Terugblik op Mijn Marskramerpad…

De afgelopen drie weken was ik onderweg op de LAW3, een Lange afstand Wandeling die ook wel het ‘Marskramerpad’ wordt genoemd’.

Wat een geweldig avontuur was dit pad. Om te starten in  Oldenzaal en dan dik 300 km verderop te eindigen in Scheveningen. 

Dwars door Nederland, door vier Provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Zuid Holland. Zo zag ik het landschap in twintig dagen veranderen. 

Daarnaast kwam ik door oude handelssteden zoals Oldenzaal, Deventer en Amersfoort. 

Van een leien dakje ging het zeker niet, met een knie die constant pijn deed, maar pijn lijden onderweg is mij niet vreemd. Maar het het vergt wel doorzettingsvermogen.

En dan waren er nog die scheuren in mijn schoenen, zowel links als rechts. Hoe kan zo iets… kort daarvoor zijn ze nog bij de schoenmaker geweest, als er iets aan had gemankeerd had ik daar zeker van gehoord.

Die scheuren zorgde er voor dat ik dus natte voeten kreeg. Provisorisch heb ik ze gerepareerd, wat voor de linker prima werkte, maar voor mijn rechter schoen niet.

Het hebben van een wandelmaatje onderweg deed mij ook goed.  Tot nu toe was ik altijd alleen onderweg, maar nu vergezelde mijn vriendinnen Tilly mij 12 dagen, en Natalie was twee dagen mijn metgezel. Met een wandelmaatje deel je lief en leed, en deed het de pijn van mijn knie even vergeten.

Heel bijzonder vond ik dat in Overijssel en Gelderland, er op onze route tal van rustplaatsen waren van Rust.nu Een rustpunt in een schuurtje of pipowagen, en soms bij een boer op het erf.

Het was een ideale plek om te pauzeren. Het is zelfbediening en je kunt er zelf koffie of thee zetten, fris uit de koelkast of gebruik maken van het toilet. Er hangt een prijslijst en het geld doe je in een klomp of kistje. Ik vond het ideaal…

Dit ‘Marskramerpad’ was een waardige vervanger, voor een tweede keer door Corona in de war geschopt plan, om in Spanje een Camino te kunnen wandelen. Want dat blijft nog steeds mijn hoofddoel.

Ik heb dit ‘Mijn Marskramerpad’ genoemd, omdat ik in grote richtlijnen wel het officiële pad heb gevolgd, maar ook deels er vanaf ben geweken

Het eigenlijke pad begint in Bad Bentheim en is 372 km, maar omdat Corona roet in het eten gooide tijdens de planning, heb ik toen bewust gekozen voor een start in Oldenzaal.

Van Oldenzaal naar Scheveningen is het nog altijd een mooie afstand van 346,5 km om te wandelen dacht ik zo. 

Maar het zijn er maar 335 km  geworden. Om een idee te geven hoe ver dat is… Groningen – Maastricht is 336 km, en dat is toch nog een heel eind hoor!! 

Daarvan liep ik er 203 km met Tilly en 29,1 km met Natalie. Het was fijn om met twee vriendinnen onderweg te zijn, en dit te kunnen doen. Een dikke 100 km was ik alleen op pad. 20 wandeldagen met een gemiddelde van 16,75 km / dag

Het overnachten gebeurde in een zevental B&B die gemiddeld € 78,00 kosten. Gelukkig dat ik bij vijf er van de kosten kon delen met Tilly, dat scheelde in mijn budget. 

Als het kon overnachtte ik dus het liefst bij Vrienden op de Fiets (daar moet je lid van zijn), want daar betaal je maar €25,00 incl. Toeristen belasting. Daar sliep ik 10 keer. 

Als Jullie mijn verslag over dit Marskramer avontuur terug willen lezen, dan kan dat hier op Riannes reisblog…

14 reacties Voeg uw reactie toe

 1. mariawandelt schreef:

  Ik heb je reisverslagen met veel plezier elke dag gelezen. Knap van je dat je dat stuk met pijn erbij hebt kunnen lopen! En nu, wandel je nu nog veel, of neem je nu rust?

  Like

  1. Rikit schreef:

   Leuk om te horen dat je mij gevolgd hebt. Op het moment heb ik het wandelen op een laag pitje gezet Maria. Mijn knie moet even rust hebben, maar ik hoop over twee weekjes toch weer aan de gang te kunnen.

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Top… het was ook leuk om je op je reis te kunnen volgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Neeltje schreef:

  Een prachtige wandeling. Het was ook leuk om je op je reis te kunnen volgen.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Neeltje, Ik vond het fijn om je mee te nemen op mijn reis🥰😘

   Like

 4. Heerlijk om te wandelen en zo ook Nederland beter te leren kennen. Ik herkende weer mooie stukjes door je blogverslag. Het is nog wel een aanrader om ooit het laatste of eerste stuk naar Bad Bentheim te lopen. Ik vond dat tenminste een mooie etappe.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Als ik ooit de tijd er voor kan vinden, ga ik dat stukje Bad Bentheim doen. Fijn dat je herkenning vond in mijn Blogverslag.

   Like

 5. Neeltje schreef:

  Weer een geweldige prestatie. Heb ik iets gemist? Kon ik je ergens volgen?

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Neeltje😀Het zit erop en ik heb ervan genoten. In mijn Blog van 15 augustus vertelde ik dat ik een Reisblog heb, waar je mij kunt volgen op al mijn meerdaagse tochten.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Ja, ik vond het terug. Heb nog wat bij te lezen dus!

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Ik weet zeker dat Jij je niet gaat vervelen😉😊

    Like

   3. Neeltje schreef:

    Nee, dat denk ik ook niet. 🤣

    Geliked door 1 persoon

 6. Ontzettend gaaf dat je dit hebt gedaan. Fijn ook om voor een deel van de tijd een wandelmaatje te hebben. Wel balen van je knie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Mijn knie gaat gelukkig al weer een stuk beter, toch een vorm van overbelasting. Eind van de week ga ik weer op pad😁

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s