Ons Kloosterpad… Etappe 4 Gasterij De Pier Uden – Bezoekerscentrum Slabroek 11,0 km

Vandaag op woensdag 30 maart, en tevens de laatste mooie dag van deze maand, gaan Tilly en ik verder met Ons Kloosterpad. Wij gaan verder waar wij gebleven waren aan het eind van etappe drie… Ook vandaag kunnen wij weer een beroep doen op onze wegbreng service Hans, die ons naar het startpunt brengt.

Hier boffen wij toch maar mee dat hij ook vandaag in de vierde etappe ons wegbrengt. Wij lopen namelijk van Gasterij De Pier naar Uden, waar wij bij Museum Krona onze tweede stempel gaan halen ( volgens het bindboek… eindpunt tweede etappe). Vandaar gaat het richting het Natuurgebied De Maashorst, waar wij ter hoogte van Nistelrode bij Bezoekerscentrum Slabroek weer opgehaald worden door de man van Tilly.

Wij vertrekken bij ‘De Pier’ en mijn Komoot Miep zegt, “Van Start, Loop in Westelijke richting .” Ik zeg tegen Tilly “dat klopt niet want wij moeten naar het Oosten waar de zon schijnt.” En volgens Tilly die meer thuis is in de knooppunten klopt dat ook, en moeten wij de andere kant op… Natuurlijk loop ik wel een stukje of het klopt wat die Miep zegt, en dan blijkt dat Tilly en ik toch gelijk hebben.

Via prachtige polderpaadjes lopen wij via het Sint Annabos richting Uden. Hier aan de westkant van dit oergebied ligt een van de grootste breuken: de Peelrandbreuk. Langs de Peelrandbreuk zijn veel wijstgronden te vinden. Dit zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat nergens in Europa zo goed zichtbaar is als hier.

Door de waterijke grond moeten wij af en toe het pad verlaten, om een doorgang te vinden. Het schiet die eerste kilometers ook voor geen meter op, want… Oh ja wat leuk, moet je eens kijken… even hier een foto van maken. En zo staan wij regelmatig stil en genieten van de omgeving. Op het wandelpad komt ons een mevrouw tegemoet en er ontstaat een leuk gesprek.

Zij wijst naar de bank achter ons, waar aan de rechterkant een plastic koker zit met deksel. Hierin zit een ‘Buukske’ waarin aan de wandelaar gevraagd wordt om hierin iets te schrijven.

Uiteraard heb ik hier zittend op dat mooie ‘Benkske’ iets in het Buukske geschreven. Wat een leuk idee, mooi om te lezen en mooi om te delen…

Daarna gaan wij weer verder richting Uden, waar aan de andere kant van de A50 de Sint Petruskerk de skyline domineert. Via een tunnel onder de snelweg en wat leuke paadjes komen wij uit bij de Veghelse dijk, slaan linksaf en zien in de verte het Museum Krona liggen. Museum Krona maakt deel uit van een eeuwenoud, deels door zusters Birgittinessen bewoond, abdijcomplex.

In de kloostertuin maken wij wat foto’s, en gaan binnen in het museum bij de receptie onze derde stempel halen. Hier maken wij ook onze pauze en drinken een heerlijke cappuccino zonder iets lekkers er bij. Daarna volgt er een minder mooi stuk want ons pad loopt door het dorp, bezoeken nog even de Mariakapel van Sint Petrus. 

Daarna gaat het via Kerkstraat, Kapelstraat, richting Bitswijk waar wij voordat wij met een brug de rondweg oversteken, onze lunch gebruiken op een bankje in de zon. Wat treffen wij het toch weer vandaag op deze laatste zonnige dag van maart. Morgen sneeuw wordt er gezegd… Brrr ik moet er niet aan denken. Nog even een selfie voordat wij verder gaan… het is immers lente.

Er wachten ons nog een 3tal kilometers, wij wandelen om ziekenhuis ‘Bernhoven’ heen richting Slabroekse weg. om via een lang bospad de Maashorst te betreden. Ook hier is goed te zien hoe storm Eunice heeft huis gehouden.

De lente is begonnen maar hier in het bos kijkt het nog steeds vijftig tinten grijs, het boeit mij niet en ben blij dat ik als afleiding weer eens een steentje zie liggen van ‘Kei Tof’. Het is zeker acht maanden geleden dat ik tijdens een wandeling een steentje tegen kwam, maar nu zie ik hem van al verre liggen. Die gaat voorlopig mee naar huis!!

En dan zijn wij bij Bezoekerscentrum Slabroek, waar wij een etappe drankje bestellen ter afsluiting van de vierde etappe van Ons Kloosterpad‘. Tilly deelt haar positie met haar man, zodat hij weet waar hij ons kan ophalen.

De vierde etappe van Ons Kloosterpad zit er op. Wordt vervolgd…

Ben je net als ik een Komoot gebruiker dan zijn al mijn wandelingen terug te vinden onder de naam Rikit. De Link is  https://www.komoot.nl/tour/722896130

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Een mooie afsluiter van de maand Maart. Mazzel die breng- en haalservice.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ja dat is echt mazzel hebben. Voorlopig wandelen wij nog in de buurt, en blijft hij dat doen😊

   Like

   1. Neeltje schreef:

    👍👍

    Like

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Rianne, het was weer genieten. Jullie hebben weer veel leuk dingen meegemaakt en prachtige indrukken op foto en ‘papier’ gezet.
  Ik kan bijna niet wachten om te beginnen met het Kloosterpad!
  Vraagje: het stempelboekje, waar kun je dat aanvragen of kan ik via een site alles vinden?

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je het bindboek besteld, zit daar alle info in en dus ook de stempelkaart😊

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Net nog genoten van het mooie weer! Haal nu je sneeuwboots maar uit de kast.

    Geliked door 1 persoon

 3. picpholio schreef:

  Weer een mooi geïllustreerd verslag en een interessant verhaal over de Peelrandbreuk en de Wijstgronden. Dat bankje met het buukske is ook wel heel origineel.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je… Ja dat Buukske brengt mij op een idee om dat hier misschien in het Herinneringsbos te doen. Zo leuk om in te lezen en het lag er nog maar een week. Leuk dat wij er op geattendeerd werden door die mevrouw.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s