Zwijmelen op Zaterdag… (43)

on

Vandaag Christina Branco zingt Canta Slauerhoff…

Jan Jacob Slauerhoff was een Nederlandse dichter. Geboren in 1898 te Leeuwarden en een geboren Romanticus

Gedichten van Slauerhoff

Het is niet zo gek dat Portugal de gedichten van Slauerhoff (1898-1936) ontdekt. Het leven van deze Nederlandse scheepsarts, schrijver en dichter kenmerkte zich door een hevig gevoel van onrust, dat zich uitte in een onophoudelijke zoektocht naar afgelegen werelden en verre, vreemde schrijvers.

Slauerhoff was bovendien erg onder de indruk van de Portugese cultuur. In gedichten met Portugese titels als Saudade, Vida Triste en Angustia beschrijft hij sentimenten en personages die passen in de traditie van de fado.

Op Initiatief van José Melo, voorzitter van de Portugese Cultuurkring in Nederland, heeft de in Nederland wonende Portugese dichteres Mila Vidal Paletti, enkele gedichten van Slauerhoff nauwgezet vertaald. Ook wist Melo zonder enige twijfel wie Slauerhoffs fado’s het best zou kunnen vertolken… Niemand minder dan Christina Branco en haar vaste begeleider en componist Custódio Castelo.

Slauerhoff herleeft in Branco’s aangrijpende fado’s

In Slauerhoffs geboortestad Leeuwarden is het album Cristina Branco Canta Slauerhoff opgenomen.  Voor liefhebbers van Slauerhoff of van fado-muziek is dit album een must: een prachtige stem en idem dito muziek. 

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar ’t Pumpke

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. AnneMarie schreef:

    Deze fado moet ik even via mijn PC beluisteren. Op mijn tablet klinkt het (nog) niet zo. Wat een bijzonder album is dit geworden zeg. Een Nederlandse dichter waarvan gedichten als tekst voor fado’s gebruikt zijn.
    Hier moet ik eens even dieper in duiken. Dat gedicht bovenaan jouw blog vind ik ook al zo bijzonder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rikit schreef:

      Is best wel interessant, en dit album is zeker de moeite waard om in zijn geheel te beluisteren.

      Geliked door 1 persoon

  2. coennetdrneffe schreef:

    Rianne fado het Portugese levenslied. Wie ? Houd er niet van zou ik haast zeggen en jij als verwoed muzikant smelt natuurlijk ook. En nu ook nog auteur Je verrast mij elke keer weer en begeestigt wandelaar het houd maar niet op reactie van Coentje houdoe👩‍🎨👩‍🎨👩‍🎨

    Geliked door 2 people

    1. Rikit schreef:

      Dank je wel Coen en leuk dat ik je weet te verrassen met mijn geschrijf😉

      Like

  3. coennetdrneffe schreef:

    Fado. Het Portugese levens lied. Ik houd er ook van Mooie taal 😩😩

    Geliked door 1 persoon

    1. Rikit schreef:

      Fado… Ik kom er later in Zwijmelen op Zaterdag zeker op terug. Daarbij ben ik een groot fan van Christina Branco, waar ik volgende week nog een keer aandacht aan besteed, maar dan geen Fado.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie