weer alsof je door de 17e eeuwse straten loopt.

En dan sta ik ineens op de Vismarkt… De Vismarkt is het centrale plein in Heusden, en ligt iets hoger gelegen dan de omringende straten. Er zijn vele historische panden te vinden. Jaren terug ben ik hier ook al eens geweest met de motor herinner ik mij om lekkere pannenkoeken te eten bij De Pannekoekenbakker. Het pand staat er nog steeds en je kunt er nog steeds pannenkoeken eten.

Het vestingverleden van Heusden is in bijna elk straatje en elke steen voelbaar. Toch is vestingstad Heusden geen openluchtmuseum. Behalve leuke winkels en gezellige restaurants en fort Heusden zijn er ook veel kunstgaleries. Het Gouverneurshuis is een museum voor geschiedenis én voor kunst en cultuur. Helaas is alles nu gesloten… Op een wandelaar na en een paar honden die hun baasje uit laten lijkt het haast uitgestorven.

Heemtuin “De Meulenwerf” ligt aan de Molenstraat. Ze bevat inheemse planten en cultuurgewassen en is vrij toegankelijk. Het ligt op een prachtige locatie in de oude vestingstad aan de Molenstraat, dichtbij de stadshaven. De tuin is elke dag vrij toegankelijk. Het is een aangename ontmoetingsplaats voor zowel bezoekers van Heusden als de bewoners zelf. Voor mij is het een mooie plek om mijn koffie en boterham te nuttigen voor ik mij op de terugweg begeef.

Ik ga zeker nog eens terug naar het Vestingstadje Heusden, en dan hopelijk in betere tijden waarin de terrassen, galeries en musea weer open zijn. Deze route ga ik wel wat aanpassen want het laatste gedeelte ging alleen over wat saaie polderpaden. Om half elf was ik weer terug bij de auto en had iets meer dan 9 km gewandeld.

Deze Wandelroute vind je op Komoot: Rondwandeling Vestingstad Heusden en omgeving

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  “betere tijden waarin de terrassen, galeries en musea weer open zijn” … dat worden weer hele mooie wandelingen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat denk ik ook Ellen… Maar wij zullen nog even geduld moeten hebben, en blijven wij genieten van alles wat er nu op ons pad komt.😍

   Geliked door 1 persoon

 2. LOLA♥CHAMPAGNE schreef:

  Die lucht, die wolken, die zon, ik krijg er niet genoeg van…

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik kan er ook nooit genoeg van krijgen. Zonopkomst of zonsondergang… het blijft geweldig Lola!!

   Like

 3. Dat stadje moet ik nog eens gaan bezoeken. Blijft leuk zo’n vestingstadje. Prachtige reportage is het weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Jeanne, Heusden moet je echt een keer bezoeken. Gewoon een weekendje van maken, en slapen in de B&B van ‘De Wijkse Poort’. Ga ik ook een keer doen!!

   Like

 4. henico1958 schreef:

  Mooie foto’s 👌

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Hennie!!😍

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s