Porto… Dag 3 en 4

Dag 3: Dinsdag… Regen en nog eens regen…

Om half acht zitten wij al aan het ontbijt, het ontbreekt ons aan niets. Maar wat een zoetekauwen zijn het hier in Portugal, met al die lekkere cake, taart, bladerdeeg met chocolade en niet te vergeten de Pastel de Nata cakejes. Lekker heel lekker… maar ik ga mij hier niet aan te buiten.

Waarom zijn wij zo vroeg op? Wij gaan op pad met de Hop on Hop off van de Yellow bus Tour, en ik moet mijn tickets om 09:00 uur ophalen. Elke morgen kijk ik naar het weerbericht in de hoop dat het weer wat beter wordt, maar vandaag is het ronduit slecht te noemen. De hele dag regen, 32mm wordt er verwacht.

Gelukkig is het kantoor schuin tegenover het hotel. Ik krijg twee tickets, en voor de Hop bus die de Historische route neemt, ben ik al te laat. Die vertrekt om 09:15 uur bij Sáo Bento. De andere Hop on vertrekt om 10:00 uur 300 meter verderop. Wij wandelen alvast die kant op, en drinken een cappuccino en een thee bij ‘Restaurante ‘Tram’ en wachten op onze bus. De halte plek van de Hop on Bussen is aan de overkant van de straat. Hier vertrekt de Gele, de rode en de blauwe bus. Drie verschillende bus maatschappijen die Hop onnen.

Tegen 10:00 uur rekenen wij af en gaan naar buiten, waar het opgehouden is met zachtjes regenen. Wij vinden een plekje waar wij kunnen schuilen, en daar de bussen in de gaten kunnen houden die aan komen rijden. De blauwe zien wij regelmatig, de rode ook maar geen geel. De tijd verstrijkt… misschien komt ie dan om 10:15. Maar ook dan geen bus, de moed zakt ons dan ook in de schoenen. De historische Tram 1 zien wij regelmatig voorbij komen, want die heeft hier zijn begin en eindpunt.

Wij gooien ons plan om en nemen een retourtje in de historische Tram. Wilden wij toch al doen. Inmiddels zijn wij door en door koud geworden maar maken er maar het beste van. Veel is er niet te zien want de ramen zijn beslagen, maar het is wel leuk zo’n trammetje wat piept en kraakt. En dan stopt hij… de bestuurder pakt zijn spullen en stapt uit. Zo te zien heeft bij hoge nood…

Even later is hij weer terug en gaat de reis verder. Onderweg komt ons de gele bus tegemoet, maar veel later dan gepland. Wij Trammen verder en aan het eindpunt stapt iedereen uit… behalve wij, want wij hebben geen zin om nat te worden en blijven zitten. Wij hebben niet voor niets een retourticket gekocht.

Maar ook binnen zitten wij niet geheel droog in deze 100 jaar oude Trams. Ik zie niet waar het vandaan komt, maar in ieder geval van boven.

Als wij terug zijn bij het beginpunt, besluiten wij om toch te gaan Hop onnen. Het kan nóóit al te lang duren verwachten wij… We zien een blauwe, we zien een rode en na een half uur… Hé hé eindelijk, daar is de gele bus en stappen in. Het liefste blijven wij beneden, maar daar zie je niet veel. Dus gaan wij naar boven, en nemen plaats op de tweede rij van voren.

We zitten droog dat wel, maar wij hebben al zo’n kou geleden dat het allesbehalve prettig aan voelt. De foto’s en het filmpje die ik maak geven een goed beeld van deze totaal verregende dag. Ik heb het alleen over Hop onnen, want wij halen het niet in ons hoofd om ook maar ergens uit te stappen.

Als onze ronde compleet is, en wij weer uitstappen bij het Tram restaurant, besluiten wij om hier uitgebreid te gaan eten. Wij hebben het nodig om ons op te warmen en nemen daarom allebei een lekkere soep. Kitty gaat voor groente en ik voor heerlijke vissoep. Daarna allebei een Rumpsteak met een heerlijke saus.

Wij wandelen weer 300 meter terug naar ons hotel, en als wij binnen stappen regent het nog steeds. Wij gaan er vanavond niet meer uit, dat is wel zeker. Bah bah wat een dag!!

Dag 4: Woensdag… Een mooie dag…

Vandaag hebben wij wat te vieren want wij zijn 49 jaar getrouwd. Als wij naar buiten kijken miezert het een beetje, maar de buienradar voorspelt dat het een mooie dag gaat worden. 18 graden en een zonnetje, dan treffen wij het echt vandaag en wat een verschil met gisteren.

Wij gaan eerst ontbijten… haast hebben wij niet want de Six bridges cruise, onderdeel van de 48 uren yellow bustour vertrekt pas om 10:00 uur, en het is nog geen 10 minuten wandelen naar de Douro.

De Douro is zo glad als een spiegel, windstil en het zonnetje breekt door. Wij genieten van een mooie boottocht en varen eerst oostwaarts, keren na een drietal bruggen gezien te hebben, en varen dan naar het westen. Ook is het mooi om de kleurrijke huizen van Porto zo vanaf het water te aanschouwen.

De Porto City Card heb ik vandaag geactiveerd om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken als het nodig is. Het plan voor vandaag is dat wij na onze bruggen tocht, met de watertaxi naar de overkant varen. Daar zijn de Porthuizen en die wil ik zeker gaan aanschouwen.

Als je over de ‘Ribeira’ kade wandelt, en je kijkt naar de overkant van de ‘Douro’ zie je  er vele Porthuizen van naam liggen. Maar er zijn ook namen bij waar ik nog nooit van gehoord heb. De Porthuizen zien er ook maar grauw uit vind ik zelf, maar dat verandert als wij daadwerkelijk met de watertaxi naar de overkant varen.

Er blijkt ook een prachtige wandelpromenade te zijn, met vele verkoopstalletjes, restaurants en natuurlijk de Porthuizen. Wij hebben van al dat varen zin in een koffie gekregen,  iets er bij zou fijn zijn. Maar overal waar wij aankloppen voor een koffie, krijgen wij het antwoord… niet voor 12:00 uur.

Maar bij een klein restaurantje hebben wij dan toch beet, en mogen wij in een voorportaal  wat drinken… Ik bestel een cappuccino, Kitty een thee… ik krijg een piepklein kopje koffie, Kitty een Kamille thee… ik ben niet ziek zegt zij!! Op de vraag of ze iets van cake hebben, krijgen wij een nors antwoord “Niet voor 12:00 uur!!“

Dus afrekenen, geen fooi en wegwezen. Wij lopen weer terug en er zijn al terrasjes die vollopen, het is immers bijna 12:00 uur. Wij besluiten om maar wat te eten bij een traditioneel Portugees restaurant.

Na onze lunch gaan wij op zoek naar de port kelders. Voor een tour bij het bekende Sandeman zijn wij drie kwartier te vroeg, dus lopen wij verder een komen bij een heel bijzonder etablissement, waar je een port kan proeven voor €10,00. Je krijgt dan een soort van schilderspalet, daarin steekt een glas port en je krijgt dan een broodje met Bacalhau. Nou… ik heb wel zin in dat glaasje port, maar ik kom net van tafel dus dat broodje sla ik af.

De ruimte lijkt net een hele grote bibliotheek, je kunt ook naar boven om daar je glas port op te drinken, en er wordt ook port geschonken.

Ik maak een filmpje zodat Jullie het kunnen zien.

Omdat Kitty naar het toilet moet gaan wij weer verder, en zoeken een terrasje. Natuurlijk vertellen ze meteen dat je hier alleen kan eten, maar Kitty mag toch naar het toilet. Ik bestel voor mij een cappuccino Kitty een watertje. Terwijl ik daar zit zie ik een bord dat verwijst naar een port huis 60 meter verderop. Het is maar een klein steegje en halverwege zit ‘Augusto’, en daar gaan wij naar toe.

Voor onze rondleiding moeten wij nog twintig minuten wachten. Wij maken kennis met Alfredo die ons een rondleiding gaat geven, en omdat wij maar met ons tweetjes zijn, kan hij ons zo alle aandacht geven. Hij vertelt over de geschiedenis en het proces van de portwijnen, van dit familiebedrijf waarvan de 4e generatie nu aan het roer staat.

Aan het einde van de rondleiding, begint de proeverij en krijgen wij 4 glazen van hun porto (2 x 6 jaar oud en 2 x 8 jaar oud), zowel wit als rood. Omdat Kitty geen alcohol meer drinkt (maar het nog steeds lekker vind) nipt zij aan het glas, zodat zij ook een idee krijgt van de smaak. Ik bestel ook een proeverij van rood 30 jaar oud. Augusto verkoopt hun flessen Port nergens anders dan hier in Portugal.

Dus krijg ik van Kitty voor onze trouwdag, enkele flessen van verschillende wijnjaren cadeau. En zo blijft er altijd wel iets aan de strijkstok hangen… Onze bestelling van deze Augusto Port flessen, wordt naar Nederland verstuurd en ik kan er de komende jaren weer tegen, om heerlijk te genieten van een bijzonder Port wijntje uit Porto. Waar een vakantie al niet goed voor is…

Het openbaar vervoer laat op zich wachten, dus nemen wij de snelste optie en dat is de watertaxi. Vijf minuten wachten en in 3 minuten weer naar de ‘Ribeira’ kade… en zo komt er een eind aan deze mooie dag. Wat een bof op onze trouwdag, want morgen wordt er weer bar en boos slecht weer verwacht met 33 mm regen.

Tot morgen…

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een avontuur … eerst kreeg ik het koud door al die regen. Later weer warm door je leuke verhalen en het wijncadeau van Kitty.
  Je hebt weer heerlijk beschreven hoe jullie dagen verlopen .
  Genieten hoor om mee te lopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja Jammer van al die regen, was echt afzien. Maar als je dan op je trouwdag verwend wordt door een zonnetje, is al die narigheid weer gauw vergeten. En dan die alle lekkere portjes Yammie. Kitty weer helemaal beter was de kers op de taart, en dat straalde zij uit!!

   Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Gefeliciteerd met jullie trouwdag! En gelukkig hadden jullie deze dag beter weer. Wat een verschil met die regenachtige dag. Het water van de zee kwam hoog op zag ik. Dat is dan wel weer mooi, zo’n wilde zee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel, wij hebben genoten op deze zonnige dag. Ja die woeste zee is altijd weer spectaculair om te zien.

   Like

 3. picpholio schreef:

  In aanvang was het echt wel triest weer zeg…. Die trams die daar rijden, herinner ik me nog uit mijn kindertijd. Nu weet ik waar ze naar toe zijn hi hi hi….. maar charme heeft het wel. Gelukkig waren er dan toch ook nog zonnige momenten wat het een stuk aangenamer maakt en ook leukere foto’s oplevert.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Die oude trams zijn een echte belevenis om daar met mee te reizen. Het kraakt en piept maar het rijd!!

   Like

 4. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Wat een trieste 3e dag met dat hop-onnen zonder -offen. Jammer! Maar de 4e dag heeft veel goed gemaakt…. Gefeliciteerd met jullie 49e huwelijksjaar😘💐🥂
  En wat een luxe portje, compleet met Dancing Queen op het orgel 😂👍
  Die proeverij bij Augusto was ook de moeite waard, zo kun je thuis nog eens nagenieten😉😁

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ria, het was een mooie dag waar wij beiden van hebben genoten. Nu maar op de post wachten voor mijn Portjes😋😋

   Like

 5. saar10 schreef:

  Van harte proficiat met jullie trouwdag! Anog heel veel mooie jaren in liefde samen gewenst !

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Margreet… Bij leven en welzijn volgend jaar groot feest.😃😍

   Like

 6. Array schreef:

  Gefeliciteerd met jullie trouwdag. Op naar de 50! Van die regen werd ik wel een beetje treurig, maar de port maakt veel, zo niet alles, goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel😀😀 Bij leven en welzijn groot feest volgend jaar. De port maakt alles goed, en ik kijk uit naar de zending van Augusto. uit Porto

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s