Met de Trein…

Omdat ik de laatste tijd veelal met de trein ga, als ik ergens in den landen wil gaan wandelen, ben ik overstag gegaan en heb een NS Flex abonnement genomen. Hiermee kan ik in de daluren en in het weekend met 40% korting reizen.

Dat dit bestond wist ik al jaren, het enige wat mij weerhield om dit abonnement te nemen, waren die daluren. Niet erg handig als je juist vroeg op pad wilt gaan.

En zo wandelde ik vanmorgen om half negen richting station om mijn NS product op mijn OV chip te laden, en hoefde ik alleen nog maar te wachten tot het 09:00 uur was om in te checken. Ik reis vandaag naar Wijchen waar ik op Komoot een wandeling heb uitgezet, waar ik een rondje Wijchen – Hernen ga doen..

Enige tijd geleden heb ik hier ook gewandeld op Landgoed Heerlijkheid Leur… maar vertrok toen van de Carpoolplaats aan de A50/A326 bij Leur.

Vanaf het station wandel ik noordwaarts, om dan via de kortste route naar het bosgebied van Heerlijkheid Leur te wandelen. De eerste kilometers niet zo interessant maar soms kan het niet anders. De laatste tijd wandel ik zonder mijn wandelstokken, niet omdat ik dat fijn vind maar straks met de Nijmeegse Vierdaagse mag ik er ook niet mee lopen. Ik heb mijn wandelstokken wel bij mij, en heb ze aan mijn tas bevestigd.

Ik wandel maar een klein gedeelte via het bos, waar ik even een sanitaire stop maak en er achter kom dat ik geen toiletpapier bij mij heb. Gelukkig heb ik wel papieren zakdoekjes bij en ik heb er gelukkig ook genoeg aan. Gelukkig maar… Dit overkomt mij anders nooit, dus het eerste wat ik straks doe als ik thuis ben, is wc-papier aanvullen.

De sanitaire stop combineer ik maar meteen met een pauze. Een bankje staat er niet, maar er liggen omgevallen bomen en er staan boomstronken waar ik best wel een plekje kan vinden om op te zitten. Als ik verder ga, doe ik mijn vest uit want het wordt al aardig warm. Het vest gaat in mijn tas en mijn wandelstokken haal ik er van af. Ik ga ze toch gebruiken, ik vind dat toch prettiger.

Na het bos volgt een lange polderweg van 2,5 kilometer voordat ik in Hernen ben. Even doorbijten dus, maar vooraan in Hernen is er een restaurant waarvan ik hoop dat ik daar een heerlijke cappuccino kan drinken, en iets lekkers erbij natuurlijk. Maar ik heb dikke pech want het is dicht… wat is dat toch op woensdag of ben ik nog te vroeg want het is nog maar kwart voor elf.

Ik maak een foto van de kerk, en ga even naar de Maria kapel waar ik speciaal voor Tilly een kaarsje op ga steken. Ik wens voor haar een probleemloze Camino de Santiago. Tegenover de kerk is de oprijlaan naar Kasteel Hernen, maar ik ga nog niet naar het kasteel maar loop richting de parkeerplaats. Ik loop om het kasteel heen en loop een stukje door het bos achter het kasteel.

Kasteel Hernen

Als ik bijna rond ben, ga ik een klein eindje van mijn route af en loop naar een oude fietswinkel. Er staat iemand zand te scheppen, het lijkt wel Saharazand want het stieft (Ossies dialect) alle kanten op. Gelukkig houd hij op als ik de vraag stel, of de fietsenwinkel nog steeds in gebruik is.

Dat is niet het geval… Dhr van Duifhuizen is er op zijn 86e jaar mee gestopt… vijf dagen later overlijd hij… In het harnas gestorven noemt men dat. Het staat al meer dan een jaar leeg, zijn kleindochter woont er nu en het wordt verbouwd tot woonhuis. Ik maak nog even een foto van de etalage met de naam Locomotief. Het is een merk fiets wat ik herinner uit mijn jeugdjaren.

Ik loop nog even over de oprijlaan naar het kasteel, en maak een pauze bij de picknickbank voor het kasteel. De bank staat onder een oude monumentale beuk, die door de tig getale witte vlekken op de bank, goed bezocht wordt door allerlei gevogelte die de boel onder schijten. Het is allemaal opgedroogd maar ik leg er toch maar een plastic zak overheen.

Mijn route gaat nu richting het gehucht Leur en maak ik nog een rondje door het Hernense bos. Het is hier niet supergroot maar Oh wat is het mooi hier. Mooie bospaden, vennen zand hei… maar vooral stil ssst ssst. Ik ga hier dan ook heerlijk even zitten en eigenlijk zou ik nog veel langer willen blijven zitten… maar die koperen ploert is er ook en schijnt volop.

Via een doorgaande weg en nog een stukje bos wandel ik naar het kerkje van Leur, en ga dan gauw naar het terras van het Leurse hof, wat wel open is en waar ik mij verwen met een heerlijk glas Chardonnay en een kop Bisque, oftewel een ‘schaaldierensoep’. Genieten ten top!!

Daarna begeef ik mij op weg voor de laatste 3,5 km naar Wijchen voor het laatste eindje. Ik doe nog een rondje kasteel en dan vind ik het wel genoeg geweest.

Kasteel Wijchen

Wat een prachtige wandeldag toch weer. Ik hoop dat dit weer nog even aanhoud, in ieder geval tot zaterdag want dan ga ik een rondje Duivelsberg doen met vriendin Natalie. Nog even heuveltjes trainen voordat wij volgende maand het ‘Krijtlandpad’ gaan lopen.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria van den Heuvel schreef:

  Heerlijk om je verslag te lezen van een geweldige omgeving. En met prachtig weer🌞. Heerlijk een soepje en een glaasje Chardonnay want over het verkeer hoef je je niet druk te maken👍
  Ik heb ook weleens gedacht aan een OV-kaart, maar dan zou het wel prettig zijn met een station in de buurt. En jammer genoeg is dat Zaltbommel of Den Bosch en de busverbinding hier is ook niet je van het.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ja de verbinding moet dan wel goed zijn. Afgelopen vrijdag ben ik zo naar Ellen gereisd in Heelsum, 1,10 uur en stond ik voor haar deur. Met de NS Flex had ik bijna 9 euro kunnen besparen.

   Like

 2. Bij dat kasteel werd bijna 50 jaar geleden een popfestival gehouden, waar ik bij was. We kwamen er langs, al fietsend door Nederland.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Bedoel je in Hernen Jeanne of was het in Wijchen.

   Like

   1. Rikit schreef:

    Wijchen dat dacht ik al, deze plek leent zich er ook voor om daar iets groots te organiseren!

    Geliked door 1 persoon

 3. picpholio schreef:

  Een prachtige wandeling doorheen de mooie natuur. Bedankt voor de vele foto’s en ik twijfel er geen moment aan dat je nog heel veel plezier gaat beleven aan dat abonnement dat je aangeschaft hebt. Vele mooie wandelingen gewenst !

  Geliked door 1 persoon

 4. Rikit schreef:

  Dank je wel Pic… Het is een prachtige omgeving waar ik nog niet op uitgekeken ben. Dus in de zomer ga ik zeker nog eens terug en reis dan ook met het openbaar vervoer, dat bevalt steeds beter!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s