Wandeling naar De Bruuk en het Reichswald…

Nu er op woensdag geen treinen rijden in het zuiden neem ik maar de auto, voor een wandeling die ik gisteren op Komoot gemaakt heb. In 2021 liep ik op 18 april Rondom Groesbeek… en liep de eerste kilometers over het Natuurgebied De Bruuk langs de grens met Duitsland. Hier wil ik nog een keertje terug en  start dan weer in Breedeweg, en wandel de eerste 5km van het Rondje Groesbeek.

Geheel onverwacht wandel ik vandaag met Angelique, mijn maatje van de eerste 100 km op de Camino Francés in 2019. Vandaag geen oppasdag maar een wandeldag met Rianne zo vertelt zij mij. Ik ben er blij mee want volgend jaar ga ik weer een Camino lopen, en kan nog wel wat advies gebruiken.

Ik heb om 09:00 uur afgesproken bij de kerk van Breedeweg, maar om tien over nog geen Angelique. Dan krijg ik een telefoontje dat zij bij de kerk in De Horst staat 5 km verderop, en mijn appje niet goed gelezen heeft. Zij is naar hier komen fietsen vanuit Wyler (Dld), en ze komt er zo elektrisch aangefietst…

Maar om half 10 kunnen wij dan toch op pad, en wandelen allereerst naar het moerasgebied van de Bruuk.

Het wordt prachtig weer vandaag en 26 graden, maar daar is deze ochtend nog niets van te merken. Het zonnetje is er… maar er staat een koude wind. Daarom heb ik vanmorgen toch maar mijn vest aangedaan, Angelique daarentegen heeft echt de zomer in haar bol en heeft een dun bloesje met kort mouwtjes aan. Brr ik moet er niet aan denken nu…

We komen langs een theetuin weet ik nog van de vorige keer, maar een blauwe theepot vertelt ons dat wij een verkeerde dag hebben uitgekozen. Ach, wij hebben amper twee kilometer gewandeld, dus zo erg is het nu ook weer niet al gaat een kopje thee of koffie er altijd in.

De Bruuk maakte vorige keer al indruk op mij, en ook nu is het weer heerlijk wandelen in dit prachtig moerasgebied. Een lange kaarsrechte dreef doorkliefd het eerste gedeelte. Daarna gaat het pad over een dicht begroeid bos.

De wilde orchidee die niet van een voedselrijke grond houd schijnt hier te groeien. Ze groeien niet op een zanderige bodem, maar groeien op een boom of rots heb ik gelezen. Maar hoe ik ook rondkijk, ik zie ze niet. De Bruuk is maar 100 hectare groot, en de Leigraaf die wij later gaan volgen loopt door dit gebied.

Om het pad te volgen langs de Leijgraaf, moeten wij een overstaphekje slechten om aan de andere kant te komen. En er komen er nog meer weet ik nog van de vorige keer. Maar wij hebben wat dat betreft geluk, want er komt ons een wagen tegemoet van de natuurbeheerders die hier aan het snoeien zijn. Alle poorten staan nu open en zodoende geen overstaphekjes meer om in een andere wei te komen.

Het kronkelend beekje is echt een pareltje om langs te wandelen. Diverse keren zijn er mooie houten bruggetjes om naar de overkant te gaan, maar wij blijven aan deze kant. Als wij haast aan het eind zijn van dit 1,5 km lang pad komen wij nog een picknickbankje tegen. Angelique ik maken hier een korte sanitaire stop, en genieten van een appel en een boterham met kaas. Ik heb geen koffie bij mij dus is het op water en brood, ach sommigen krijgen niets anders.

Het pad komt uit op de Ketelstraat. Op een Highlight van een mede Komoot gebruiker heb ik Wijngaard De Plack…, gevonden die 500 meter verderop in deze straat ligt. Ik heb gelezen dat hij om 11:00 uur open gaat en wij zijn er net om die tijd. Het nodigt echt uit om hier een bezoek aan te brengen. Echt een plek waarvan je meteen denkt, “hier kom ik nog vaker terug.”

Angelique en ik kijken eerst even rond en bestellen dan een thee en een cappuccino. In de bodega verkopen ze wijnen, bieren op druivenbasis en hop… en Betsy’s Kip… Ik vraag aan de uitbaatster of zij soms Betsy heet, maar dat schijnt schoonmoeders te zijn.

Na ons kopje koffie zonder iets erbij (knap hé) maak ik nog een filmpje van het terras van de bodega, en gaan even een kijkje nemen in de wijngaard. Daarna gaan wij verder over de Ketelstraat want 600 meter verderop wacht het Reichswald op ons.

Ik las vorige week in de krant dat het zo’n goed jaar is voor de wijnboeren in Nederland. Ze juichen nog niet maar het ziet er wel goed uit, ook al hebben sommige druiven zonnebrandschade opgelopen. Hier in de wijngaard ziet het er goed uit voor zo ver ik het als leek kan beoordelen. Ik ben meer van het heerlijk genieten met een glas wijn in mijn hand.

Het zal niet meer lang duren of er gaat hier volop geplukt worden.

Het zonnetje schijnt inmiddels al volop als wij weer op weg zijn. Links en rechts een maisveld waar wij twee mannen de mais zien in lopen. Wat doen ze daar… je weet maar nooit hé… Maar als wij dichterbij zijn gekomen, zie ik een pad waar die twee mannen, boeren zijn het… de mais aan het inspecteren zijn. Het ziet er allemaal even dor uit, maar ik zie toch grote maiskolven. Ook hier zal er binnenkort geoogst worden.

Aan het eind van de Ketelstraat steken wij de grens met Duitsland over, en aan de overkant van de straat ligt het pad wat wij nu gaan volgen.

Het Reichswald of Rijkswoud is een glooiend bosgebied tussen Kranenburg, Kleef, Goch en Bedburg- Hau in Noordrijn- Westfalen langs de Nederlandse grens met als hoogste top de 95 meter hoge Rupenberg.

Het heeft een totale oppervlakte van circa 5100 ha en is hiermee het grootste samenhangende natuurgebied in de regio Nederrijn. Het bestaat bijna geheel uit bos en er leven diverse soorten dieren zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Het bos is doorsneden met kaarsrecht, parallel lopende paden, die een rasterstructuur vormen.

Het Reichswald bestaat vooral uit loofbomen met overwegend beuken  en een aantal kleinere percelen met zomereiken en enkele plekken met naaldbomen.

Het pad loopt gestaag omhoog en terwijl er gewandeld wordt, hebben Angelique en ik het over de Camino. Waar anders over zou je denken…. Buitenstaanders denken beslist, “daar heb je ze weer met haar Camino, kan ze nou nergens anders over praten.” Maar Angelique, Tilly, ik en al die anderen die al naar Santiago de Compostella zijn gewandeld, zijn besmet dit goedaardig virus. Er gaat dan ook geen dag voorbij dat ik er niet aan terugdenk.

En dan wandel je hier en zitten wij ook nog eens op de weg naar Santiago, zoals de gele schelp op een boom ons verteld dat dit de Pilgerweg is. De pijl geeft aan dat wij op de goede weg zijn. Maar vandaag volgen wij maar een klein stukje van dit mooie pad. Maar in het voorjaar van 2023 ga ik dan toch echt weer op pad want de Camino roept. Dus gesprekstof genoeg…

Het pad leid naar een mooi uitzichtpunt waar wij in de verte zicht hebben op de kerk van Sint Peter und Paul in het Duitse Kranenburg. Het pad loop nog verder omhoog en komen dan bij een parkeerplaats aan de Genneper Weg. Eerst denken wij dat het een kampeerplek is als wij twee busjes naast elkaar geparkeerd zien staan. De hele huisraad of wat het ook mag zijn ligt er naast, en de Poolse chauffeur zegt ons vriendelijk gedag… en dan zijn wij voorbij en weten nog niet wat dit te betekenen had.

Net voordat wij naar de Genneper Weg afdraaien komen wij bij een plek waar een granieten paal staat met een gat er in. Het heeft een hele geschiedenis maar een goede Link naar dit verhaal kan ik niet vinden. Ik probeer door het gat een foto te nemen maar dat is niet zo gemakkelijk. Dicht bij het gat gaat niet lukken, en als ik het verderaf probeer is het ook niet gemakkelijk.

Stilhouden met de torenspits van de kerk in het midden, en ook nog eens scherpstellen. Pfff wat een gedoe en alles bij elkaar zijn wij hier bijna 10 minuten bezig geweest voor die ene foto met de torenspits in het midden en ook nog eens scherp. Waar je al niet zoet mee kan zijn tijdens een wandeling.

Wij lopen een klein stukje over de Genneper Weg en slaan dan linksaf het bos in. Dit pad loopt langs de bosrand en hier hebben wij zicht op het kerkje van Frasselt. Hierna draait het stijgende pad weer het bos in.

De Rood/Wit markering was ons al eerder opgevallen, en ik heb even opgezocht welk pad dit is. Het zijn er zelfs twee… LAW6 en LAW10, dat zijn de Lange Afstands Wegen Grote Rivierenpad en het Noaberpad. Angelique vertelt mij dat hier ook de Walk of Wisdom loopt, maar dat de desbetreffende routebordjes hier niet mogen hangen. Kan ik mij ook wel iets bij voorstellen, anders wordt het al gauw een bonte kermis van allerlei route bepaling.

In dit immens grote natuurgebied zou je zo maar kunnen verdwalen, Maar de kaarsrechte paden lopen hier in rastervorm, dus als je zo’n pad alsmaar blijft volgen kom je vanzelf bij een bosrand. Ik heb even op Komoot het langste pad gemeten, en dat is om en nabij 10 km. Een geruststellende gedachte is dat… Dus ben je verdwaald, zoek dan zo’n kaarsrechte dreef op en begin te wandelen. Je bent dan niet waar je misschien wilt zijn, maar je bent dan wel het bos uit. Het komt altijd goed!!

Maar al zijn deze paden kaarsrecht, ze vervelen allerminst en zo wandelen wij maar verder. Er zijn in dit bos geen bankjes, dus als wij een boomstam zien waar wij op kunnen zitten nemen wij daarop plaats. Even wat eten en meteen even kijken wat er knelt in mijn schoen, want dat voelt niet fijn aan. Een klein blaartje boven op mijn Digit III Pedis, dus dat moet ik eerst even verzorgen. Even wat fixomul knippen en rond mijn teentje plakken, de sok weer aan en het voelt aan als herboren.

Als wij bij een wegwijzer komen en wij eigenlijk rechtdoor moeten, besluiten wij dat wij hier rechtsaf gaan. Een mooi stukje slaan wij dan wel over, maar Angelique heeft een afspraak staan en anders gaat zij dat niet halen. Geeft niet en dat andere stukje doen wij wel een volgende keer, want dan komen wij langs Boscafé Merlijn waar je eenmaal in je leven moet zijn geweest… volgens Angelique dus🤔🤔

Ja en die laatste kilometers zijn natuurlijk weer het zwaarst, dat is nu eenmaal zo. Vanaf de wegwijzer is het over de Kartenspielerweg nog bijna twee kilometer voordat wij het bos uit zijn. Daar zie ik het bordje van het Boscafé Merlijn en maar 100 meter, en toch komen wij er nu niet langs. Wij hebben er nu geen tijd voor maar ik bewaar het graag voor een volgende keer.

Wij steken de grens weer over en wandelen via de Bredeweg naar Breedeweg. Om kwart voor drie zijn wij weer bij de kerk waar ik de auto heb staan. Angelique en ik hebben heerlijk gewandeld en nemen hartelijk afscheid. Dit was een wandeling die zeer de moeite waard is om deze te doen met Op Stap met Rianne Wandelt, en wel op donderdag 10 november.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Mooie wandeling, mooie foto’s en dan ook nog gezellig. Dat wordt de 19e november weer een feestje.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Een bezoekje aan de wijngaard en aan het boscafe, en de wandeling is al voor de helft geslaagd😉😁

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Dat lijkt mij ook.😆😆

    Like

 2. Neeltje schreef:

  Flinke wandeling, mooi daar! En in prettig gezelschap. Wat wil een mens nog meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   De wandeling is 19 km maar het zijn allemaal gemakkelijke paden. Het was genieten weer!!

   Geliked door 1 persoon

 3. Ria schreef:

  Gezellige wandeling! Een ding is zeker, je hebt je huiswerk goed gedaan. Genoeg informatie over het gebied en prachtige foto’s erbij. Ik hief niet te vragen of je hebt genoten, want dat was wel duidelijk😁👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja Ria, dit was er weer eentje die we gaan doen op 10 november met “Op Stap met Rianne Wandelt.” Zoals je zegt, het voorbereidende werk is gedaan. Hij komt bij mijn favorieten, want het is er eentje om vaker terug te keren. Waarschijnlijk ga ik dit weekend al terug naar de Bodega voor een lunch. Komt wel goed met dat genieten!!😁😁

   Like

 4. Interessant gebied. Om te onthouden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je een keer in de buurt ben. Zeker doen!!

   Like

 5. onderweg met Willem schreef:

  Dat ronde gat (gaatje) herinner ik mij van onze laatste tocht op het Grote Rivierenpad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s