Piraten Zeezenders… (1) Veronica

on

Memories uit vervlogen tijden

Radio Veronica bestaat inmiddels al meer dan 60 jaar! Reden genoeg om een kijkje te nemen in de geschiedenis van de populairste zee zender. Maar hoe is Radio Veronica precies ontstaan?

In 1959 werd er door een aantal mensen, waaronder oprichter Bull Verweij, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om radio-uitzendingen te maken vanaf de Noordzee. In andere landen werd dit al gedaan, maar Nederland bleef achter. Er werd  een testuitzending gemaakt op 18 april 1960.

Dat was een succes en op 17 mei 1960 ging de eerst officiële uitzending op 192 meter golflengte van start.

Hitparades

Veronica werd een doorslaand succes onder jongeren, omdat er maar weinig omroepen waren die popmuziek draaiden. In 1965 verscheen de hitparade, waarin dj’s hun favoriete liedjes konden draaien. Ook de Top 40, die in 1969 geïntroduceerd werd, sloeg aan bij jongeren.

Bekende DJ’s uit die tijd… Rob Out, Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, Lex Harding, Harmen Siezen, Tom Collins…

Kapers op de… zee

De groeiende populariteit had ook zo zijn nadelen, zo kwamen er steeds meer zee zenders bij. De grootste concurrent van Radio Veronica was Radio Noordzee. Omdat Radio Noordzee hun afspraken met Veronica niet nakwam, werd hen gevraagd om te stoppen met hun Nederlandstalige uitzendingen. Dat verzoek werd niet ingewilligd, waardoor de directie van Veronica een bijzondere beslissing nam…

Brandbom

Het schip van Radio Noordzee moest stuurloos gemaakt worden. Daarom werd Tom van de Linden, ex-kapitein van het Noordzee-zendschip, op het schip afgestuurd.. Hij kreeg hier samen met twee andere duikers in totaal 25.000 gulden voor. Van der Linden trok zijn eigen plan: in plaats van het schip stuurloos te maken, plaatste hij een brandbom in het schip van de concurrent. Hier kreeg hij later, een jaar gevangenisstraf voor.

Hieronder de vele Jingles en Tunes…. Zo mooi om dit weer eens te horen, ik geniet hier van.!!

Antipiraten-wet

Begin jaren ’70 waren er steeds meer geluiden dat er een anti-piratenwet aan zat te komen, tot ongenoegen van de zee zenders. Dit zou immers betekenen dat zij zouden moeten stoppen met uitzenden. Veronica riep mensen op te demonstreren tegen de wet. Desondanks werd de wet aangenomen en moest Veronica vanaf 31 augustus 1974 stoppen als zee zender.

De laatste Veronica Top 40 met Lex Harding op 31 augustus 1974. Iedereen heeft het (terecht) altijd over het laatste uur met Rob Out, maar laten we vooral deze show niet vergeten!

Hoe raar het ook is, het doet nog steeds pijn het station weer eens te horen afsluiten…

Nog meer Veronica, Lees dan Hier is Radio Veronica; Het station waar muziek in zit

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Leuk om weer eens te horen en te lezen. De beste zender destijds. Met een hoop gekraak lukte het me in het begin om af en toe (stiekem) te luisteren. Mijn ouders waren helaas meer van klassiek.
  En dan alle commotie op het eind.
  Leuk dat je deze fragmenten hebt geplaatst en sowieso hebt gevonden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik kwam het met toeval tegen en dan met name van Radio Caroline. Toen ben ik verder op zoek gegaan. Zo mooi hé😊😍 Ik had een kleine transistorradio die ik overal mee naar toe nam, het had iets magisch… zoeken naar 192 Radio Veronica het station waar muziek in zit!!

   Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Ik luisterde op zo’n ieniemienie radiootje op batterijen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dan hadden wij dezelfde😊😁

   Geliked door 1 persoon

 3. picpholio schreef:

  Dat waren nog eens tijden…. ook wij hier in België probeerden Radio Veronica te ontvangen. Soms lukte dat zelfs vrij goed. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat was genieten. Het was natuurlijk niet alleen Veronica, want waren ook nog Radio Noordzee, Caroline, Mi amigo en nog enkele meer😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s