Uitgestelde Vakantie… Barcelona (1)

Mijn vaste volgers weten inmiddels dat ik na elk uitstapje of vakantie, hier wel een Blog aan wijd. En ook nu is dat het geval, want Kitty en ik maakten eind september/ begin oktober een 10 Daagse busreis naar Barcelona. De mensen die mij kennen weten inmiddels, dat ik (ik durf het haast niet te zeggen) het bijna nergens anders meer over kan hebben dan over Rianne’s tocht naar Santiago de Compostella, en dat zij hier over Blogt op ‘Rianne Blogt’. …. Gelukkig, het is er uit!!

Mijn reisgenoten van de reis naar Barcelona weten dit inmiddels ook, en ook voor hun schrijf ik ‘Mijn verhaal’ over onze 10 Daagse Busreis naar Barcelona aan de Spaanse Costa Brava.

Eindelijk gaan wij dan toch op vakantie naar Spanje. Niet de geplande rondreis door Galicië, die ik door de voorziene Schiphol-Stress in augustus geannuleerd heb. Kitty en ik bedachten iets anders, want er lagen nog twee te besteden Vouchers in de lade. Over gehouden aan de reis naar de Zwitserse Alpen… Een reis met hindernissen die maar anderhalve dag geduurd heeft.

Deze Vouchers geven ons het gevoel dat deze reis ons niets kost. Wij hebben onze eerste reis die door Corona niet door ging, immers al in 2020 betaald. Onze portemonnee kan zich dat echt niet meer herinneren, vandaar dat ‘Gratis ‘gevoel…

Dag 1 en 2

Wij vertrekken op maandagmorgen met de Effe Weg reisorganisatie. De verzamelplek is in het dorp Zeeland, wat voor mij maar 15 minuten rijden is. Daarom besluiten mijn Lief en ik om met eigen vervoer te gaan, auto daar parkeren, en met bus 21 verder te reizen.

Tjongejonge wat een drukte zo op de vroege ochtend. Wij gaan volgens de reisbescheiden met bus 21 naar Barcelona… maar in totaal gaan er dertig bussen!! Naar de Bloemenrivièra; naar Schotland; naar Toscane. Je kunt het niet bedenken of er staat wel een bus tussen waar wij graag naar toe willen. Maar eerst deze reis maar eens…

Maandagochtend half acht staat er als vertrektijd, maar je kunt je wel voorstellen dat er op de aanvoerlijnen gewacht moet worden, en dat dan pas iedereen aanwezig is. Terwijl ik buiten nog even mijn benen strek, zie ik de chauffeur (Gert) van Bus 21 wat rommelen met zijn stuur. Als ik hem later spreek vraag ik of zijn touringcar wel in orde is, vanwege dat stuur natuurlijk. “Oh zegt ie, je hebt goed opgelet”…

Ik weet natuurlijk best dat het een verstelbaar stuur is, en dat het voor Gert niet prettig rijden is, als een andere chauffeur aan dat stuur gezeten heeft. Gert komt immers in Zeeland pas op zijn bus.

Om half negen zijn wij compleet en vertrekken wij richting Spanje. Gert is een aardige man, in voor een grapje en heeft veel te vertellen. De regels in de bus komen het eerste aan bod.

Het reisgezelschap is heel gemêleerd. Veelal paren van man en vrouw, twee vrouwen, moeder en dochter, oma en kleinzoon, en een drietal vrouwen die alleen reizen. En nog een groep van 6 één man met vijf vrouwen, Aziaten want dat zeg ik altijd als ik niet weet waar zij vandaan komen.

En ook in dit gezelschap zijn er altijd wel personen die iets te klagen hebben, of die de regels aan hun laars proberen te lappen. Maar Gert smeert ze meteen bij en zegt waar het op staat, dat geeft rust en geen gedonder. Hij is ook van op tijd vertrekken, geen minuut te laat want anders ga je maar op eigen gelegenheid verder zegt hij…. maar zegt hij wat later, je kunt mij altijd bellen als er iets is…

Het was met 14 graden vanochtend niet echt koud te noemen. Maar hoe meer wij naar het zuiden rijden hoe kouder het wordt 12..11. 9..8… Maar na de Ardennen en Luxemburg gehad te hebben klimt de temperatuur gelukkig weer. En daar doen wij het voor… een zonnetje en lekkere temperaturen. Om dan straks in Santa Susanna… heerlijk in het zonnetje over de boulevard te kunnen flaneren.

Tekening van Neeltje Leeft

Ik heb tenslotte niet voor niets leuke jurkjes en broeken meegenomen. Dat is trouwens altijd weer een probleem als ik op reis ga. Dan is op pad gaan met een backpack een stuk gemakkelijker, dan heb ik alles bij in een rugtas van 35 liter (10kg).  Maar ook dan neem ik een jurkje mee om te flaneren, al blijven de hoge hakken wel thuis. Voor de rest alleen wandelkleding…

Nu zijn wij met tweeën, twee middelgrote koffers, drie stuks handbagage. Allebei houden wij van mooie kleding, en twee dagen achter elkaar hetzelfde aan bijna onmogelijk. Reiskleding… mooi jurkje voor het diner, 3/4 broek, lange broek, korte broek, en een paar leuke topjes. Vest voor de koelere avond. Leuk open schoentje, wandelsandalen, badkleding en slippers…

Maar goed dat je dan twee koffers bij hebt. Oh ja, dat heb ik vergeten te vertellen… één jurkje kan ik aan twee kanten dragen. De binnenkant heeft een heel andere print, en dat is natuurlijk wel heel gemakkelijk. Het is niet zo hoor dat er dan een labeltje te zien is, en iedereen weet dat ik mt. 44 heb.

Tijdens de reis komt er een lijst voorbij, waar de excursies op staan. De meeste hiervan willen wij wel doen, en schrijven ons daarvoor in. Hoe en wat… Dat zien wij nog wel, want wij willen ook nog wat tijd voor ons zelf hebben.

Gert is van de chocolademelk, en vraagt of er iemand is, die hem dat wil brengen. Thea is de mevrouw die voor mij zit, en die het dichtst bij het keukentje in de bus zit. Tegelijkertijd wordt zij dan ook gebombardeerd tot koffie juffrouw, want zij is hier heel erg bedreven in. De hele bus is er blij mee!!

Het is een hele zit naar Barcelona, maar Gert stopt om de 2 uur voor een korte stop, zijnde een plaspauze, en 1x een wat langere stop voor een kleine lunch. 30 tot 45 minuten, en stipt op de afgesproken tijd weer verder. In Macôn hebben wij een overnachting en de volgende dag komen wij laat in de middag aan bij Hotel Tahití Playa in Santa Susanna. De reis heet Excursiereis 10 dagen Barcelona, maar logeren dus in Santa Susanna op een klein uurtje rijden van Barcelona.

Inchecken is zo gebeurd en dan kunnen wij naar onze kamer op de vijfde verdieping. Gert weet de weg, die komt vaker hier, en zit toevallig op dezelfde etage.

Hier heeft de kamer zeezicht, maar wij sliepen aan de zijkant.

Wauw wat een prachtige grote kamer, daar zijn wij blij mee. Eerst onze spulletjes maar eens uithangen. Hopelijk zakken de kreukels er dan uit. Hadden wij nu maar ons reis- strijkijzer bij ons gehad.

Leuk om even tussendoor te vertellen: Wij hebben lange tijd motor gereden, en op onze vakanties ging er altijd een klein reis-strijkijzer mee. Op de motor strak in het leer, maar daarbuiten was er van die stoere bikers niets meer te bespeuren. Zelfs onze dansschoenen hadden wij bij ons. Hoe dat kan? Wij hadden een Krauser motorrek met twee 45 liter zijkoffers, en een topkoffer op onze motor. In totaal ging hier net zoveel in als in een grote reiskoffer.

Er is nog even tijd om wat te rusten, en dan is het al tijd om ons naar het restaurant te begeven, waar je van 18:30 – 21:30 uur kunt dineren. Alles aan dit hotel is groot, en als er heel veel gasten kunnen logeren, is het vanzelfsprekend dat er ook een groot restaurant is. En daarin worden wij niet teleurgesteld. Wij hebben bij onze reis half pension, dus ontbijt en diner.

Alles in buffetvorm, je kijkt je ogen uit en weet niet wat te nemen. Hou dan maar eens die Bourgondische meid in mij, in toom. Bij dit buffet op de eerste dag is het mij niet gelukt om mij te beheersen. Niet dat ik dan een bord op schep met een kop erop, zoals ik anderen zie doen. Nee hoor… eerst langs het saladebuffet, je kijkt je 👀👀uit, wat zal ik nemen. Natuurlijk drink ik daar een Vino blanco bij.

En dan ga ik voor de volgende ronde… Wauw wauw👀👀 wat staat hier allemaal. Ik ga voor een cordero stoofpotje (lam), en dan zie ik de Piementos de Padron staan. Daar kan ik niet om heen, nog wat frietjes erbij. Hmm lekker… De derde ronde neem ik zalm, knijp er een citroen over uit en eet ook hierbij Piementos de Padron en iets van een soort gekookte aardappel. Errrug lekker…

Piementos de Padron

Note: Recept Piementos de Padron

Wij zijn best wel vermoeid van de reis, dus gaan wij na het diner direct naar de kamer. Eerst maar eens goed slapen want dat hebben wij nu echt nodig. Een standaard item in onze reiskoffer zijn de oordoppen. Je kunt niet zonder op reis vind ik, want ook vanavond is er wel weer herrie in de buurt wat een goede nachtrust in de weg staat.

Tegenover produceert de Disco de nodige decibels om de feestvreugde te vergroten, en mijn slaap te vergallen. Dus oordoppen in en dan schaapjes tellen tot ik in slaap val…

Dag 3 woensdag 28-09-2022

De vogeltjes (mijn wekker) fluiten al weer vroeg de volgende ochtend. Het is woensdag en vandaag staat de excursie naar Figueres op het programma, met een bezoek aan het museum van Salvador Dali.  De bus vertrekt stipt om 09:30 uur, dus moeten wij voor die tijd ontbeten hebben.

Als ik beneden kom en via het zwembad naar de ontbijtruimte wil gaan, maak ik onderstaande foto. De dag kan niet mooier beginnen vind ik en zie het vervolg graag tegemoet, want ze hebben de gehele week mooi weer voorspeld met temperaturen tussen de 24 en 28 graden.

07:30 uur

In het restaurant wacht ons een heel uitgebreid ontbijtbuffet. Er is werkelijk aan alles gedacht en voor elk wat wils. De Vegetatiër, Veganist, en de Halaller komt hier wel aan zijn of haar trekken. De Engelsman vind hier zijn Engels ontbijt, de Fransman zijn stokbrood. En ik…  ik kom ook wel aan mijn trekken want ik weet niet waar te beginnen.

Om kwart over negen stappen wij in de bus, en vanaf vandaag hebben wij twee extra passagiers Aafke en Nellie, die met ons mee reizen. Gert had ons op de heenreis al verteld, dat de koffers van deze dames in de bus stonden, en dat zij met het vliegtuig zouden reizen.

Op klokslag half 10 vertrekt de bus. Naar het Museum in Figueres is het anderhalf uur rijden. Gert weet veel over de omgeving te vertellen en voor wij er erg in hebben parkeert Gert zijn bus al op de speciale parkeerplaats voor bussen in de buurt van het museum. Het is maar een klein stukje lopen, wat fijn is voor de wat minder valide mensen.

Gert verteld ons hoe laat wij bij de ingang van het museum moeten zijn, want daar gaan wij als groep naar binnen. We hebben nog even voor het zo ver is en maken wat foto’s van de buitenkant van het museum.

Om 11:10 uur mogen wij naar binnen. Het is best een heel groot museum en je kunt hier uren zoet zijn, als je werkelijk alles wilt zien. Aangezien mijn partner niet zo heel erg mobiel is en je hier toch trap op trap af moet, zoekt zij een plaatsje op waar zij kan zitten, en maak ik een rondje door het museum.

Een zeer bijzondere plek als je van Dali houdt, en in vele opzichten een bijzonder museum: niet alleen het tentoongestelde binnen, maar ook het gebouw zelf inclusief de binnenplaats.
Alles ademt surrealisme uit!. Maar ook als je geen kunstliefhebber bent is een bezoek zeker de moeite waard.

Toch houd ik het na twee uurtjes voor gezien, zoek Kitty op en samen begeven wij ons naar de uitgang.

En omdat het zo rond lunchtijd is, zoeken wij in het straatje tegenover de uitgang, een etablissement om wat te eten. En daar hoeven wij niet ver voor te lopen… Natuurlijk gaan wij voor een paar heerlijke tapas.

Wij kiezen voor Patatas Bravas, Piementos de Padron, een tapa met canard, een tapa met stokbrood en daarop tomaat met gesmolten kaas. Natuurlijk hoort daar een heerlijk wijntje bij want ik hoef toch niet te rijden, want dat doet Gert.

Omdat wij dicht bij de uitgang van het museum zitten, zie ik iedereen van onze groep naar buiten komen. Kitty zit met haar rug er naar toe, en ik ken natuurlijk niemand nog van naam. Dus als ik het over iemand heb… gaat het al snel van. Dat is die dame met die parelketting… of het vrouwtje met het hoedje ( Bea)… of die meneer met zijn derde been (Frits)… en zo zijn er nog wel een paar.

De tijd houden wij maar goed in de gaten, want wij moeten op tijd terug zijn in Santa Susanna. Want na het diner wat om 18:30 uur begint, gaan wij vanavond nog een excursie naar de Fonteinen van Barcelona maken. De bus vertrekt dan om 19:45 uur, dus uitgebreid dineren is er niet bij.

Klokslag kwart acht rijden wij weg uit Santa Susanna, en vergezeld Bibi ons op weg naar Barcelona. Bibi is onze gids vanavond en zij woont en werkt al veertig jaar in Spanje. Terwijl wij over de snelweg naar Barcelona rijden verteld Bibi over de landgewoontes van Spanje. Heel interessant allemaal en ik hoor toch weer dingen die ik nog niet wist.

Wij zijn op weg naar de Magische Fonteinen van Montjuïc. Ook over de fonteinen weet Bibi veel te vertellen. De fonteinen zijn een toeristische trekpleister, vooral in de zomerse avonduren wanneer de fonteinen prachtig verlicht zijn. Ook worden muziekshows en dansdemonstraties gegeven waarbij het licht gesynchroniseerd wordt met de muziek.

De fontein spuit 3180 liter water per seconde door 3620 jets om zo zijn effect te creëren. De hoogste wateruitloop is 51 meter.

Gert weet ons in de buurt van de fontein af te zetten. Alles moet aangevraagd worden want hij mag hier niet zomaar stil gaan staan. Voor je het weet heb je al een bekeuring aan je broek. Ze hebben graag dat er in grote getalen deze fonteinen bezocht worden, maar je moet er wel naar toe komen vliegen lijkt het wel.

Wij zijn ruimschoots op tijd om een mooi plaatsje uit te zoeken. Bibi heeft ons gewaarschuwd om goed op de wind te letten want als je niet goed op let, kan het wel eens zijn dat je met een nat pak naar huis gaat.

Stipt om 21:30 uur begint dit fantastische schouwspel van water, licht en muziek. Op het ritme van de muziek verandert de waterkleur. De fonteinen trekken veel publiek daar naar toe, en daarbij natuurlijk ook allerlei verkopers die hun waren aanprijzen. Zoals prachtig gekleurde ballonnen, en dorst hoef ik ook niet te lijden want er wordt mij zelfs een mojito aangeboden. Het is een prachtig schouwspel… dat zeker, maar na een kwartier heb je het toch wel gezien.

Om voor de drukte weg te zijn lopen wij na 20 minuten richting de roltrappen en wandelen wij terug naar de bus van Gert, die weer om half elf wil vertrekken. Tegen twaalven zijn wij weer terug bij ons hotel in Santa Susanna.

Wij lopen maar meteen door naar onze kamer, waar wij nog even op het balkon gaan staan. Veel is er niet te zien maar horen des te meer, want ook vanavond speelt de Disco nog even door.

Dus gaan onze oordoppen nog even in en gaan wij schaapjes tellen.

Wordt Vervolgd….

 
 
 

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. dianaschuurmans schreef:

  Een prachtig verhaal wederom, jullie hebben het goed gemaakt tot nu toe…enne…zo krijg je weer kriebels om naar Spanje te gaan😃☀️

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Diana, het was een prachtige reis,. Wel zwaar zo met die vele excursies maar toch zeer de moeite waard!!

   Like

  2. Thea kooring schreef:

   Leuk verhaal Rianne ik kijk uit naar het
   Vervolg en ik vond t leuk om koffiejuf
   Te mogen zijn groet Thea

   Geliked door 1 persoon

   1. Rikit schreef:

    Dank je wel Thea. Het vervolg is bijna klaar… wordt nog een heel verhaal😅😅😅

    Like

  3. henico1958 schreef:

   Fijn dat jullie eindelijk hebben kunnen genieten van de lang uitgestelde vakantie! Ook weer een top verslag met foto’s. En met het eten van het buffet zouden ook bij mij de kilo’s eraan komen.

   Geliked door 1 persoon

   1. Rikit schreef:

    Dank je wel Hennie. Ja dit was een pracht vakantie, nu maar even vasten tot onze volgende vakantietrip met onze trouwdag.

    Like

 2. Ria schreef:

  Het is weer heerlijk leesvoer 😁, ik heb er weer van genoten. Ook omdat de omgeving daar ons zeer bekend is. En vooral het buffet is ontzettend verleidelijk ik weet precies hoe je je dan voelt 😱. En zeker de beschrijving van je medereizigers, het klopt helemaal 😂👍.
  Ik kijk uit naar het vervolg😁

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Deden Jullie het ook zo Ria met je medereizigers. Het vervolg duurt nog wel een dagje. ik heb al twee pennen versleten.😂

   Like

   1. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Er zat altijd wel een bekend iemand bij…. een BN’er of familielid of zo. Pietje precies, zeurkousen etc. etc. Maar ook hele leuke mensen. We hebben dit jaren gedaan, samen met onze buren of met z’n 2en. Maar soms dan heb je er wel genoeg van en is het heerlijk om er gewoon met z’n 2en op uit te gaan. Want we hadden altijd wel vrienden of familie bij ons!
    Als ik na ga hebben we heel wat auto-, vlieg-, bus-, motor- en fietsvakanties versleten.

    Maar jullie vakantie maakte heel wat herinneringen los😁👍

    Geliked door 1 persoon

 3. picpholio schreef:

  Je hebt hier weer een schitterend verslagje neergezet Rianne en het is nog mooi geïllustreerd ook nog. We wachten met spanning op deel 2.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Rudie. Nog even geduld voor het vervolg, er wordt aan gewerkt😅😅

   Like

 4. Neeltje schreef:

  Meegenieten alsof we er bij zijn. Die buffets doen me denken aan Malta vorig jaar … ik werd er ook zo “hebberig” van.
  Kom maar gauw met de rest … ben zo nieuwsgierig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik ben natuurlijk aangekomen, dat kan haast niet anders. Nog even geduld, zit al zun best te pennen😅😅

   Geliked door 1 persoon

 5. s'Jacqueline schreef:

  Wat weer een prachtig reisverhaal Rianne. Ook heel herkenbaar. Wij zijn ook vertrokken uit Zeeland, inmiddels al meerdere keren. Alles goed geregeld.
  Ook de fonteinen gezien, en vanuit Tossa de Mar met de mountainbike naar Santa Suzanne gefietst samen met mijn dochter. Ik lees wel dat jullie volop genieten, heerlijk om te lezen!
  Lieve groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dit roept om herhaling en Tossa de Mar vind ik zo’n leuk plaatsje, dat ik een volgende keer daar zeker naar toe ga.. Tot binnenkort, ik verheug mij er op😁😁

   Like

 6. Neeltje schreef:

  Dat was al genieten, nu de rest nog!

  Geliked door 1 persoon

 7. Heerlijk zeg zo’n reis. Santa Susanna is echt een leuke plek. Ik herken jullie hotel meteen! (Daar zelf overigens niet geslapen.) De fontein in Barcelona is echt magisch!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wij hebben echt genoten, maar een volgende keer kiezen wij voor Tossa de Mar, dat past beter bij ons.

   Like

 8. Truus van der Vlies-Blokker schreef:

  Rianne, wat al een prachtig verslag van die gezellige 10-daagse Barcelona-reis. Als je dit leest beleef je het weer opnieuw, ondanks alle herinneringen die nog steeds door je hoofd spelen.
  Ook ik ben enorm nieuwsgierig naar het vervolg, dus kom maar op….
  Groetjes, Truus

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Truus. Inmiddels is deel twee ook klaar… Wat een klus zeg😅😅😅 Maar ik geniet van het schrijven, en ik geniet als er positief op wordt gereageerd😁

   Like

   1. Truus van der Vlies-Blokker schreef:

    Je hebt in ieder geval eer van je vele werk. En leuk al die foto’s en leukigheidjes er tussen gevoegd. Superleuk gedaan.
    Lieve groet, Truus

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s