Steunkousen…

Ooit kom je op een leeftijd dat er Steunkousen in je leven komen, terwijl het eigenlijk niets met leeftijd te maken heeft, weet ik uit ervaring in mijn vriendenkring. Zelfs ik, heb ze een tijdje moeten dragen na een operatie. Van die ondingen die helemaal tot aan je lies komen.

En nu hebben wij ze weer in huis, want mijn Lief moet er aan geloven. Zij had wat van die rode adertjes op haar benen, en na  wat uitvoerige onderzoeken werden de kousen aangemeten. Raar eigenlijk… want na het onderzoek

bleek dat er met haar bloedvaten niets aan de hand was. Dan zal het wel preventief zijn… Baat het niet het schaad ook niet.

Nu zitten die kousen gruwelijk strak, zodat het best moeilijk is om ze aan te trekken. Je kunt dat vaak niet zelf, maar als je geluk hebt is er dan de mantelzorger, of iemand van de zorgverlening om je te helpen om deze aan te doen.

In dit geval ben ik de mantelzorger, die elke morgen helpt ze aan te doen en in de avond weer uit. Ik heb even moeten uitzoeken wat het beste werkt, maar als je dat voor elkaar hebt… is het nog steeds geen fluitje van een cent, maar zit die steunkous wel om het been.

Nu zijn wij samen, maar hoe moet dat dan als je alleen bent, want mijn Lief kan het niet zelf. Ik zit daar vooral aan te denken omdat ik volgend jaar, een vijftal weken in Spanje ben wandelen. Wie gaat het dan doen? Nu kan je altijd iemand vragen uit je omgeving, of kan er misschien iemand van de zorgverlening vijf weken bij je langs komen. Maar dat moet allemaal op uur en tijd als het hun uitkomt, en dat kan lastig zijn.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen zodat je het ook zelf kan, om deze Steunkousen aan te trekken. Die hulpmiddelen kun je vaak kopen bij een Thuiszorgwinkel, en ben ik gaan kijken wat ze in hun assortiment hebben, en de keuze is reuze… en daarom ook in verschillende prijsklassen verkrijgbaar.

Wil je weten hoe deze werken? Kijk dan op Youtube want daar laten ze zien, hoe je ze om het been kan leggen, zonder de hulp van iemand anders. Inmiddels hebben wij een dergelijk hulpmiddel in huis, niet gekocht maar gekregen van een vriendin, waarvan de moeder hem niet meer nodig heeft…

Er zat een beschrijving bij, en ook nu ben ik even op Youtube wezen kijken hoe het werkt. Het is even goed kijken hoe de kous om de beugel moet, daarna een paar keer uitproberen en er wat handigheid in krijgen… En daarna kan je het zelf!!

Wat fijn dat deze hulpmiddelen er zijn, en dat je zelf deze Steunkousen aan en uit kunt doen. Het ontlast de mantelzorger en zorgverlener.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat fijn dat jullie deze oplossing gevonden hebben Mocht er nog een keer iets zijn … je kunt ook altijd een gesprek met een ergotherpeut(e) aanvragen. Die kunnen je dan ook helpen met het vinden van oplossingen. Volgende week komt er bij mij eentje thuis langs.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat advies kreeg ik ook op de Seniorenmarkt. Ik zal het in mijn oren knopen😊

   Geliked door 1 persoon

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Geweldig dat je mantelzorger kunt zijn voor je lief en geweldig dat er tegenwoordig ook zoveel hulpmiddelen zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Achteraf blijkt dit hulpmiddel voor Kitty niet goed te werken. Haar voet is te klein, dus gaan wij op zoek naar het juiste hulpmiddel. Maar ze heeft wat geoefend en het lukt haar nu ook om ze zelf aan te trekken. Uitdoen is wel wat lastiger. Komt goed☺☺

   Like

   1. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Succes met de zoektocht en fijn weekend!

    Like

 3. saar10 schreef:

  Fijn dat jullie een oplossing gevonden hebben! En anders Buurtzorg, van harte aanbevolen 😃

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik weet niet of ze hier in de buurt een Buurtzorg hebben, maar ik heb ook al gehoord om contact te zoeken met een Ergotherapeut voor advies.

   Like

 4. saar10 schreef:

  Dat is zowiezo goed om te doen Rianne, met een ergotherapeut lijken wat er mogelijk is. In welke plaats wonen jullie? Dan kijk ik anders even of er in jullie regio een Buurtzorg team actief is. In geval het misschien niet lukt om het aan en uitttrekken zelf te doen, kun je nog altijd verder zien

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wij wonen in Oss Margreet.

   Geliked door 1 persoon

 5. saar10 schreef:

  Ha Rianne, er is een Buurtzorg team. actief in Oss. Adres is Ridderhof 98, tel. 0612156525.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s