Buutte…

Tonproaten of Sauwelen in Brabant en Buutreednen in Limburg, het betekend alle drie hetzelfde. In aanloop naar Carnaval, wat wil zeggen van 11 november tot aan Carnaval volg ik deze materie op de voet. Het tovert altijd weer een glimlach op mijn gezicht.

Het is een cabaretvorm waarbij de Tonprater, Sauwelaar of Buutreedner in een Ton staat, waarbij hij of zij, veelal op humoristische wijze het wel en wee van de samenleving de revue laat passeren. De Tonprater, Sauwelaar of Buutreedner verschuilt zich vaak achter een typetje dat hem of haar de nodige bescherming biedt om alles vrijuit te kunnen zeggen, zonder daarop aangekeken te worden. En hierbij zijn vaak  lokale hoogwaardigheidsbekleders van dorp of stad het mikpunt van spot.

Voor mij is het Brabants natuurlijk goed te volgen, maar vaak gaat het in dialect van het betreffende dorp of stad, en dan wordt het al wat moeilijker. Je kent ook niet de plaatselijke dorpspolitiek, wat het nog lastiger maakt om het te volgen. Maar desondanks, mede door de interactie met het publiek blijft het leuk om hierna naar te kijken.

Mijn Lief is een echte Limburgse meid, waardoor wij vaak naar L1 kijken. Want daar wordt de gehele dag Carnaval op tv uitgezonden. Daarom staat de tv in Carnavals-coronatijd, de hele dag bij ons aan, om zo toch een beetje het Carnavalsgevoel te krijgen wat wij nu ontberen.

Gisteren kwamen in de studio ook een paar Buutreedners hun opwachting maken… Ik vond het helemaal niets… want Grappen en moppen vertellen zonder publiek, dat werkt niet al doe je nog zo je best. Er is geen interactie tussen buutreedner en publiek, en dan werkt het niet. Dat was ook aan de Buutreedner te merken die het niet gewend is om deze manier in een ton te staan.

Daarom hieronder een Buut van Fer Naus uit Roermond, met een Buut uit 2011 die weer een glimlach op mijn gezicht tovert. Want lachen is gezond en zeker in deze tijd.

Kijk Maandag op L1( Ziggo kanaal 713 ) naar de Buutte marathon om 11:30 uur.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Leuk.
  Uiteindelijk ook L1 aangezet om jullie gevoel te voelen. Ik kom helemaal in de stemming … brengt meer gezelligheid in de kamer dan die saaie praatprogramma’s.
  Alaaf … ook leuke liefdesverhalen. 😀😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik heb Kitty ook met carnaval leren leren kennen, maar had er al eerder een kijkje op!!💝💖 De verliefdheid is nooit meer weggegaan.

   Like

 2. Leuk even zo’n buut mee te pakken. Ik hou ervan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja leuk hé Lachen 😊😁😀😂😂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s