Pieterpad Dag 6… Roermond – Reuver 23 km

Wat een goed Vrienden op de Fiets adres was dit zeg, zo tref je het niet altijd. Hans & Hennie zijn ervaren wandelaar en fietser die al heel wat ervaring op gedaan hebben, met het onderweg zijn. Dus gesprekstof genoeg voordat wij ons naar onze kamer kunnen begeven. En die was ook nog eens 🔝 Vanmorgen zaten Natalie en ik om  08:00 uur al weer aan het ontbijt. Hans en Henny komen er nog even bij zitten… een  uurtje later kunnen wij op pad.

Hans en Henny… Bedankt voor Jullie warmte en gastvrijheid.

Vanaf ons overnachtingsadres in Roermond wandelen wij de kortste route naar het Pieterpad, die wij dan via de welbekende rood/witte bordjes weer gaan volgen. Deze etappe tot aan Venlo noemen ze ook wel het Limburgse Twijfelland, omdat je langs de Duitse grens wandelt en regelmatig de grens oversteekt en weer terug gaat.

Pieterpad gevonden

Maar dat twijfelgebied begint eigenlijk pas morgen. Nu wandelen wij eerst naar het dorpje Swalmen om vandaar het riviertje de Swalm te volgen. Op het moment dat wij de rood/witte Pieterpad bordjes zien, maken we nog even een selfie en gaan wij aan dit zware stuk beginnen. Het is glibberen en glijden, je houd niet voor mogelijk hoe het er bij ligt.

Prachtig open landschap

Je kan niet te ver vooruit kijken, want je moet echt kijken waar je je voeten neerzet. Bovenop een graspol of zoeken naar een doorwaadbare plaats. Het zorgt ervoor dat je nog geen 4 km per uur vooruit komt.

Tegen Natalie zei ik vanmorgen, “het is ongeveer 6 km naar Swalmen.” Maar waar ik dat vandaan heb weet ik zelf ook niet, het is in ieder geval een heel stuk verder.

Wij komen bij een smal pad waarbij staat, dat het betreden hiervan op eigen risico is. Wij begrijpen er geen snars van… Wat is hier nou gevaarlijk aan. Alleen dat je elkaar bijna niet passeren kan als je tegenliggers krijgt in deze blubzooi.

Kasteelboerderij Zuiderwijk Spick

Maar Natalie kruipt tussen de struiken, zodat de eerste Pieterpad gangers van vandaag kunnen passeren. Allemaal zonder stokken… Nou die komen er nog wel achter dat je nu niet zonder kan.

Het pad komt uit op de weg naar Kasteel Boerderij Zuiderwijk Spick. Hier komen wij weer twee Pieterpadders tegen en maken even een praatje. Maar het is meer wederzijds informeren naar de staat van het pad. Wat komen wij nog tegen enz. Ook zij lopen met stokken en zeggen, “Laat ze maar lachen, wij blijven tenminste overeind.”

Wij nemen een kijkje bij de Kasteelboerderij, maar komen niet verder dan het bord dat het privé bezit is en niet opengesteld voor bezoekers. Wij hebben al 7 km gelopen maar nog steeds geen Swalmen te zien. Wij hebben onze zinnen gezet op Swalmen, daar gaan wij pauzeren.

Wij komen bij een Pieterpad pleisterplaats, hier zouden wij wat kunnen drinken, maar nee wij gaan door.  Het pad na deze pleisterplaats gaat over in een mooie bomenlaan. Een oude Romeinse weg, lees ik in de gids. Leuk om te beseffen dat hier ooit Romeinen marcheerden. Nu zie ik alleen wat dames op leeftijd kuieren.

8 km, wij komen bij het kerkdorp Boukoul. Dan kan Swalmen toch niet ver meer zijn. Maar eerst nog Kasteel Hillenraad. Ook dit Kasteel is niet te bezichtigen, maar de omgeving is mooi en daar zijn wij ook heel erg tevreden mee.

Kasteel Hillenraad

En dan komen wij na 3 uren!! wandelen, eindelijk aan in Swalmen. Waar ik die 6 km vandaan heb, ik weet het niet, maar wij zijn precies op de helft van onze wandeling.

Waaat 11,4 km🤔

Wij lopen meteen door naar de markt, waar het restaurant ‘De Mert’ gelegen is. Ik heb gelezen dat het hier met Vastelaovend in Swalmen de Hopsjlokkers heet… oftewel Bierdrinkers. Wij drinken hier ook ons etappe biertje, dat hebben we wel verdiend. Soep van de dag is aspergesoep. Wauw wat lekker…

Swalmen

Wij nemen een dik uur pauze, en gaan dan verder. Het is 13:00 uur en nog 11,4 km te gaan.

Moet ik die nog aan?

Van de laatste Pieterpadders hoorden wij, dat het stuk langs het riviertje de Swalm prachtig is om te wandelen. Het gaat geheel door het bos en de blubber valt hier gelukkig mee. Natalie ziet ineens heel veel slakken en dan ook nog eens hele grote. Die moet ik toch even op de plaat vastleggen.

Slakken 👀👀
Een hele grote

Over het algemeen ligt het pad langs de Swalm wat hoger, maar af en toe bijna gelijk. Het is echt prachtig wandelen hier

Voordat wij aan een lang saai stuk beginnen naar Reuver, maken wij nog een pauze. Bankjes zijn er niet maar boomstammen op een grote hoop voldoen net zo goed. We eten nog wat, leg nog even de telefoon aan de powerbank en wij trekken onze jas uit.

Koud is het niet, maar er staat een stevige wind die de vouwen uit je broek blaast.

Wij overnachten in Reuver en dat ligt 3 km van het Pieterpad, dat is ver ik weet het. Maar ik kon geen andere slaapplek vinden. Die laatste kilometers zijn erg zwaar en saai te noemen, en zo zitten wij samen in ons eigen wereldje… om dit door te komen.

Ze zien er niet uit

Na 23 km zijn wij dan om 16:15 uur eindelijk bij onze B&B. Dat wordt douchen en met de beentjes omhoog. Om 18:15 uur lopen wij naar de markt 200 meter verderop. Ik heb gewone schoenen aan en het zit voor geen meter, ik ben dan ook blij dat het maar een klein stukje lopen is.

Wij zijn eensgezind en bestellen hetzelfde biertje en als hoofdgerecht een Dorade papillotte met venkel en cherry tomaatjes. Lekker mager dus en een dessert voor 2 personen… en dat zag er zo uit.

Is voor 2 personen hoor

Na 2 uur tafelen zijn wij aardig stijf geworden en strompelen wij terug naar onze B&B.

Tot morgen…

9 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Vanuit mijn stoel in de camper weer heerlijk met jullie meegelopen maar dat toetje heb ik toch echt niet verdiend.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Lijkt mij heerlijk om zo te kunnen mee wandelen. Dat toetje was groot genoeg voor ons drieën hoor😊

      Like

  2. saar10 schreef:

    zwaar bagger werk, je schoenen mogen ook wel in bad 😀 , niet voor te stellen zeg, zoveel water en modder langs het pad, fijn dat je laatste km’s droger waren! nu lekker uitrusten en morgen weer gezond en soepel 😁

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Ja dit was een zware etappe, vooral de eerste 10 km😅

      Like

  3. Neeltje schreef:

    Wat een wandeling … maar dan weet je ook echt dat je aan de wandel bent.
    Heerlijkdat toetje en zo verdiend.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dat toetje was het eerste wat niet paste in ons slank blijvend dieet. Tot nu toe hebben wij ons netjes gedragen. 😊

      Geliked door 1 persoon

      1. Neeltje schreef:

        👍👍

        Like

  4. riavdhw schreef:

    De meeste overnachtingsadressen langs het Ppad zijn geweldig en allemaal dragen ze de wandelaars een warm hart toe🤩👍

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Tot nu toe nog nooit slecht getroffen.

      Like

Plaats een reactie